AfterDawn logo

Suomen "Kiina-pakettien kielto" toteutui: Mutta kaaosta ei syntynytkään

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Suomessa astui heinäkuun alussa voimaan uusi tullauskäytäntö, jonka perusteella kaikki ETA-alueen ulkopuolelta tilatut tuotteet pitää tullata ja niistä pitää maksaa arvonlisävero. Aiemmin rajana oli 22 euroa, jota edullisemmat tuotteet saivat mennä tullaamatta läpi vastaanottajalle. Muutoksen yhteydessä pelättiin kaaosta, mutta sellaista ei tullutkaan.

Iso syy tähän on ollut se, että kaksi valtavaa kiinalaista verkkokauppaa - Alibaba ja Wish - ottivat muutoksen yhteydessä käyttöön EU-maiden yhteisen tullauspalvelun, IOSS:n (Import One Stop Shop). IOSS:n avulla verkkokauppa antaa asiakkaan maksaa arvonlisäverot ja mahdolliset tullimaksut Suomeen automaattisesti tilauksen yhteydessä - eli järjestelmä hoitaa tullauksen asiakkaan puolesta. Luonnollisesti tämä on nostanut tilattujen tuotteiden hintaa, mutta varsin vähäisessä määrin.

Monissa muissa maissa, joissa vastaava muutos on aiemmin tehty, on kuluttajan pitänyt hoitaa tullaus itse - ja pahimmillaan tullauksen käsittelykulut ovat olleet niin isoja, että pienten "kiina-pakettien" tilaus ei ole yksinkertaisesti kannattanut.


Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ongelmat syntyvätkin lähinnä pienistä EU-alueen ulkopuolisista verkkokaupoista tilattaessa, joilla harvemmin on IOSS:ää käytössään. Tällöin asiakkaan pitää itse huolehtia tuotteen tullaus ja arvonlisäverojen maksaminen sen saapuessa Suomen tulliin.

Posti tarjoaa asiakkailleen kuitenkin varsin helppoja tapoja hoitaa tullaus suoraan OmaPostin kautta, joten kynnystä on pyritty alentamaan myös tältä osin. Muiden kuljetusyhtiöiden osalta tullauskäytännöt vaihtelevat yrityskohtaisesti.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki