AfterDawn logo

Australia kieltää sosiaalisen median nuorilta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Australia aikoo kieltää sosiaalisen median palvelut kokonaan nuorilta käyttäjiltä. Laki on lähes varmuudella menossa läpi, sillä sitä kannattavat sekä hallituspuolueet että suurin oppositiopuolue.

Oikeastaan ainoa yksityiskohta on vielä päättämättä, eli se, kielletäänkö sosiaalisen median käyttö alle 14-vuotiailta vai alle 16-vuotiailta. Maan pääministeri Anthony Albanese kannattaa 16 vuoden ikärajaa.

Maa ei myöskään aio hyväksyä minkäänlaista "ruksi ruutuun, jos olet yli 16-vuotias" -tyylistä ohitettavaa ratkaisua ikärajojen valvomisen osalta. Sen sijaan maa aikoo vaatia kaikilta tilin luovilta australialaisilta todellisen iän varmistuksen, kun palveluun luodaan uusi käyttäjätunnus.

Maassa on jo käytössä vapaaehtoisuuteen pohjautuva digitaalinen henkilöllisyystodistus, joten teknisesti iän varmistukseen on jo olemassa työkalut.


Esimerkiksi Yhdysvalloissa ongelmaksi on muodostunut se, että maassa ei ole mitään järkevää digitaalista tapaa todistaa ikäänsä tai henkilöllisyyttään. Konservatiivisten osavaltioiden vaatiessa iän varmennuksen esim. aikuisviihdesivuilla, on siitä seurannut sekava soppa, jossa suurimmat sivustot ovat estäneet kokonaan pääsyn kyseisten osavaltioiden asukkailta.

Isoksi ongelmaksi Australiassa saattaa muodostua myös se, miten määritellään "sosiaalinen media". Facebook, Twitter (nyk. X) ja Instagram ovat tietysti ilmiselvästi sosiaalisen median palveluita. Mutta esimerkiksi Suomessa useimmissa kyselyissä ja selvityksissä sosiaalisen median palveluksi ollaan laskettu mukaan myös mm. YouTube sekä WhatsApp.

Jos Australian laki ottaa tiukan asenteen siihen, miten sosiaalinen media määritellään, voisi se tarkoittaa myös useimpien viestisovellusten sekä videopalveluiden täyskieltoa alaikäisiltä.

Asiantuntijat ovat myös huolissaan nuorten pääsystä vertaistuen ja itselleen tärkeiden yhteisöjen äärelle. Jos kaikki sosiaalista yhdessäoloa mahdollistavat palvelut kielletään nuorilta, voivat vaikkapa vähemmistöihin kuuluvat, pienillä paikkakunnilla asuvat nuoret joutua elämään täysin ilman digitaalisia vertaisverkostoja.

On olemassa myös varsin realistinen riski siitä, että nuoret vain siirtyisivät säätelyn ulkopuolella oleviin, epämääräisempiin palveluihin.

Useissa muissakin maissa ikärajoja on kokeiltu, mutta ne ovat muissa länsimaissa kaatuneet lainsäädntöön: nuorillakin on olemassa oikeutensa.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki