iPadin salasanaa yritettiin selvittää – Apple käski haastaa oikeuteen
Ihmiset viettävät jatkuvasti enemmän aikaa verkossa, joten digitaalisiin palveluihinkin kertyy jatkuvasti enemmän muistoja tietoja elämästä. Koska verkkopalveluita ovat käyttäneet pääasiassa nuoret ihmiset, ei kuolleen henkilön verkkopalveluihin tallennetun digitaalisen omaisuuden käsittelystä ole olemassa vakiintunutta käytäntöä. Tämän sai kokea esimerkiksi kanadalainen Peggy Bush.
Bushin aviopuolison kuoleman jälkeen eläkkeet ja kaikki kiinteä omaisuus saatiin siirrettyä ongelmitta hänen nimiinsä. Harmaita hiuksia aiheutti kuitenkin Bushin aviopuolison omistaman iPadin käyttöoikeuden, eli käytännössä Apple ID:n salasanan, siirto Peggylle. Salasana tarvittiin jotta Peggyn pitämä iPad-mobiilipeli saataisiin uudelleen toimimaan.
Salasanaa alettiin selvittää Applen kautta, mutta yhtiö ei suostunut yhteistyöhön. Apple ehdotti, että salasanan selvittämiseksi asia pitäisi viedä oikeuteen. Busheja käräjöinti ei kiinnostanut, sillä salasanaa tarvittiin vain mobiilipelien pelaamista varten. Kun yhteistyöstä Applen kanssa ei tullut mitään, päättivät Bushit ottaa yhteyttä CBC Newsin Go Public -ohjelmaan, joka taas otti yhteyden Appleen. Applen yhteistyöhalukkuus kasvoi yllättäen ja asia luvattiin selvittää oikeuden ulkopuolella.
Bushien tapaus on hyvä esimerkki siitä, että verkkopalveluiden kirjautumistiedot kannattaa kirjata ylös niin, että jälkipolvi saa kerättyä tarvittaessa niiden takaa löytyvän digitaalisen omaisuuden talteen.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT