AfterDawn logo

Ohjelma joka päästää äänen aina, kun tietojasi siirtyy Googlelle

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Miten paljon Google oikein lopulta seuraakaan meitä verkossa liikkuessamme? Entäpä jos asian voisi jotenkin havainnollistaa selkeästi?

Tästä ajatuskulusta idea lähti ja hollantilainen ohjelmoija Bert Hubert päätti toteuttaa asian. Selkeimmin havainnollistettava tapa oli lopulta se, että tietokoneesta pääsee pieni törähdys joka kerta, kun tietoa liikahtaa Googlen palvelimille.

Hubert päätti ohjelmoida Linuxille ohjelman, joka seuraa kaikkea tietokoneen verkkoliikennettä. Sen kylkeen hän yhdisti kaikkien tiedossa olevien Googlen palvelinten osoitteet ja määritteli ne osoitteet sellaisiksi, että tietokoneen siirtäessä tietoa mihin tahansa kyseisistä osoitteista, päästetään pieni ääni.

Kokeilualustana olleessa tietokoneessa ei ollut asennettu mitään erityisiä seurantaa estäviä lisäpalikoita ja ensimmäisessä testissä käyttöön otettiin Googlen oma Chrome-selain. Selaimella siirryttiin Hollannin valtion työvoimatoimiston sivuille ja selattiin hieman palvelun etusivua.

Kuten alla oleva video havainnollistaa, törisee tietokone käytännössä joka kerta, kun käytäjä tekee jotain konkreettista.


Ensin selaimen osoiteriville kirjoitetaan halutun verkkopalvelun osoitetta, jolloin Chrome lähettää ja hakee jatkuvasti suosituksia Googlen palvelimilta, tarjotakseen käyttäjälle nopeita hakutuloksia ja ehdotuksia.

Mutta myös varsinaisille valtion sivuille siirtymisen jälkeen liikennettä liikkuu Googlen suuntaan käytännössä jokaista sivulla olevaa toiminnallisuutta käytettäessä. Edes varsinaisia linkkejä ei tarvinnut klikata, pelkästään jo pienennettyjen tietuekenttien avaaminen riitti siihen, että Google sai lisää tietoa käyttäjän selaustavasta. Taustalla on luonnollisesti kyseisen sivuston käyttämä Google Analytics, joka seuraa sivulatausten lisäksi myös käyttäjän toimintaa sivuilla.

Yhtään sen paremmin tilanne ei ollut, kun selaimeksi vaihdettiin avoimen lähdekoodin Firefox, kuten alla oleva toinen video osoittaa.


Sinänsä mitään vaarallista ja odottamatonta tilanteessa ei tapahtunut - Google Analyticsin toimintatapa on ollut sama jo vuosien ajan. Viime aikoina tosin Analyticsin tietojen käsittelytapa on johtanut siihen, että Analytics on todettu laittomaksi jo useammassakin Euroopan maassa.

Ohjelma on kuitenkin mainio työkalu havainnollistamaan tavallisille käyttäjille sitä, miten valtavasti heistä kerätään tietoja teknologiajättien laareihin. Yksityisyydestään tarkat kuluttajat ovat lopulta häviävän pieni osuus kaikista kuluttajista, vaikka yksityisyyttä suojelevat selaimet kuten Brave ovatkin madaltaneet yksityisemmän verkkoselailun kynnystä kiitettävällä tavalla.

Hubertin luomaa ohjelmanpätkää voi kokeilla itsekin, se on julkaistu avoimella lähdekoodilla ja löytyy googleteller -nimellä Githubista.

1 KOMMENTTI

volkkari11/1

Onhan tuo tiedossa ollut ja samaa tekevät kaikki netissä toimivat yritykset. Tosin niiden tiedonkeruu on ulkoistettu kolmannelle osapuolelle ja siinä tuo EU:n tietosuojamääräykset ovat täysin pielessä. Nimittäin yritin saada omat tietoni eräältä yritykseltä ja ilmoitettiin, että ota yhteys sinne toiseen yritykseen. Sieltä ei kukaan vaivautunut vastaamaan ja niinpä otin yhteyttä KVV:n "ammattilaisiin". Siellä oli vieläkin hiljaisempaa.
Joten jos käytät jotain laitetta, joka on yhteydessä nettiin, niin varaudu valvontaan. Ei siinä mitkään määräykset yksityisyyden suojasta auta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT