AfterDawn logo

Tällaisen tabletin Nokia kehitti ja hylkäsi vuonna 2001 – Steve Jobs tiesi miksi se olisi flopannut

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

David J. Cordin The Decline and Fall of Nokia -kirjassakin mainitusta Nokian vuosina 2000–2001 kehittämästä tabletista saatiin vedenpitävää todistusmateriaalia tänään kun Digitoday julkaisi laitteen kehityksessä mukana olleen Esko Yliruusin haastattelun.

Epoc-käyttöjärjestelmällä varustettu Nokia M510 ei tullut ikinä myyntiin, mutta sitä ehdittiin valmistamaan noin tuhannen kappaleen erä ennen kuin markkinatutkijat totesivat sen kannattomaksi tuotteeksi. Suurin osa laitteista tuhottiin, mutta noin 130 yksilöä säästyi kun kehittäjät saivat ne itselleen muistoksi.

Web tabletiksi luokiteltu laite oli varsin yksinkertainen ja kömpelö, kuten saattoi ehkä odottaakin (verrattuna nykypäivän vastaaviin). Tabletista löytyi sähköpostiohjelmisto, Opera-nettiselain, kalenteri ja muistiinpanosovellus. Sekä keskusmuistia, että tallennustilaa laitteesta löytyi 32 megatavua. Kosketusnäyttö oli kooltaan 10-tuumainen ja tarkkuudeltaan 800 x 600 pikseliä. Lähes 1,9 kilogrammaa painavan laitteen akkukesto on neljä tuntia.


Tieto tabletista aloitti tietysti heti spekulaation: Olisiko Nokia M510 voinut aloittaa samanlaisen vallankumouksen kuin Applen iPad yhdeksän vuotta myöhemmin?

Tuskinpa. Ensinnäkin Nokia ei ollut yksinään tablet-suunnitelmiensa kanssa vuonna 2001, sillä Microsoft puski samanaikaisesti omaa Tablet PC -konseptia eteenpäin. Historiaa opiskelemalla voidaan todeta, etteivät Tablet PC:t koskaan saavuttaneet kummoistakaan jalansijaa markkinoilta. Tuskinpa Nokian M510:kään olisi pystynyt yhtään parempaan.

Pitää muistaa, ettei maailma ollut vuonna 2001 lähellekään sellainen kuin se on tänä päivänä. Applen iPad on noussut suureksi ilmiöksi siitä syystä, että se on tietokoneisiin verrattuna ylivertainen laite sisällön lukemiseen, katseluun ja kuunteluun. Microsoftin Tablet PC -laitteita ei suunniteltu näihin tarkoituksiin, kuten ei myöskään Nokia M510:tä. Ja syykin on selvä: Mitä sisältöä netissä oli vuonna 2000? Silloin ei ollut nopeita mobiilinettiyhteyksiä, ei YouTubea, ei Facebookia, ei Twitteriä, eikä suoratoistettavaa musiikkia tai elokuvia.

Maailma ei ollut valmis tabletin kaltaiselle liikuteltavalle sisällönkulutuslaitteelle, minkä takia Nokia ja Microsoft yrittivät tehdä niistä työkoneita. Ongelmana vain on, että sähköpostien kirjoittamiseen ja netin selaamiseen oli jo parempi laite: PC. Tabletin käyttökohteet olivat käytännössä samat kuin PC:lläkin, joten miksi ostaa tablet kun tarjolla on monipuolisempi PC.

Alla olevassa videossa Steve Jobs kertoo D1-tapahtumassa (vuonna 2003) näkemyksistään 2000-luvun alun tablet-markkinoista ja kertoo käytännössä sen mitä ylempänä on kirjoitettu: 2000-luvun alun tabletit olivat edellä aikaansa, sillä muu teknologinen ympäristö ei ollut vielä kehittynyt niille sopivaksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki