AfterDawn logo

Tekijänoikeuslakia yritetään uudistaa salaa: Valitus oikeuskanslerille

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
7 kommenttia

Avoin ministeriö ry on tehnyt kantelun oikeuskanslerille opetus- ja kultuuriministeriön (OKM) tekijänoikeusyksikön toiminnasta.

Järjestön mukaan tekijänoikeuslain valmistelussa ei ole noudatettu julkisuuslakia, jonka mukaan ministeriöillä on tiedonantovelvollisuus myös keskeneräisissä asioissa. Lisäksi lain valmistelussa ei ole noudatettu kuulemiseen liittyviä ohjeistuksia, jotka antavat sidosryhmille mahdollisuuden kommentoida lakiehdotusta.

Kantelu liittyy hallituksen omaan tekijänoikeuslakiuudistukseen (ei siis Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteeseen), jossa on EU:n painostuksen seurauksena muutettu niin sanottuja must carry -säännöksiä. Aiemmin operaattoreiden ei ole tarvinnut maksaa siirtovelvoitteen piiriin kuuluvista kanavista (esim. Ylen kanavat, MTV3 ja Nelonen) tekijänoikeusmaksua, mutta lakimuutoksen jälkeen tälläinen velvoite tulee operaattoreille.


Must carry -säännösten muutoksista ei ole Avoimen ministeriön mukaan tiedotettu lain ja ohjeiden edellyttämällä tavalla mitään julkisesti. Muutoksista ei löydy tietoa OKM:n kyseiseen lain valmistelutyötä koskevalta nettisivulta.

Avoin ministeriö huomauttaa, että silloisen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen allekirjoittamassa toimeksiannossa edellytettiin, että "[h]anke toteutetaan avoimesti ja vuorovaikutteisesti".

Päivitys. Myös piraattipuolue on tehnyt kantelun samasta aiheesta oikeuskanslerille.

7 KOMMENTTIA

tataka1/7

Vasemmisto erosi hallituksesta niin eipä ollut arhinmäkeä valvomassa että avoimesti päätetään.

Boss932/7

Tätä "pimeää" lakiesitystä voisi kansalaisaloitteen hengessä kutsua "järjettömyyttä tekijänoikeuslakiin" aloitteeksi... Laitetaan operaattorit maksamaan ohjelmista, joita heidän on lain mukaan pakko näyttää... Ei tässä nyt EU:n kurkkudirektiivin tasolle ylletä, mutta aika järjetöntä tämä on silti!

Lumikki3/7

Joo jotenkin hassua että peritään kahdesti tekijäoikeusmaksuja ja vielä sellaisista TV-kanavista joita laki pakottaa kaapelijakelijat välittämään muuttumattomana. Kaiken lisäksi lähes aina näistä kanavista on jo maksettu tekijäoikeusmaksu kyseisistä katselijoista alueella.

Minusta se että mitä jakelukanavaa kuluttaja käyttää tv-lähetyksen seurantaan ei saisi vaikuttaa asiaan, vaan tekijäoikeuden maksaa se joka sen lähetyksen alkuperäisesti tuottaa jakeluun. Kuluttajalla tulisi olla oikeus ottaa "ilmaiseksi" näkyvät kanavat joita "must carry" kanavat yleensä on niin millä tahansa haluamallaan jakelutavalla vastaan. Vain siinä tapauksessa tekijäoikeudella omistajalla olisi sanottavaa laskutukseen jos se TV-kanava ei ennestään näy "ilmaiseksi" kyseisellä kuluttajien alueella. Tällöinkin se maksu pitäisi periä siltä tv-kanavan alkuperäiselstä tuottajalta ja nämä välittäjät taas maksavat sille kenen TV-kanavasta on kyse.

Tekijäoikeusomistajilla on paha tapa yrittää laskuttaa joka välistä jokaista ja moneen kertaan samoista asioita. Jostain syystä he eivät toimi normaalien liiketalous käytäntöjen mukaan. Sillä tekijäoikeudenomistajat EIVÄT omista sitä tv-kanavaa, vaan jotain oikeuksia sen sisältämään sisältöön. TV-kanavat omistaja on sen tuottaja. Joten tv-kanavaa välittävät muut tahot ovat tilivelvollisia TV-kanavan alkuperäiselle "tuottajalle/jakelijalle".

Esimerkiksi jos jossain Ylen tv-kanavan näkyvyyden alueella joku kaapelijakelija on pakotettu jakaamaan tuota Ylen tv-kanavaa niin miksi hän maksaisi tekijäoikeusmaksuja jotka Yle on jo tekijäoikeuden omistajille maksanut. Kaapelioperaattori vain tekee sen minkä laki velvoittaa hänelle eli välittää "must carry" tv-kanavan asiakkailleen. Tämä taas johtuu vain siitä että kuluttaja on valinnut kaapelijakelukanavan eikä antenni.

DeNiWar4/7

Jos jotakin on pakko jakaa niin kyseisestä asiasta mafia saa parhaiten kerättyä suojelurahaa. Joko maksat tai pääset oikeuteen ja maksat paljon enemmän koska jakelua et voi milläänkeinolla lopettaa, ei kiinnosta pätkääkään vaikka maksut olisi kuinkamonesti jo samasta asiasta maksettu.

Suomi on monessa muussakin asiassa kaksoislaskutuksen maa, joissakin asioissa samasta asiasta laskutetaan jopa kolmesti ellei neljästikin. Mikäs sen hienompi keino saada varmat tuotot ja rahavirta pyörimään.

Ysf5/7

Tekijänoikeusmaksuja voisi mennä hyvinkin maksukanavista, sillä niillä operaattorit tekevät bisnestä. Operaattoreilla olisi mahdollisuus tällöin myös kontrolloida TO-maksujen kuluja säätämällä kanavatarjontaa tai muuttamalla kanavapaketteja. Ja onhan jopa kanavien tilaajat on tiedossa, joten ihan konkreettiset maksuperusteetkin löytyisivät: maksua menisi tilattujen kanavien ja tilaajien mukaan.

Voisiko enää selkeämpää ja oikeudenmukaisempaa perustetta maksulle olla? Mutta kun ei! Potentiaalinen katsoja, laskennallinen kikkalailu sitten päädytään hatusta vedettyyn summaan joka v****aa operaattoreita ja niitä jotka touhun tosiasiassa maksavat eli kuluttajia.

Sanonpa vain, että "fakkiintuminen" tulee näkymään entistä negativisempana suhtautumisena to-järjestöihin.

Ja jos yhtä lakia noudattava tahon pitää vielä maksaa toisen lain mukaista korvausta siitä, että se noudataa lakia niin se on ihan täysin absurdi tilanne. Se niin hullua, että siitä ei tiedä onko se hassua vaiko ei. Minusta se, joka moista toimintaa ehdottaa, ehdotusta pitää hyvänä, lobbaa ehdotusta tai jopa on kuulemassa näitä lobbareita, pitäisi yksinkertaisesti lähettää Siperiaan ihan vaan siksi, että sen avulla muut Suomen kansalaiset saisivat edes pienen mahdollisuuden järkensä säilyttämiseen.

kane_k6/7

Kai nyt jokin ratkaisu asiaan löydetään että saataisiin sama sisältö vielä kolmannelle maksukierrokselle, jos tallentavista digibokseista maksettavaa suojelurahaa ei lasketa kolmanneksi kerraksi.

muppis7/7

Muistan vuode, kun nettiradioilla oli potentiaalisia kuuntelijoita koko maapallon väestö. On siis ennenkin osattu.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki