AfterDawn logo

Revision -demoparty potkaistiin pois Twitchistä kesken tapahtuman lähetyksen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Maailman suurin pelkästään demoihin keskittyvä demoparty, Saksassa järjestettävä Revision, koki epämiellyttävän takaiskun pääsiäisen aikaan.

Tapahtuma, jossa demoskene esittelee taitojaa upeissa taideteoksissaan on pidetty vuodesta 2011 lähtien. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin koronapandemian vuoksi ainoastaan verkossa, kuitenkin koko pääsiäisviikonlopun kestävänä tapahtumana.

Suoratoistoa lähetettiin Twitchin kautta, joka on viime vuosina pyrkinyt kovasti laajentamaan palveluaan pelipuolelta myös erilaisten tietokonetapahtumien, kuten demopartyjen, puolelle.

Twicth kuitenkin katkaisi Revisionin lähetyksen ja esti sen, syytä ilmoittamatta, lauantaina iltapäivästä, jättäen tapahtuman oman onnensa nojaan. Vapaaehtoisten valtavaan työpanokseen pohjautuva tapahtuma oli vienyt järjestäjiltä tuhansia työtunteja - puhumattakaan demoryhmistä, jotka olivat luoneet teoksiaan tapahtumassa järjestettäviin kilpailuihin.

Tarkkaa syytä striimin katkaisulle ei saatu, mutta syyksi epäillään jossain kilpailussa esitetyssä demossa vilahhtanutta paljasta takapuolta. Tästä ei kuitenkaan ole saatu varmuutta, joten lopullinen syy jää arvailun varaan.

Onneksi apu löytyi kuitenkin nopeasti ja toinen legenda, saksalainen Chaos Computing Club -hakkerijärjestö, ojensi auttavan kätensä. CCC ylläpiti tapahtuman suoratoistolähetystä omilla palvelimillaan lopun tapahtuman ajan.

Mikä demoskene..?

Demoskene on 1980-luvulla syntynyt tietokonetaiteen ilmaisumuotoa luova kulttuuri. Demoskene syntyi alun perin laittomasti kopioitujen tietokonepelien latausruuduilla näkyvistä introista, jossa piraattiryhmän ohjelmoijat esittelivät taitojaan ja samalla kertoivat ryhmästä, joka oli poistanut siitä nimenomaisesta pelistä kopiointisuojaukset.

Sittemmin demoskene ja piratismi ovat liukuneet toisistaan erilleen. Demoskenen luomuksia kutsutaan demoiksi ja ne ovat audiovisuaalisia taideteoksia, joissa ohjelmoijat, graafikot ja muusikot luovat yhdessä konseptin, jota kutsutaan demoksi. Demo ei siis ole video, vaan tietokoneella pyörivä, reaaliaikainen ohjelma, joka luo tyypillisesti henkeäsalpaavia efektejä, visuaalista maisemaa ja tarinaa katsojan silmien eteen.

Demoskene pääsi osaksi Suomen kansallista UNESCOn Elävän perinnön luetteloa. Suomessa demoskenestä ovat ponnistaneet useat tunnetuimmista pelitaloistamme ja lisäksi demoskenen lippua pitää heilumassa edelleen Assembly-tapahtuma, joka oli sekin alkujaan puhdas demoihin keskittynyt tapahtuma.

Revision 2021 -voittajat

Kilpailuja järjestettiin useassa eri kategoriassa. Kaikkien osallistuneiden teosten nimet löytyvät täältä. Mukana oli mm. PC 4K -intro, jossa koko teos pitää saada mahtumaan 4 kilotavuun tallennustilaa sekä Amigalle pidetyt demo- ja intro-kilpailut.

Ohessa PC:n demokilpailun voittaja Arcade, tekijänä Spectrals -ryhmä:


Ja tässä Amigan demokilpailun voittaja The Martini Effect, tekijänä Flex -ryhmä: (mainittakoon vielä, että tietokone, jolla demo pyörii, on noin 30 vuotta vanha Amiga 1200 -malli, tarkemmin sanoen A1200, josta löytyy 68060/66 MHz -suoritin sekä 64 megatavua käyttömuistia)

Kaikki julkaistut demot ja introt ovat ladattavissa omalle tietokoneelle scene.org:n palvelimilta.

EDIT 20:55: Tarkennettu kilpailussa käytetyn Amiga-kokoonpanot tiedot sekä spekulointia suoratoiston katkeamisen syystä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT