AfterDawn logo

Eikö ruokaa kuljettavia robotteja tuhota - tai niiden sisältöä varasteta? Näin se on estetty

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Useiden suomalaisten kaupunkien katukuvaan ilmestyy tänä kesänä liuta ruokaa kuljettavia robottilähettejä, kun S-ryhmä laajentaa yhteistyötään Starship Technologiesin kanssa.

Robotit saapuvat katukuvaan mm. Oulussa, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Porissa, kuten aiemmassa uutisessamme kerroimme. Sosiaalisessa mediassa monet käyttäjät ovatkin olleet ihastuneita uusista tulokkaista kaupunkien katukuvaan. Mutta todella, todella monet ovat olleet myös sitä mieltä, että juuri heidän kotikaupungissaan robotit todennäköisesti päätyvät lähimpään ojaan - tai että ne murretaan auki ja sisältö viedään varkaiden toimesta.

Joten otimme selvää hieman siitä, miten robotit on suojattu.

Ensinnäkin, robotti painaa noin 35 kiloa, joten aivan potkaisemalla se ei tieltä pusikkoon lennä. Toisekseen, robotin luukun mekanismi on toteutettu siten, että sen voi avata ainoastaan vastaanottaja, oman mobiilisovelluksensa avulla.


Mikäli robotin nostaa ilmaan, eikä heti laske sitä takaisin, Starshipin robottien varashälytin alkaa ulvomaan. Ilmeisesti ääni vastaa vähintäänkin autojen varashälyttimistä pääsevää ääntä. Samoin käy, jos kannen yrittää vääntää väkisin auki.

Lisäksi roboteissa on navigoinnin apuna 12 kameraa ja nippu muita sensoreita. Vandalismin tai murtautumisen yhteydessä kaikilla kameroilla otetaan kuva tekijästä ja tiedot välittyvät automaattisesti Starshipin palvelimille, verkon yli. Eli kaikesta epäilyttävästä toiminnasta jää selkeät kuvat todisteeksi. Starship kertoo sivuillaan myös, että yhtiö ilmoittaa kaikista vahingonteoista suoraan poliisille.

Verkosta löytyy myös video kuuden vuoden takaa, jossa Buzzfeedin toimittajat yrittivät murtautua Starshipin robotin "tavaratilaan". Tuon jälkeen Starship on parantanut suojauksiaan merkittävästi ja ainakaan uutisissa ei ole kuultu Suomesta yhtään tapausta, jossa Starshipin robotteihin olisi murtauduttu. Robotit olivat testikäytössä pääkaupunkiseudulla vuonna 2022.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki