AfterDawn logo

Oikeus: Facebook ja muut some-kanavat saavat valita vapaasti, mitä sisältöä niissä saa julkaista

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yhdysvalloissa on annettu tärkeä päätös oikeusjutussa, jossa pohdittiin sosiaalisen median palveluiden velvollisuuksia. Oikeusjutussa vahvistettiin jo aiemminkin todettu oikeuskäytäntö, jonka mukaan Facebook, Twitter ja muut sosiaalisen median palvelut ovat yksityisiä yrityksiä.

Sen vuoksi, että kyseiset palvelut ovat yrityksiä, ne voivat täysin vapaasti päättää siitä, kuka niiden palveluissa saa julkaista sisältöä ja millaista sisältöä palveluissa saa julkaista. Eli palveluilla ei ole minkäänlaista velvollisuutta toimia alustana, jossa kuka tahansa saa julkaista mitä tahansa.

Nyt käsitellyssä oikeusjutussa O'Handley v. Weber (oikeuden päätös, PDF) käsiteltiin mm. sitä, onko Twitterillä velvollisuus julkaista mitä tahansa sisältöä, vaikka yhtiö tekeekin yhteistyötä Yhdysvaltain hallituksen kanssa ehkäistäkseen epätosien väittämien leviämistä.

Päätöksessä oikeus totesi, että Yhdysvaltain perustuslain ensimmäinen lisäys, joka käsittelee sananvapautta, kieltää sensuurin Yhdysvalloissa. Mutta sensuurin kielto koskee ainoastaan Yhdysvaltain valtiota, eli Yhdysvallat ei valtiona voi eikä saa sensuroida ihmisten mielipiteitä. Yritykset - kuten Twitter ja Facebook - eivät ole hallituksia vaan yksityisiä yrityksiä, joten ne saavat vapaasti määrittää säännöt sille, mitä niiden omistamissa kanavissa saa julkaista.


Oikeus viittasi päätöksessään nimenomaisesti siihen, että Twitterin käyttöehtojen mukaan Twitterillä on oikeus moderoida, poistaa ja estää alustalla julkaistua sisältöä oman näkemyksensä mukaan.

uutiskuva: Wikimedia

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki