AfterDawn logo

Bluesky on nyt hajautettu

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sosiaalisen median palveluiden yksi merkittävä ongelma on ollut kautta historian se, että tiedot omistaa joku ja olet "naimisissa" alustan kanssa ikuisesti. Kytkimen nostaminen tarkoittaa aina sitä, että joudut hylkäämään seuraajasi, seurattavasi ja kaikki palveluun kirjoittamasi viestit.

Asialle on yritetty löytää korjaavia toimia jo vuosien ajan ja niistä tärkein kulkee nimellä Fediverse. Fediverse on käytännössä yleisnimi laajalle joukolle avoimeen lähdekoodiin pohjautuvia sosiaalisen median palveluita, jotka eivät ole sinänsä sidoksissa yhteenkään yksittäiseen palveluun.

Tunnetuin Fediversen jäsen on ehdottomasti Mastodon, joka on pitkälti Twitteriä eli nykyistä X:ää muistuttava mikroblogipalvelu. Siinä kuka tahansa voi luoda uuden palvelimen ja oman käyttäjätunnuksensa voi halutessaan siirtää mille tahansa palvelimelle.

Mastodonin taustalla on ActivityPub-protokolla, joka hajauttaa viestit ja tiedot käyttäjistä eri palvelimille.


Tällä hetkellä Mastodon-maailmassa eletään jännittäviä hetkiä, koska teknologiajätti Meta suunnittelee omistamansa Threads-palvelun liittämistä ActivityPubin kautta osaksi Mastodon-maailmaa. Tällöin nykyinen noin 9,5 miljoonan käyttäjän Mastodon-maailma saisi valtaisan käyttäjäaallon Threadsin muodossa.

Mutta samaan aikaan toinen Twitterin raadon ympärillä hääräävä taho, amerikkalainen Bluesky, on kehittänyt omaa ActivityPubista poikkeavaa hajautettua ratkaisuaan. Vihdoin helmikuun lopulla 2024 Bluesky sai hajautetun mallinsa käyttöön.

Bluesky on valinnut lähtökohdakseen itse kehittämänsä AT-protokollan. Se eroaa merkittävästi ActivityPubista parin kriittisen seikan osalta:

  • käyttäjän vaihtaessa palvelinta, palvelun käyttöön ei tule minkäänlaista viivettä ja muuttoa ei pitäisi edes huomata
  • käyttäjänimi ei vaihdu palvelinta vaihdettaessa
  • Jokainen AT-protokollaa käyttävä palvelin on aina "globaali" eli kaikki Blueskyn viestit löytyvät kyseiseltä palvelimelta.


Vaikka homma voikin mennä helposti nörttien hiekkalaatikkoriidaksi kahden eri tekniikan paremmuudesta, on hajautettujen järjestelmien kehittyminen lopulta kuluttajien etu. Jos tulevaisuudessa Threadsin lisäksi nähdään muitakin valtavia sosiaalisen median palveluita, jotka siirtyvät hajautettuun malliin, on palveluiden elinaikaodote selkeästi parempi. Eli enää ei kävisi sitä, että palvelulta loppuvat rahat, töpseli vetäistään seinästä ja leikki loppuu siihen.

AfterDawn löytyy myös Blueskysta - sekä tietysti myös Mastodonista ja Threadsista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki