20 vuotta sitten: Mitä ihmettä, MP3 kännyköihin?! Ja musiikkia, laillisesti netissä? Lisäksi: kotimainen kännykkämerkki Benefon uutisissa, jne..
Kertaamme artikkelisarjassamme 20 vuoden takaisia uutisia, sivustomme ensimmäisten toimintavuosien ajalta. Nyt on aika kurkata mistä uutisoimme lokakuussa vuonna 1999.
Näitä lukiessa muistutamme taas, että AfterDawn keskittyi alkuvuosinaan varsin tiukasti pelkästään audio- ja videoteknologiasta raportointiin. Tuolloin uutispuolemme täydensi kokonaisuuttamme, johon kuuluivat sekä oppaat, ohjelmalataukset että monet muut video- ja audioteknologiaan liittyvät sisällöt. Tämän vuoksi uutisista löytyy varsin vähän "yleistä teknologiaa", jonka aika koitti sivustollamme vasta myöhemmin, kun maailma, teknologia ja sivustommekin muuttuivat.
Ensimmäiset uutiset kännyköistä
Vaikka AfterDawn tunnetaankin nykyisin myös sisarsivustomme Puhelinvertailun kautta, eivät kännykät ja niihin liittyvät aiheet olleet vielä millään tavalla osa sivustomme perusuutisointia vuonna 1999. Mutta jotain mielenkiintoisia nostoja kännyköistä on kuitenkin tehty jo tuolloin, lokakuussa, armon vuonna 1999.
Aivan ensimmäisenä silmään osuu lehdistötiedote siltä toiselta kotimaiselta kännykkämerkiltä. Eli kyllä, vielä vuonna 1999 oli olemassa kokonaista kaksi, täysin kotimaista kännykkävalmistajaa. Toinen oli tietysti silloinen jätti, Nokia, mutta hyvänä kirittäjän mukana puuhasi myös kilpailija Benefon.
Lokakuussa uutisointi Benefonin ympärillä keskittyi siihen, että yhtiö julkaisi maailman ensimmäisen GPS-navigaattorin sisältävän GSM-puhelimen. Benefon Esc! kerrottiin olevan veden- ja iskunkestävä, ulkoilukäyttlln tarkoitettu kännykkä.
Benefon Esc!, kuvan lähde: Wikipedia
Erikoisuutena mainittiin mm. Friend Find-ominaisuus, jonka avulla puhelin näyttää kartalla muut Benefon Esc! -puhelinta käyttävät ihmiset ja johdattaa heidän luokseen. Nykymaailmasta ajateltuna ominaisuus kuulostaa lievästi sanoen yksityisyyden painajaiselta, mutta tuolloin, 20 vuotta sitten, aika oli luonnollisesti kovin erilainen.
Benefonin tarina oli sinänsä surullinen ja yhtiö ajautui pysyviin talousvaikeuksiin jo pian 2000-luvulle tultaessa. Monen mutkan ja nimenmuutoksen jälkeen Benefon katosi lopulta kokonaan kartalta, lopetettuaan sitä ennen kännyköiden valmistuksen vuoden 2007 aikoihin.
Kännyköistä uutisoimme lokakuussa 1999 myös toisessa pikku-uutisessa. Tässä kerroimme miten japanilaiset NTT ja Sony olivat ryhtyneet kimppaan amerikkalaisen IBM:n kanssa kehittääkseen ratkaisuja, joilla MP3-musiikkia voisi ladata kännykkään. Tai tarkemmin sanottuna kännykkään kytkettyyn Sonyn Memory Stick -muistikorttiin.
Nyttemmin MP3-tiedostoja osaavat soittaa lähestulkoon kaikki laitteet, joissa vain kaiutin löytyy, mutta vielä vuonna 1999 ominaisuus oli kovin uusi ja hurjalta kuulostava. Puhelinten tallennustila ei sekään ollut vielä 90-luvun lopulla edes megatavuissa mitattava, vaan tallennustilaa käytettiin lähinnä tekstiviestien tallennukseen (joita niitäkin mahtui puhelimiin vain rajallinen määrä, yleensä hieman paremmissa puhelimissa hurjat 100kpl).
Laillista musiikkia isoilta artisteilta tihkuu nettiin
Vuosituhannen vaihde muistetaan etenkin "suuresta Napster-sodasta", jossa musiikkiteollisuus ja useat nimekkäät artistit asettuivat vastustamaan teknologiayritysten hinkua siirtää musiikki - joko laillisesti, laittomasti tai jostain siltä väliltä - verkkoon.
Ikävä kyllä kiista aiheutti koko musiikkiteollisuudessa eräänlaisen neliraajajarrutuksen, joka pysäytti käytännössä kaiken musiikkiteollisuuden ja Internetin välisen yhteyden vuosien ajaksi. Suomessa tilanne näkyi mm. siinä, että kotimaiset nettiradiot hiljenivät vuosituhannen taitteen jälkeen useiksi vuosiksi.
Mutta teknologian kanssa flirttaileviakin artisteja löytyi - eli heitä, jotka eivät nähneet Internettiä ilmestyskirjan petona, vaan kenties mahdollisuutena tavoittaa faneja uudella tavalla. Ja näistä pienistä valon välähdyksistä uutisoimme ensimmäisien toimintavuosiemme ajan varsin säännöllisesti.
Lokakuussa tällaisia pilkahduksia löytyi parikin kappaletta. Chemical Brothers-yhtyeen Out of Control-musiikkivideo oli kielletty Yhdysvaltain TV-kanavilta, joten yhtye pisti musavideonsa jakeluun verkkoon. Luonnollisesti video siis piti ladata omalle koneelle, ei nykymuotoinen suoratoisto ollut vielä kuin kaukainen haave 1990-luvun lopulla.
Alla kyseinen musiikkivideo nykyisellä jakelutavalla, eli YouTuben kautta:
Myös amerikkalainen R.E.M. julkaisi lokakuussa 1999 uusimman sinkkunsa verkossa, vapaasti ladattavassa muodossa. Ei kylläkään videona, vaan RealAudio-muotoisena äänitiedostona.
Pistetään nyt tuokin kappale tähän YouTube-upotuksena:
Kuten voi päätellä, musiikin laillisesti jakelu verkossa - saati sitten ilmaiseksi - ei ollut mitenkään tavanomaista vielä 20 vuotta sitten..
Sekalaista muuta
Kuten sivustomme alkuaikoina muutenkin, julkaisimme myös tulevista DVD-julkaisuista listoja - niin lokakuussakin. Tuolloin DVD:lle olivat tulossa mm. laatuleffat Beavis & Butt-Head Do America sekä South Park:Bigger, Longer & Uncut.
Myös softapäivityksistä uutisoitiin, kuten aiemminkin. Sekä Winamp että sen kovin kilpailija, Sonique, päivittyivät molemmat uusiin versioihin lokakuussa 1999. Kerroimme tarkemmin kyseisten ohjelmien välisestä kisasta heinäkuun 1999 uutiskatsauksessamme.
Fokus oli siis lokakuussakin varsin tiukasti MP3- ja DVD-teknologioissa. Siitähän se aikanaan lähti, AfterDawn nimittäin.
Sellaista siis tapahtui 20 vuotta sitten. Jos nämä jorinamme menneisyyden kaivelusta kiinnostava, löytyvät aiemmat artikkelisarjan osat täältä:
Uutiset elokuussa 1999: Matrix vs Titanic
Uutiset heinäkuussa 1999: Winamp, Sonique ja ohjelmien räätälöitävyys
Uutiset kesäkuussa 1999: AfterDawnin ensimmäinen toimintakuukausi
jep, syyskuun katsaus jäi väliin ajanpuutteen vuoksi, täydennetään sarja kuntoon sen osalta myöhemmin
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT