AfterDawn logo

Löydätkö uuden musiikin yleensä radiota kuuntelemalla? Olet vanha - nuoriso löytää musiikin muita reittejä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Pohjoismaat kattava tutkimus maiden tavoista kuluttaa musiikkia on julkaistu ja sieltä löytyy monenlaisia mielenkiintoisia tiedonmurusia.

Yksi mielenkiintoinen seikka on ikäjakaumien ero siinä, miten suomalaiset löytävät itselleen uutta musiikkia.

Radio hallitsee tätä tilastoa, mutta sen merkitys vähenee, mitä nuorempi vastaaja on kyseessä. Vanhin tutkittu ikäsegmentti, 50-65 -vuotiaat löysi uutta musiikkia useimmiten radion kautta (38 prosenttia vastaajista), mutta osuus laski tasaisesti sitä mukaa, kuin vastaajan ikä laski.

Nuorimmassa ikäryhmässä eli 12-17 -vuotiaissa radion kautta uutta musiikkia löysi enää vaivaiset 6 prosenttia vastaajista. Tässä ikäryhmässä tärkeimmäksi kanavaksi uuden musiikin löytämiseksi nousikin TikTok hurjalla 31% osuudella.

Mielenkiintoista on, että YouTuben merkitys oli yllättävän alhainen. Kaikissa ikäryhmissä se toimi reittinä uuteen musiikkiin 10-16 prosentille vastaajista. Hieman yllättäen 40-49 -vuotiaat löysivät YouTubesta useimmin uutta musiikkia (16%) ja puolestaan 18-29 -vuotiaat harvimmin (10%).


Toiseksi nuorimman tutkitun ikäryhmän - 18-29 -vuotiaiden - kohdalla yleisin tapa uusien kappaleiden löytämiselle olivat suoratoistopalveluiden kuten Spotifyn suositukset.

Perinteinen "kaveri vinkkasi tästä" on kokenut romahduksen ja ainoastaan alaikäisten kohdalla suusta suuhun kiertävä suosittelu keräsi yli 10% osuuden (12-17 -vuotiaiden kohdalla 20%).

Tarkemmin tietoja löytyy YouGovin tekemästä tutkimuksesta (PDF).

Tiivistetysti: yli 30-vuotiaat keksivät uutta kuunneltavaa radion kautta, nuoret aikuiset Spotifyn suosituksista ja alaikäiset TikTokista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki