AfterDawn logo

Intel esitteli uuden huipputason Core i7 -prosessoriperheen

Juha Tuppi Juha Tuppi

Intel on esitellyt kolme uutta tehokäyttäjille suunnattua Haswell-E-prosessoria. Teknisesti prosessorit ovat juuri sellaisia kuin etukäteen osattiin odottaa.

Haswell-E-perheen 22 nanometrin prosessorit Intel Core i7 5960X, 5930K sekä 5820K tarjoavat kahdeksan- ja kuusiytimiset vaihtoehdot LGA 2011-v3 -kantaan. Uusi Intel X99 -piirisarja kehuskelee myös päivitetyillä I/O-ominaisuuksilla. Lisäksi uusi prosessoriperhe toimii ensimmäisenä DDR4-muistia tukevana pöytäkonealustana.

Intel Core i7 5960X:n luvataan olevan parhaimmillaan 79 prosenttia tehokkaampi monisäikeisissä prosesseissa neliytimiseen alustaan verrattuna. Tuki nelikanavaisille DDR4-2133-muisteille pitää huolen siitä, ettei 16 säiettä samanaikaisesti käsittelevän prosessorin suorituskyky jää kiinni keskusmuistista. Prosessori pitää sisällään 2,6 miljardia transistoria sekä hyödyntää kahdeksan ytimen kesken jaettua 20 megatavun välimuistia.


Uusien suorittimien kärkiparista löytyy himovirittelijöitä ajatellen 40 PCIe 3.0 -väylää, joiden ansiosta koneeseen voi iskeä halutessaan jopa neljä näytönohjainta. Core i7 5820K:ssa PCIe 3.0 -väyliä on taas 28 kappaletta. Prosessorit ovat täysin lukitsemattomia.

Uusia prosessoreja tukeva ekosysteemi on luonnollisesti jo olemassa: Intel X99 -piirisarjalla varustettuja emolevyjä tulee saataville muiden muassa Gigabyteltä, Asusilta, ASRockilta, MSI:ltä sekä EVGA:lta. Intelin suosittelemia nelikanavaisia DDR4-muistisarjoja löytyy muiden muassa Kingstonilta, Crucialilta, G.Skilliltä, Corsairilta, ADATAlta sekä Patriot Memoryltä.

Uudet prosessorit ovat saatavilla elokuun lopusta lähtien ja ne on hinnoiteltu mallista riippuen 389 dollarista 999 dollariin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki