--->
AfterDawn logo

Mysteeri: Useat maat kielsivät hiljattain sellaisten tietokoneiden viennin, joita ei pitäisi olla olemassakaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

New Scientistin mukaan useat länsimaat ovat viime aikoina lisänneet lainsäädäntöönsä pykäliä, jotka ovat tietotekniikan tutkijoiden mukaan käsittämättömiä.

Ainakin Britannia, Kanada, Ranska, Hollanti ja Espanja ovat asettaneet lainsäädännössään vientikiellon kvanttitietokoneille, joita ei ole yleisen tiedon mukaan olemassakaan - eikä sellaisia ole nykytietämyksen valossa tulossakaan käyttöön lähitulevaisuudessa.

Vientirajoitukset koskevat kvanttitietokoneita, joista löytyy vähintään 34 kubittia ja joiden virhemarginaali on erikseen asetetun rajan alapuolella.

Hämmentävästi kaikkien maiden säädökset mukailevat pitkälti toisiaan, ollen osittain jopa sanatarkkoja kopioita toisistaan. Kyseessä ei esimerkiksi Euroopan Unionin tasoinen rajoitus, vaan maiden mukaan kukin maa on päätynyt vientirajoituksiin omista lähtökohdistaan. Maiden edustajat kuitenkin kieltäytyivät kertomasta New Scientistille sitä, miksi "itsenäisesti" valitut rajoitukset ovat kaikissa maissa täsmälleen samat.

MAINOS


Rajoitusten takana on maiden mukaan kansallinen turvallisuus ja kvanttitietokoneiden vientirajoitukset kuuluvat ns. Wassenaarin sopimukseen. Kyseinen sopimus rajoittaa sellaisten teknologiatuotteiden vientiä, joilla on kaksoiskäyttömahdollisuus eli tuotteita voidaan käyttää sekä siviilimaailmassa että sotateollisuudessa.

Tietoturva-asiantuntijat ovat tunnistaneet kvanttitietokoneet tietoturvan kannalta valtavaksi uhkaksi jo pidempään. Kvanttitietokoneella voidaan teoriassa murskata mikä tahansa perinteinen salaus silmänräpäyksessä.

Nykyiset kvanttitietokoneet ovat tosin edelleen kaukana tuosta tasosta, sillä niiden kubittien määrä sekä etenkin niiden virheherkkyys eivät vielä mahdollista kovinkaan käytännöllisiä ratkaisuja. Tämä toki koskee ainoastaan sellaista kvanttiteknologiaa, josta tiedetään julkisuudessa - ja tiedusteluviranomaiset voivat hyvinkin ennakoida jo tulevaa uusilla säännöillään.

Samalla myös salausteknologia kehittyy ja "kvanttivarmoja" salausteknologioita on jo kehitetty. Suurista toimijoista Signal on ottanut käyttöön kvanttilaskennalle immuunin salauksen The Signal Protocol -salauksessa, jota käytetään Signalin viestisovelluksen lisäksi myös mm. WhatsAppissa sekä RCS-viesteissä.

Suomessa vientirajoituksia valvova toimija eli Tulli ei ole lisännyt vastaavia rajoituksia listoilleen. Kaksikäyttötuotteiden osalta Tullin ohjeistus on päivitetty viimeksi vuonna 2021.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

1,5 miljoonaa deittisovelluksissa käytettyä kuvaa, myös yksityisviesteillä lähetettyjä kuvia vuoti verkkoon

AfterDawn

Microsoft julkaisi sen ohjelmiston lähdekoodin, mistä koko Microsoft aikoinaan syntyi 50 vuotta sitten

AfterDawn

Ouran sormukset nyt myynnissä Verkkokauppa.comilla

AfterDawn

Trumpin tullit voivat nostaa mm. iPhonejen hintoja käsittämättömän paljon Yhdysvalloissa

AfterDawn

Nintendo Switch 2 - Tiedot julki, tällainen se on ja Suomen hinta

AfterDawn

Valtameren yli matkalla ollut lento joutui palaamaan takaisin, kun matkustaja hukkasi puhelimensa lennon aikana

Puhelinvertailu

Tekoäly saapui WhatsAppiin Suomessakin - ja sitä ei voi kytkeä pois päältä, mitenkään

Puhelinvertailu

Analyytikkofirma: Jos YouTube olisi oma firmansa, sen arvo olisi käsittämättömän kova

AfterDawn

Trumpin tullit: Nintendo perui Switch 2 -konsolin ennakkotilaukset Yhdysvalloissa - hinta uhkaa nousta reilusti

AfterDawn

Powered by HIGH.FI

Powered by HIGH.FI
Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki