AfterDawn logo

Spotifylta tiukka kommentti yksinoikeuksiin: Tekee hallaa jokaiselle

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Suoratoistopalvelu Spotify kommentoi Beyoncén julkaisemaa Lemonade-albumia toteamalla Mashablelle, että pitkäaikaiset yksinoikeusjulkaisut tekevät vain hallaa koko musiikkikentälle. Sisäpiiritietojen mukaan Lemonade olisi saatavilla suoratoistona vain Tidalista.

Lemonaden voi hankkia itselleen esimerkiksi iTunesista digitaalisena latauksena, joten kokonaisvaltaista yksinoikeutta Tidalilla ei ole Beyoncén albumiin. Spotifyn mielestä on kuitenkin niin artistin kuin artistin fanienkin etu, että musiikki on saatavilla kaikissa palveluissa.

Suoratoistopalveluiden musiikkivalikoima on ollut kuuma puheenaihe reilun vuoden ajan. Keskustelun laittoi liikkeelle Taylor Swift, joka päätti poistaa 1989-albuminsa Spotifysta. Swift perusteli päätöstä Spotifyn ilmaisella tilausluokalla, jota hän ei pitänyt artistin näkökulmasta oikeudenmukaisena. Swiftin albumi löytyy maksullisista suoratoistopalveluista.


Adelen 25-albumia ei ole julkaistu lainkaan suoratoistopalveluissa. Edesmennyt pop-muusikko Prince poistatti musiikkinsa lähes kaikista suoratoistopalveluista. Hänen musiikkiaan voi kuunnella Tidalin kautta. Kanye Westin vuoden alussa julkaiseman The Life of Pablo -albumin luvattiin olevan myös ikuisesti Tidal-eksklusiivi, mutta albumi ilmestyi muutamia viikkoja sitten muihinkin suoratoistopalveluihin.

3 KOMMENTTIA

G0lden_Kebab1/3

Ja sitkun joku ei jaksa omistaa/tilaa/maksaa 5 eri toistopalvelua erikseen että voi seuraa fanittamaansa artisteja ja lataa baysta nii voi *niisk* xD Kaikki kun näemmä vielä 2016 koitetaan tehdä tahallaan nii s**tanan vaikeesti. Raha on se joka jyllää

Nikotiko2/3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti G0lden_Kebab:

Ja sitkun joku ei jaksa omistaa/tilaa/maksaa 5 eri toistopalvelua erikseen että voi seuraa fanittamaansa artisteja ja lataa baysta nii voi *niisk* xD Kaikki kun näemmä vielä 2016 koitetaan tehdä tahallaan nii s**tanan vaikeesti. Raha on se joka jyllää

Juuri näin. Sama juttu jos joku leffa katoaa tai ei ole saatavilla Netflixissä niin mistä muualta sitä lähdetään etsimään?

Tidal on muutenkin täysin järjetön elitistien perustama palvelu, johon en aio itse koskea pitkällä tikullakaan, sama näille artisteille jotka aikovat sinne musiikkinsa pistää yksinoikeudella.

Lumikki3/3

Kuten jo sanottu niin ei kukaan normaali kansalainen ota jokaista palvelua itselleen. Se tulisi aivan liian kalliiksi pitemmän päälle. Tällainen asia johtaa vain siihen että yksinoikeus takaa vain ja ainostaan pienemmän asiakasmäärän eli heikon myynnin ja saatavuuden. Joka ei taida olla pitemmän päälle kenenkään etu.

Yksinoikeuden ongelma on että se vahingoittaa koko alaa. Koska jos kansalaisten tuoteiden ja palveluiden saatavuus vaikeutuu niin se vähentää näkyvyyttä, saatavuutta ja liiketaloutta. Eikä siinä auta oman liiketaloustoiminnan perusteiksi tekosyiden keksiminen, kuten että onhan se jostain ostettavissa. Se ei riitä, kun se ostamismahdollisuus ei ole toteutettu järkevästi sille kuluttajalle. Ei siis riitä että liiketalouden harjoittaja ajattelee "minä ole sitä mieltä, että... tai liiketaloudellisten tarpeiden takia..." vaan ainoa asia mikä oikeasti merkitsee jotain on mitä mieltä ne kuluttajat ovat ja mitkä ovat kuluttajien tarpeet.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki