AfterDawn logo

AMD:n vastaus Nvidian G-Syncille: FreeSync

Panu Roivas Panu Roivas
1 kommentti

Nvidia julkisti viime vuoden puolella aikeensa tuoda markkinoille näyttöjä uudella G-sync-tekniikalla, joka poistaa pelejä pitkään piinanneen kuvan repeilyongelman kun ruudunpäivitys ei ole sidottu näytön virkistystaajuuteen. G-Sync ei luonnollisesti tue kuin Nvidian näytönohjaimia, joten punaisen leirin käyttäjät olivat tältä osin jäämässä nuolemaan näppejään. AMD on kuitenkin nyt paljastanut omat aikeensa G-Syncin osalta.

AMD demosi FreeSynciä Anandtechille kahdella Toshiba Satellite Click -kannettavalla, joihin ei oltu tehty mitään rautamuutoksia. Yrityksen mukaan dynaamista virkistystaajuutta on yritetty tuoda markkinoille jo pidemmän aikaa enimmäkseen virrankulutussyistä, sillä LCD-näytön virkistys syö turhaan tehoa jos kuva on staattinen. Virkistystaajuuden dynaaminen muutos vaatii kuitenkin tukea kaikilta osapuolilta, näyttöpaneelilta, näytön sisäiseltä elektroniikalta sekä näytönohjaimelta ja sen ajureilta.


Toshiba Satellite Clickin osalta sen käyttämä näyttö tukee jo VESA-standardin mukaista dynaamista VBLANK-ajastusta, jolla virkistystaajuutta kontrolloidaan. AMD on myös tukenut kyseistä standardia jo parin sukupolven ajan, ja tuki löytyy myös APU-piireistä, mutta tästä huolimatta sitä ei ole vielä tuotu loppukäyttäjän saataville ajurien kautta.

Toistaiseksi AMD:n vastine G-Syncille on vielä demoasteella, eikä AMD ole vielä sitoutunut tuotteistamaan sitä. Epäilemättä AMD kuitenkin toivoo, että jatkossa näyttövalmistajat tukisivat VESA-standardin mukaista VBLANK-ajastusta. Teoriassa ainakin kannettavien valmistajat saattaisivat ottaa tekniikan ilolla vastaan jo pelkästään tehonkulutussyistä, mutta työpöytänäyttöjen osalta tuki lienee epävarmempaa. Tiedossa ei ole kuinka paljon näyttövalmistajien on tehtävä työtä standardin tukemiseksi, ja miten se vaikuttaa näytön hintaan. Näin ollen FreeSyncillä toimivia näyttöjä saattaa joutua odottamaan vielä hyvä tovi.

1 KOMMENTTI

H4X0R-X1/1

Tämähän oli jo arvattavissa muuten, mutta se että käytetään vanhan stantardin mukaista ajastusta kuulostaa lupaavalta ja nimen omaan siitä syystä tämä voisi oikeasti yleistyäkkin. Aika tosin näyttää, että kumpi näistä tekniikoista sitten lopulta yleistyy.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT