AfterDawn logo

Eikö kotiisi saa kuituyhteyttä? DNA tuo taatulla nopeudella varustetun kuidun korvaajan markkinoille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
10 kommenttia

Monilla omakotitaloalueilla on tilanne, jossa kuituyhteyttä ei ole saatavilla lainkaan - tai sen vetäminen maksaisi tolkuttoman paljon. Tähän saumaan pyrkii iskemään nyt DNA, joka tuo suurimpien kaupunkien pientaloalueille uuden Kiinteä 5G-liittymätyypin.

Kyseistä liittymää ei ole tarkoitus käyttää kännykän tai perinteisen saippuapaketin kokoisen mokkulan kanssa, vaan yhteystyyppi on tarkoitettu nimenomaan kiinteäksi, taatulla kaistanopeudella toimivaksi "langattomaksi kuidun korvaajaksi".

Yhtiö on testannut kiinteään osoitteeseen tarkoitettua 5G -palveluaan Vantaalla ja Hyvinkäällä, nimenomaan pientaloalueilla ja tästä saatujen kokemusten perusteella Kiinteä 5G -palvelu on nyt tulossa myös julkisesti myyntiin.

Aluksi kattavuus on erittäin suppea ja kattaa ainoastaan valikoidut pientaloalueet pääkaupunkiseudulla sekä Turun ja Tampereen alueella. Yhtiö aikoo kuitenkin laajentaa Kiinteä 5G -palveluaan muihin suurimpiin kaupunkeihin jo ensi vuoden alkupuolella.


Päivitys 18.12. DNA on nyt aloittanut DNA Koti 5G -palvelun myynnin.

DNA:n tiedotteessa kerrotaan, että palvelun käyttöönotto on asiakkaille helppoa. Asentaja tuo mukanaan tarvittavat laitteet, asentaa ulkoantennin, luo kotiverkon ja yhdistää asiakkaan tärkeimmät laitteet siihen.

Palvelun käyttöönotto on kokonaisuudessaan kotitalousvähennyskelpoinen kulu ja sen hinta yhteensä 495 euroa.

Ensimmäisenä DNA Koti 5G -palvelu on saatavilla pääkaupunkiseudulla, jonka jälkeen palvelun saatavuus laajenee vuodenvaihteessa Tampereen ja Turun pientaloalueille. Ensi vuoden aikana palvelu laajenee muihin suurimpiin kaupunkeihin.

10 KOMMENTTIA

Valoatunnelissa (vahvistamaton)1/10

Aikaisemmin DNA on myöntänyt, että tässä kiinteässä 5G:ssä ei ole muuta kiinteää kuin antenni talon seinässä. Eikä ilmatiessä koskaan olekkaan muuta kiinteää. Onneksi tulee kuitu itselle.

mjk2/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Valoatunnelissa:

Aikaisemmin DNA on myöntänyt, että tässä kiinteässä 5G:ssä ei ole muuta kiinteää kuin antenni talon seinässä. Eikä ilmatiessä koskaan olekkaan muuta kiinteää. Onneksi tulee kuitu itselle.

Jep, jos kysessä 5G niin se ei ole kiinteä, kuten valokaapeli yms..

user_org (vahvistamaton)3/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Valoatunnelissa:

Aikaisemmin DNA on myöntänyt, että tässä kiinteässä 5G:ssä ei ole muuta kiinteää kuin antenni talon seinässä. Eikä ilmatiessä koskaan olekkaan muuta kiinteää.


Jotain lähdeviitettä ?

Uutisessa annettiin ymmärtää että tässä olisi taattu kaistannopeus, eli sen puolesta kilpailukykyinen piuhayhteyksiin verrattuna, lisäksi "kiinteää" olisi myös käyttöpaikka, eli ei liikkuva laajakaista.
Teknisesti tuollainen mahdollista ja käytännössäkin jos viranomaiset / direktiivit sallivat.

Valoatunnelissa (vahvistamaton)4/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Valoatunnelissa:

Aikaisemmin DNA on myöntänyt, että tässä kiinteässä 5G:ssä ei ole muuta kiinteää kuin antenni talon seinässä. Eikä ilmatiessä koskaan olekkaan muuta kiinteää.


Jotain lähdeviitettä ?


Satakunnan Kansan uutinen 24. 3. 2019: 5G mahdollistaa huippunopeuden kotiin ilman kiinteää valokuitua ja voi siksi säästää rahaa

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Uutisessa annettiin ymmärtää että tässä olisi taattu kaistannopeus, eli sen puolesta kilpailukykyinen piuhayhteyksiin verrattuna, lisäksi "kiinteää" olisi myös käyttöpaikka, eli ei liikkuva laajakaista.
Teknisesti tuollainen mahdollista ja käytännössäkin jos viranomaiset / direktiivit sallivat.


Se on hyvä, jos pystytään lupaamaan sellainen vähimmäisnopeus jolla tekeekin jotain. Ilmatie on kuitenkin aina rajallinen. Toki valokuidussakin rajansa, mutta ne on vielä niin kaukana että en usko päästävän edes puoleen meidän eliniän aikana.

Teknisesti 5G pitäisi pystyä hyvin pieniin viiveisiin, mutta mitä se käytännössä on Suomen sääolosuhteissa ei Vantaan alueella tehty kokeilu anna kuvaa kuin, noh, sen alueen sään vaikutuksista viiveisiin. Mitä langaton siirtotie ei tule koskaan päihittämään verrattuna valokuituun on siirtotien virheensieto. Oikein tehty valokuitu on immuuni kaikille sähkömagneettisille häiriöille sekä säänvaihteluille.


Sekin on mielenkiintoista, että DNA:n, Elisan ja Telian mielestä kuidun vetäminen taloon on liian kallista, mutta Lounea kuitenkin rakentaa kuitua alueille, jonne nämä kolme ei edes katso. Miten se sitten voi olla Lounealle kannattavaa, jos se ei ole näille kolmelle? Olen tullut tulokseen, että nämä kolme ei rakenna, jos eivät saa jostain tukea. Tiedän jo päivän, koska loppuu DNA:n ja Telian asiakkuus. Ja saattaa Elisakin mennä siinä samalla.

user_org (vahvistamaton)5/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Valoatunnelissa:


Jotain lähdeviitettä ?


Satakunnan Kansan uutinen 24. 3. 2019: 5G mahdollistaa huippunopeuden kotiin ilman kiinteää valokuitua ja voi siksi säästää rahaa


Eikä mainittu kiinteään osoitteeseenn / nopeuslupausta ?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Valoatunnelissa:


Se on hyvä, jos pystytään lupaamaan sellainen vähimmäisnopeus jolla tekeekin jotain. Ilmatie on kuitenkin aina rajallinen. Toki valokuidussakin rajansa, mutta ne on vielä niin kaukana että en usko päästävän edes puoleen meidän eliniän aikana.


Puhettakkaan kuparin rajoista.

Tuotetta markkinoidaan kohteisiin joissa ei ole kuitua ja/tai sen hinta ei vastaa halukkuutta. Tämän tyyppiset tuotteet syövät entisestään kuidun kysyntää.

Eli ei suoranaisesti korvaamaan kuitua, vaan paikkoa sen puutteeseen, no veikkaan että tämä voi napsia myös olemassa olevan kuidun asiakkaitta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Valoatunnelissa:


Sekin on mielenkiintoista, että DNA:n, Elisan ja Telian mielestä kuidun vetäminen taloon on liian kallista, mutta Lounea kuitenkin rakentaa kuitua alueille, jonne nämä kolme ei edes katso. Miten se sitten voi olla Lounealle kannattavaa, jos se ei ole näille kolmelle? Olen tullut tulokseen, että nämä kolme ei rakenna, jos eivät saa jostain tukea. Tiedän jo päivän, koska loppuu DNA:n ja Telian asiakkuus. Ja saattaa Elisakin mennä siinä samalla.

Isot operaattori rakentaa ihan ilman tukeakin, markkinointi taidoissa on eroja ja siinä miten laskevat/ennustavat, neljän nimen esimerkissä kolmella on myös vaihtoehtoja, vs tuo yksi.

Kuituoakin voi vetää monella tavalla ja kustannusket vaihtelee rajusti riippuen alueesta.

Valoatunnellissa (vahvistamaton)6/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Isot operaattori rakentaa ihan ilman tukeakin, markkinointi taidoissa on eroja ja siinä miten laskevat/ennustavat, neljän nimen esimerkissä kolmella on myös vaihtoehtoja, vs tuo yksi.

Kuituoakin voi vetää monella tavalla ja kustannusket vaihtelee rajusti riippuen alueesta.


En usko, että olemassa olevan kuidun asiakkaat alkaa vaihtamaan, koska ei kuidun käyttökustannukset ole kuitenkaan enää sen kummallisemmat kuin langattomien yhteyksien ja edelleen se toimintavarmuus on paljon parempi. Ja kuidun kautta kuitenkin monesti tulee myös kaapeli-tv parempine kuvanlaatuineen. Mutta tottakai se hinta ratkaisee. Jos asennuskustannuksissa on vähintään 10 kertainen ero eikä ole kokemusta tasaisuudesta, niin halvempihan se otetaan.

Tein vertailun omaan alueeseen, joka on taajamaa ja jossa Telialla ja DNA:lla on jo olemassa olevat yhteydet kännykkämastolle, joka on keskellä aluetta. Elisa vuokraa Telian kuitua siellä. Lounea sen sijaan rakentaa täysin uuden verkon sinne. Toki Elisan kiinnostuksen puutteen ymmärtää, kun omistaa Louneaa aika hyvällä osuudella.

user_org (vahvistamaton)7/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Valoatunnellissa:


En usko, että olemassa olevan kuidun asiakkaat alkaa vaihtamaan, koska ei kuidun käyttökustannukset ole kuitenkaan enää sen kummallisemmat kuin langattomien yhteyksien ja edelleen se toimintavarmuus on paljon parempi.


Hinnoissa on eroja, mutta jos se kuitumaksaa 20-30€ kk + netti, niin kyse on sen tuomasta lisäarvosta ja paljonko siitä on valmis maksamaa vs kilpailevatarjonta.

Jo nykyinen 4G tarjonta on pistänyt joitain miettimään, toki lähinnä hinnan takia, mutta jos muutamasatanen vuodessa säästöä ja jos ei ko saavansa kuidusta lisäarvoa, niin aika helppo päätös, jota jarruttaa lähinnä se paljonko kuituun palaaminen maksaa.


Uutisen 5G palvelu tuskin alkuun kilpailee kk hinnoilla, mutta herättelee kyllä kuituoperaattoreita, hyvää että pakottaa heitä pitämään hinnat kilpailuykyisinä, josta seuraa huonoa että jo kuralla olevat toimijat entistä tiukemmilla, ja huonoa että tälläinen uutisointi vähentää kuidunkysyntää, eli kuidun leviämistä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Valoatunnellissa:

Ja kuidun kautta kuitenkin monesti tulee myös kaapeli-tv parempine kuvanlaatuineen.

Kaapeli-tv monesti senverran hinnakas palvelu että ei oikein taida käydä kaupaksi jonka takia sitä ei välttämättä edes markkinoida kunnolla (tai tuontakia). Vaikkeissa oloisa voi olla vahvakin syy liittyä kuituun.

Mutta nettiyhteyttä tarjoavilla operaattoreilla on omia sisältöpalveluita joista asiakkaat voi olla jopa ennemmän valmiita maksamaan, kuidussa usein tarjolla vain yksi tai hyvin rajattu määrä palvelua tarjoavia operaattoreita.

Itse toki näen kuidissa sen verranlisäarvoa että siihen liittymistä kannattaa maksaa nelinumeroinen summa ja lisäksi isompi kk maksu (edellyttäen että siinä tarjotut palvelut on riittäviä).

pentsu8/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:Kaapeli-tv monesti senverran hinnakas palvelu että ei oikein taida käydä kaupaksi jonka takia sitä ei välttämättä edes markkinoida kunnolla.

Maksaa n.100€/v joten enpä nyt kalliiksi sanoisi. Tonttiliittymän hintaa en enää muista kun oli markka-aikaa mutta hakkaa mennen tullen antennin kanssa pelleilyn

user_org (vahvistamaton)9/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:


Maksaa n.100€/v joten enpä nyt kalliiksi sanoisi.

En satasta pidä pahana jos tarvetta, joidenkin mielestä alle satanenkin on liikaa (plus laite).

Alueellisia kiinnostavuus eroja varmasti kovasti, riippuen kuinka vaivatonta antennikatselu on, mikä on operaattorin hinnoittelu ja kuinka kovasti sitä tarjoavat.

Uudiskohteessa voisi kuvitella olevan houkuttelevampi, kuin vanhoissa entenni kohteissa.

Tämän mutun taustalla toki valtakunnallisesti ajatellen kohtuu suppea otanta.

Taloyhtiöpuolella taasen tuntuu olevan aivanpäinvastoin, kaapeli TV kuuluu pakettiin ja joutuu tekemään töitä jos sitä ei halua.

pentsu10/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:


Maksaa n.100€/v joten enpä nyt kalliiksi sanoisi.

En satasta pidä pahana jos tarvetta, joidenkin mielestä alle satanenkin on liikaa (plus laite).

Laite? Mitä tarkoitat?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT