AfterDawn logo

Opas: Kuinka nopea netti tarvitaan pelaamiseen?

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Verkkopelaaminen on ollut valtavassa kasvussa viime vuodet ja etenkin nopeatempoiset moninpelit, kuten Fortnite ja PlayerUnknown's Battlegrounds, ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti. Mutta millainen nettiyhteys vaaditaan nettipelaamiseen?

Helposti syntyy mielikuva, että mitä nopeampi nettiyhteys, sen parempi pelaamiselle. Mutta mielikuva on väärä.

Pelaaminen itsessään ei itse asiassa siirrä juurikaan dataa, vaan vaikkapa Netflixin tai YouTuben katselu hyvällä laadulla kuluttaa kaistanleveyttä enemmän kuin raskaankin pelin nettipelaaminen.

Yksinkertaistettuna sanoen 10Mbit/sec laajakaistan päivittäminen 100Mbit/sec laajakaistaan ei hyödytä nettipelaamisen suhteen yhtään mitään.

Tokihan nopeammasta nettiliittymästä on muuta hyötyä: pelien koot ovat kasvaneet valtaviin mittasuhteisiin, joten pelin asennuspaketti tai päivitys saattaa kestää pienen ikuisuuden hitaammalla nettiyhteydellä. Mutta pelin asentumisen jälkeen tuosta kaistasta ei ole mitään lisähyötyä.

Tärkein puoli nettiyhteyden valinnassa pelaamista varten ei olekaan sen nimellinen nopeus, vaan nettipelaamisessa tärkein asia on verkon viive eli latenssi, jota myös pingiksi toisinaan kutsutaan. "Paljonko sun pingi on?" on kysymys, joka toisinaan esitetään, kun pelaaja valittelee nettiyhteytensä pätkimistä. Ja kysymys viittaa juurikin tähän.

Latenssi tarkoittaa siis viivettä siitä, kun tietokoneesi lähettää pyynnön verkossa olevalle toiselle tietokoneelle, vaikkapa pelipalvelun palvelimelle ja saa siihen takaisin kuittauksen.

Latenssi mitataan yleensä millisekunneissa, eli sekunnin tuhannesosissa. Mitä pienempi "pingi" on, sitä parempi.

Tätä viivettä operaattorit eivät markkinoinnissaan mainosta, koska se riippuu valtavasti erilaisista asioista. Karkeasti voidaan kuitenkin sanoa, että kiinteässä laajakaistassa viive on pienempi kuin mobiiliyhteydellä. Käytännössä: kotiin tulevan vanhan 8Mbps ADSL-liittymän viive on todennäkköisesti pienempi kuin 100Mbps nopeudella toimivan 4G-mokkulan (tai kännykän kautta jaetun netin) viive on.

Uudet 5G-yhteydet lupaavat laskea myös mobiilidatan viivettä alemmaksi, ainakin lähemmäs kiinteää, langallista laajakaistaa.

Tämän lisäksi viiveeseen vaikuttavat monet muut tekijät, joihin ei välttämättä kaikkiin voi itse vaikuttaa. Myös kodin sisäinen verkon jako vaikuttaa viiveeseen: käytännössä langattoman lähiverkon kautta jaettu nettiyhteys lisää aina vähintäänkin hieman lisää viivettä yhteyksiin langalliseen Ethernet-kytkentään verrattuna.


Käytännössä oman tietokoneensa ja sen yhteyden "pingin" selvittäminen vaatii kokeilua, yritystä ja erehdystä. Yleisesti käytetty testipalvelu oman nettiyhteytensä nopeuden ja latenssin mittaamiseen on SpeedTest, joka antaa varsin hyvää suuntaviivaa oman yhteyden latenssista.

Alla esimerkkinä allekirjoittaneen käytössä olevien nettiyhteyksien tulokset:

Speedtestin tulokset kiinteällä laajakaistalla
tulokset 100/10 kiinteällä laajakaistalla

Speedtestin tulokset 4G-yhteydellä
tulokset 4G-yhteydellä

Yhteenvetona:

  • Jo 5Mbps nopeuden nettiyhteys riittää mainiosti, jos nettiyhteyttä käytetään pelkästään pelaamiseen.
  • Nopeammalla datayhteydellä ei pelaaminen (välttämättä) nopeudu lainkaan.
  • Tärkein asia pelaamiseen sopivassa nettiliittymässä on sen latenssi eli "pingi" eli viive. Mitä pienempi latenssi, sen parempi. Latenssia ilmaistaan millisekunneilla (ms).
  • Latenssiin vaikuttavat monet tekijät ja mitään yksiselitteistä vastausta ei voi antaa siihen, mikä liittymä olisi tiettyyn osoitteeseen paras. Asia pitää käytännössä kokeilla.
  • Pääsääntöisesti kiinteä nettiyhteys tarjoaa paremman (eli pienemmän) latenssin kuin mobiilidata.
  • 5G:ssä latenssi on yleensä pienempi kuin 4G:ssä. Ja 4G:ssä latenssi on yleensä pienempi kuin 3G:ssä.

Mikä on hyvä ping pelaamiseen?

Tähänkin on lähes mahdotonta antaa yksiselitteistä vastausta. Mutta jotkut e-urheiluun erikoistuneet sivut ovat tähän koettaneet vastata, kuten vaikkapa British e-sports ja Best Gaming Settings.

Konsensus on jokseenkin tällainen:

  • Alle 20 ms on erinomainen ja soveltuu myös kilpapelaamiseen
  • 20 - 50 ms on hyvä
  • 50 - 100 ms menettelee, mutta on jo kehnohko
  • Yli 100 ms on huono ja aiheuttaa jo havaittavaa viivettä nopeissa peleissä

Luonnollisesti tässäkin riippuu se, millaista peliä pelataan. Edellä mainitut luvut koskevat nimenomaan nopeatempoista moninpeliä, kuten vaikkapa Fortnitea tai oikeastaan mitä tahansa monen pelaajan sodankäyntiä, jossa nopea reagointi on yksi tärkeimmistä muuttujista pelaamisen kannalta. Verkossa pelattavassa shakissa luonnollisesti latenbssi voi olla lähes mitä tahansa, koska pelin tempo on täysin eri.

Jos aiheesta heräsi kysyttävää, suosittelemme osallistumaan keskusteluun keskustelua laajakaistaliittymistä -keskustelualueellamme.

1 KOMMENTTI

satanus1/1

Jaa-a.

Jopa täällä lapin perukoilla 4G-yhteyden viive on noin 20-40 ms ja alas tulee noin 20-75 Mbit/sec (riippuen vuorokaudenajasta. Illalla Netflix, Disney+ ja HBO -käyttäjiä on naapurustossa paljon).

Just mittasin ja latency 24 ms, down 76.86 Mbit/s.

Ja hinta verrattuna ADSL:n on melkein 4* halvempi (noin 15€/kk vs. noin 60€/kk.).

Hyvin tällä tahkotaan WoT, ED jne.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT