AfterDawn logo

Euroopan operaattorit haluavat asiakkaidensa rahojen lisäksi rahaa myös sivustoilta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Verkkoneutraliteettia vastustavat operaattorien idean tuntuvat olevan kuin kehno Ö-luokan kauhuleffa. Hirviö, joka palaa aina takaisin, vaikka se olisi miten taidokkaasti tapettu.

Tämä mörkö tuntuu palaavan takaisin kymmenen vuoden välein.

Euroopan suurimmat operaattorit ovat vaatineet julkisessa lausunnossa nettiin sisältöjä tarjoavilta tahoilta korvausta siitä, että sisältö rasittaa operaattoreiden verkkoja. Vetoomuksen takana on European Telecommunications Network Operators Association eli lyhyemmin tunnettuna ETNO. Vetoomus löytyy täältä (PDF, englanniksi).

Suomessa toimivista operaattoreista ETNOon kuuluvat Telia ja Elisa.

Käytännössä operaattorit haluavat, että Netflix, Facebook, Google ja muut verkkoon sisältöä jakelevat tahot maksavat operaattoreille siitä, että operaattorit välittävät niiden liikenteen loppukuluttajalle asti.


Perusteluna ETNO käyttää sitä, että suoratoiston ja ylipäätään videon määrän kasvu on nostanut verkossa siirrettävän datan määrää hurjasti vuosi vuodelta.

Operaattorit tosin unohtavat tästä yhtälöstä sen, että loppukuluttajat maksavat jo operaattoreille nettiyhteydestään. Ja kalliit, kaikkein nopeimmat kotiliittymät hankitaan juurikin niiden eniten kaistaa vaativien palveluiden kuten Netflixin ja YouTuben takia - ei tekstimuotoisten uutisten takia.

Käytännössä operaattorien pitkäaikaisena tähtäimenä onkin verkkoneutraliteetin murtaminen.

Verkkoneutraliteetti tarkoittaa sitä, että operaattori ei voi asettaa eri sisältöjä eriarvoiseen asemaan nopeuden osalta. Eli Telia ei voi estää Netflixin toimintaa verkossaan ihan vain siksi, että Telia sattuu omistamaan MTV3-kanavan ja sen verkkopalvelut ja Netflix on ärsyttävä kilpailija sille.

Ja samoin verkkoneutraliteetin ansiosta operaattori ei saa estää AfterDawnin sisältöä verkostaan ja vaatia sivujamme maksamaan - oman verkkopalvelujen tarjoajan kk-maksujen lisäksi - Telialle siitä ilosta, että Telian asiakkaatkin pääsevät sivuillemme.

Euroopan Unioni on ollut vahvasti verkkoneutraliteettia kannattava toimija, mutta operaattorit eivät ilmeisesti halua luovuttaa tätä taistelua.

Lue myös: Avasimme tarkemmin verkkoneutraliteetin ideaa jo kymmenisen vuotta sitten artikkelissamme.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki