AfterDawn logo

Onko suosittu reititinvalmistaja TP-Link kiinalaisten vakoiluväline? Kongressiedustajat vaativat tutkintaa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Useimmat teknologiaa seuraavat tahot muistavat sen, miten kiinalainen Huawei päätyi Yhdysvaltain pakotelistalle vakoiluepäilyjen vuoksi. Tuon jälkeen Huawein tarina Android-puhelinvalmistajana koki kovia iskuja ja yhtiö vetäytyikin pitkälti toimimaan kotimaassaan Kiinassa.

Nyt Yhdysvalloissa on nostettu esiin toisen suuren kiinalaisyhtiön tuotteet, sillä kaksi amerikkalaista kongressiedustajaa vaatii selvitystä (PDF) kiinalaisen TP-Linkin verkkolaitteiden turvallisuudesta.

TP-Link on alaa seuraavien tutkimuslaitosten mukaan maailman suosituin kotien WiFi-reitittimien valmistaja. Tutkimusta vaativia kongressiedustajia ovat huolestuttaneett viime vuosina löydetyt, tiedossa olevat (mutta jo paikatut) turvallisuusaukot TP-Linkin reitittimissä sekä tapaukset, joissa viranomaisverkkoihin tehtyjä hyökkäyksiä on kytketty TP-Linkin reitittimiin.


TP-Linkin mukaan yhtiö ei edes myy reitittimiä Yhdysvalloissa ja yhtiön mukaan sen tuotteissa ei ole myöskään tiedossa olevia, paikkaamattomia tietoturva-aukkoja.

Suomessa Suojelupoliisi ei ole niinkään huolissaan reititinten valmistusmaasta, vaan siitä, että kansalaiset eivät vaihda reititinten ja muiden verkkolaitteiden salasanoja ottaessaan ne käyttöön. Tällöin laitteisiin voi "murtautua" kuka tahansa, joka tietää laitteen alkuperäisen salasanan - joka on siis usein kaikissa saman mallin laitteissa sama.

Britannissa tosin tuli hiljattain voimaan laki, joka kieltää saman salasanan käytön tehtaalta valmistuvissa verkkolaitteissa. Laki vaikuttanee ajan kanssa myös Suomen markkinoihin ja meilläkin tultaneen näkemään kaupoissa lähivuosina yksilöllisillä salasanoilla myytäviä verkkotuotteita.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki