AfterDawn logo

Halvimmat SSD-levyt Suomessa tällä hetkellä (syksy 2023)

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

SSD-levyjen hinnat ovat laskeneet lähes tasaisena viivana viimeisen vuoden ajan. Vertailtaessa hintakatsauksemme hintoja vuoden 2022 syksyltä ja vuoden 2023 alkupuolelta osoittavat, että hintojen laskeva trendi tuntuu vain kiihtyneen.

Jo tammikuussa 2022 lopetimme kokonaan 120 gigatavun SSD-levyjen hintojen seuraamisen, kun niiden hinnat alkoivat olemaan tasoissa tuplasti suurempien, 240 gigatavun levyjen kanssa. Nyt sama ilmiö toistuu jälleen kerran: tämä on ensimmäinen hintakatsauksemme, jossa jätämme kokonaan 240 gigatavun SSD-levyt pois. Tätä kirjoittaessa 240GB SATA-liitäntäisten SSD-levyjen hinnat pyörivät noin 18 euron ja 25 euron välimaastossa. Vastaavasti 240GB NVMe-levyjen hinnat ovat noin 25 - 30 euron hintatasossa. Ja kurkkaamalla listaukseemme, näkyy selvästi, että halvimmat 480 gigatavun SSD-levyt ovat jo samoissa hinnoissa.

480 gigatavun SSD-levyissä SATA-liitäntäisten mallien halvimmat hinnat pyörivät vielä alkuvuodesta 2023 noin 35 euron tasossa. Nyt hinnat ovat laskeneet kauttaaltaan ja useita eri merkkejä saa jo reilusti alle 30 eurolla. Vielä reilumpaa tiputus on ollut 480GB NVMe-levyissä, joita niitäkin saa nyt varsin laajasti alle 40 eurolla.

Isoimmissa levyissä hinnat ovat suorastaan romahtaneet reilun puolen vuoden aikana, vuoden 2023 edetessä. Teratavun SSD-levyt alkavat olemaan alle 50 euron hintatasossa, olipa käytössä sitten SATA-liitin tai NVMe-levy. Vielä reilua vuotta aiemmin teratavun halvimmatkin SSD-levyt pyörivät noin satasen hintaluokassa, eli hinnat ovat käytännössä puolittuneet puolentoista vuoden aikana tässä kokoluokassa. Kahden teratavun levyjä saa niitäkin jo laajasti alle satasella ja niissä hinnoista on sulanut lähes 40% reilussa puolessa vuodessa.

Lisäsimme uutena kokoluokkana seurantaan nyt myös 4 teratavun SSD-levyt, joissa niissäkin hinnat ovat laskeneet tavallisen kuluttajan ulottuville, noin 200 euron tasoon.

Mainittakoon myös, että SATA-levyjen ja NVMe-levyjen välinen hintaero on kaventumassa lähes olemattomaksi, olipa kyse mistä tahansa kokoluokasta. Suosittelemmekin tutustumaan SSD-tekniikoiden eroihin ja selvittämään olisiko NVMe-levy omaan tietokoneeseen sopiva vai pitääkö jatkaa edelleen SATA-liitännän käyttämistä. Lyhyesti sanottuna: jos tietokoneesi emolevyllä on m.2/PCIe -paikkoja vapaana, kannattaa nykyisin hankkia NVMe -levy, sillä ne maksavat saman kuin hitaampaa liitäntääkin käyttävät levyt.

Hintojen ns. sweet spot on mielestämme tällä hetkellä 2 teratavun SSD-levyissä.


480 gigatavun SSD-levyt, SATA -liitännällä


480 gigatavun SSD-levyt, NVMe / PCIe -liitännällä


960 gigatavun SSD-levyt, SATA -liitännällä


960 gigatavun SSD-levyt, NVMe / PCIe -kytkennällä


2 teratavun SSD-levyt, SATA-liitännällä


2 teratavun SSD-levyt, NVMe / PCIe -kytkennällä


4 teratavun SSD-levyt, SATA-liitännällä


4 teratavun SSD-levyt, NVMe / PCIe -kytkennällä


Postikuluttomat hinnat, jotka jutussa mainitaan, ovat olleet oikein artikkelin kirjoitushetkellä, joten emme takaa hintojen pitävyyttä tai jälleenmyyjien varastosaldoja - kannattaa siis kiirehtiä!

Muistathan myös lukea oppaamme siitä, miten vaihdat tietokoneeseesi SSD-levyn vanhan kovalevyn (tai SSD:n) tilalle!


Tämä artikkeli sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä. Tuotteen hinta ei muutu, mutta saamme mahdollisesti siitä pienen komission.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki