AfterDawn logo

Windows RT:n loppu häämöttää? Microsoft-pomon mukaan tulevaisuudessa vain kaksi Windows-versiota

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
13 kommenttia

Siitä lähtien kun Microsoft päätti osallistua tosissaan meneillään olevaan tablettisotaan ja esitteli Windowsin kevytversion, on alalla ihmetelty RT:n asemaa markkinoilla. Käyttöjärjestelmä on "enemmän kuin Windows Phone, mutta vähemmän kuin täys-Windows".

Windows RT Windows RT:n ja Windows Phonen yhdistymisestä on huhuttu jo pidemmän aikaa. Nyt Microsoftin laitepuolen johtaja, Julie Larson-Green, on haastattelussa lyönyt lisää vettä kiukaalle RT:n katoamiseen liittyen. Larson-Greeniä pidetään yleisesti Microsoftin meneillään olevan pääjohtajapelin ykkösvaihtoehtona, etenkin yrityksen työntekijöiden keskuudessa.

Nyt meillä on Windows Phone, Windows RT ja täysversio Windowsista. Jatkossa meillä ei tule enää olemaan kaikkia kolmea.

Kenties jo lähitulevaisuudessa näemme Windows Phone-alustalla pyöriviä tabletteja.

13 KOMMENTTIA

tataka1/13

microsoft yhdistää windows phonen ja rt ja sitten kopioivat ubuntun mobiilimallin eli että kännykän voi kytkeä telkkariin näppiksen ja hiiren kanssa ja sitten voi käyttää tietokoneena.

Lakupiip2/13

Entä jos täysiverinen Windows lakkautetaan ja korvataan RT:llä :DD

Hate0293/13

Toivottavasti tuki jatkuu vielä muutaman vuoden, koska itselle surface riittää vielä jopa pitkäksikin aikaa opiskeluun.

Tabletista saakin jo hienosti tietokoneen kun pistää usbin kautta näppiksen ja hiiren ja törkkää hdmi:llä näytön kiinni. Kaiuttimetkin saa kuulokeliitännän kautta.

Mielestäni windows phonen käyttiksestä ei ole tabletin käyttöjärjestelmäksi. Käyttö jää lelun asteelle, sen on huomannut jo android-tabletin kanssa, mikä toimii lähinnä lasten käytössä.

hannibal_pjv4/13

Tottakai tavallinen Windows lakkautetaan! Sehän on selvä. Eihän 10 vuoden kuluttua ole olemassakaan kuin kosketusnäytöllisiä tietokoneita...

No ei kai nyt muutamaan vuoteen, mutta jossain vaiheessa meillä on vain yksi os kaikille laitteille. Kun kännyköissäkin on kohta puolin 4k näytöt ja 64 bittiset prossat, samoin kuin täppäreissä. (pöytäkoneet ja läppärit jäävät varmaan vielä 1080p maailmaan useammaksi vuodeksi) niin perus kännyt pystyvät helposti pyörittämään saman käyttiksen kuin näissä "normaaleissa" malleissa.
Kiinnostavaa on sitten millä tavalla RT ja Windows phone yhdistyvät. Mikä tulee olemaan alaspäin yhteensopivuus etc. Niiden kahden yhdistyminen voi tapahtua piankin. Se että kaikki kolme saadaan samaan vie sitten kuitenkin vähän enemmän aikaa. Win 8.x saattaa olla viimeinen työpöytä käyttis, mutta luultavasti vielä win9 pitäytyy omana ossinaan (sama UI kuin mobiililaitteissa, mutta alla oma systeemi). win10 on jo hyvin todennäköisesti totaalinen fuusio, eikä siitä luultavasti enää löydy perinteistä työpöytätilaa...

jartar5/13

Originally posted by Hate029:

Toivottavasti tuki jatkuu vielä muutaman vuoden, koska itselle surface riittää vielä jopa pitkäksikin aikaa opiskeluun.


Otit hallitun riskin panostamalla epävarmaan käyttöjärjestelmään. Kun MS hylkää sen niin kaikki sovelluskehittäjät häviävät samassa silmänräpäyksessä. Vaikka RT käyttiksen tuki jatkuisi niin sovellukset eivät päivity, eikä uusia tule. Erityisen ikävää tämä on ohjelmien kohdalla jotka käyttävät nettiä hyväkseen. Yksi sopiva päivitys ohjelmaan, mikä rikkoo yhteensopivuuden RT:n kanssa niin ohjelma on pois pelistä. Kun päivityksiä ei tule niin se on vaan opittava elämään sen kanssa että tarvittavia ohjelmia ei ole eikä tule.

H4X0R-X6/13

Originally posted by hannibal_pjv:

10 vuoden päästä.....


En oikein usko, että tuo skenaariosi on lopulta kovin luotettavan oloinen.

Etenkin tuo näyttöresoluutiolla myyminen voi hyvinkin flopata jo muutaman vuoden sisään. Kylmä totuus kun on, että 5" fullHD on järkevyydessään samaa luokkaa vanhojen 32-bitin nintendojen kanssa ja myy vain koska ihmiset eivät ymmärrä katseluetäisyydestä mitään. Ja sama koskee muitakin näyttöjä. Harvassa ovat nimittäin ne olohuoneet, joissa on katseluetäisyys siinä kunnossa, että ero FullHD ja 740p:n välillä on edes havaittavissa. ;)

Mitä taas tulee 64-bittiseen suorittimeen, on se jo 10-vuotta vanha juttu työpöytäpuolella, joten on sen aikakin tulla jo mobiililaitteille, joissa 32-bittinen täyden käskykannan prossu, eikä mikään "arm-vammainen" säätö, on ollut alunperin jo vuoden 96-mallisessa nokian 9000:sessakin.

Ja tästä päästääkin siihen, että Biteillä kun ei tuossa kysymyksessä ole väliä. Ns. "normaali" windows ei pyöri, vaikka olisi kuinka yli hypetetty 256-bittinen arm-prossu kännykässä. Päinvastoin moinen on kyllä mahdollista, mutta itse näen painajaisia koko ajatuksesta. Windows 9: "hyödyntää työpöytäprosessoritkin arm:eina". :D

perhana7/13

Originally posted by jartar:

Originally posted by Hate029:

Toivottavasti tuki jatkuu vielä muutaman vuoden, koska itselle surface riittää vielä jopa pitkäksikin aikaa opiskeluun.


Otit hallitun riskin panostamalla epävarmaan käyttöjärjestelmään. Kun MS hylkää sen niin kaikki sovelluskehittäjät häviävät samassa silmänräpäyksessä. Vaikka RT käyttiksen tuki jatkuisi niin sovellukset eivät päivity, eikä uusia tule. Erityisen ikävää tämä on ohjelmien kohdalla jotka käyttävät nettiä hyväkseen. Yksi sopiva päivitys ohjelmaan, mikä rikkoo yhteensopivuuden RT:n kanssa niin ohjelma on pois pelistä. Kun päivityksiä ei tule niin se on vaan opittava elämään sen kanssa että tarvittavia ohjelmia ei ole eikä tule.

Ei se nyt ihan noin ikävästi välttämättä mene noiden sovellusten kannalta, koska RT käyttiksessähän siis toimii aivan samat Modern sovellukset kuin Windows 8 ja 8.1:ssä, eli vaikka RT:n tuki ja kehitys lakkaisi, ei se tarkoittaisi sitä että sovelluskehittäjät lakkaisivat kehittämästä Modern-puolen sovelluksia Windows 8 laitteisiin joihin siis lukeutuu myös Surface Pro.

Quote:

Modern applications available only through the new Windows 8 Start Screen are cross platform compatible, meaning, a Modern application built on Windows 8 x86 can work just the same on Windows RT on ARM without modification.

hannibal_pjv8/13

Jep, näyttää että olin väärässä sen 10 vuoden suhteen.... näyttävät tähtäävän yhdistämistä ehkäpä vieläkin nopeammin...
http://www.dailytech.com/Xbox+PCs+Mobil...rticle33813.htm

H4X0R-X9/13

Originally posted by hannibal_pjv:

Jep, näyttää että olin väärässä sen 10 vuoden suhteen.... näyttävät tähtäävän yhdistämistä ehkäpä vieläkin nopeammin...
http://www.dailytech.com/Xbox+PCs+Mobil...rticle33813.htm


Mitä Ubuntu julkaisi "eilen", sitä Windows suunnittelee tänään.... :D

http://www.hardware.fi/uutiset/artikkel...yos_puhelimille

perhana10/13

Originally posted by H4X0R-X:

Originally posted by hannibal_pjv:

Jep, näyttää että olin väärässä sen 10 vuoden suhteen.... näyttävät tähtäävän yhdistämistä ehkäpä vieläkin nopeammin...
http://www.dailytech.com/Xbox+PCs+Mobil...rticle33813.htm


Mitä Ubuntu julkaisi "eilen", sitä Windows suunnittelee tänään.... :D

http://www.hardware.fi/uutiset/artikkel...yos_puhelimille

Jaa jokos siihen Ubuntu-pelikonsoliin on paljonkin pelejä ja ohjelmistoja sovelluskaupasta saatavilla...?

H4X0R-X11/13

Originally posted by perhana:

Originally posted by H4X0R-X:

Originally posted by hannibal_pjv:

Jep, näyttää että olin väärässä sen 10 vuoden suhteen.... näyttävät tähtäävän yhdistämistä ehkäpä vieläkin nopeammin...
http://www.dailytech.com/Xbox+PCs+Mobil...rticle33813.htm


Mitä Ubuntu julkaisi "eilen", sitä Windows suunnittelee tänään.... :D

http://www.hardware.fi/uutiset/artikkel...yos_puhelimille

Jaa jokos siihen Ubuntu-pelikonsoliin on paljonkin pelejä ja ohjelmistoja sovelluskaupasta saatavilla...?


Käsittääkseni Steamboxille on pelejä aivan riittämiin. :D

Ps: Jos netissä näkee sellaisen uuden asia kuin hymiön, niin koko viesti kannattaa jäättää kokonaan lukematta. Kyseinen viesti kun saattaa sisältää huumoria, jonka ymmärtäminen voi olla haastavaa tai kokonaan mahdotonta. :P

perhana12/13

Originally posted by H4X0R-X:

Originally posted by perhana:

Originally posted by H4X0R-X:

Originally posted by hannibal_pjv:

Jep, näyttää että olin väärässä sen 10 vuoden suhteen.... näyttävät tähtäävän yhdistämistä ehkäpä vieläkin nopeammin...
http://www.dailytech.com/Xbox+PCs+Mobil...rticle33813.htm


Mitä Ubuntu julkaisi "eilen", sitä Windows suunnittelee tänään.... :D

http://www.hardware.fi/uutiset/artikkel...yos_puhelimille

Jaa jokos siihen Ubuntu-pelikonsoliin on paljonkin pelejä ja ohjelmistoja sovelluskaupasta saatavilla...?


Käsittääkseni Steamboxille on pelejä aivan riittämiin. :D

Ps: Jos netissä näkee sellaisen uuden asia kuin hymiön, niin koko viesti kannattaa jäättää kokonaan lukematta. Kyseinen viesti kun saattaa sisältää huumoria, jonka ymmärtäminen voi olla haastavaa tai kokonaan mahdotonta. :P

Unohdin tosiaan lisätä sen hymiön viestini perään, kun ei meinaa millään muistaa että näin nettiaikana huumori pitää merkata hymiöllä, koska muutenhan sen ymmärtäminen ei tosiaan tältä nettisukupolvelta onnistu.

hymiö -----> :-D

H4X0R-X13/13

Originally posted by perhana:Unohdin tosiaan lisätä sen hymiön viestini perään, kun ei meinaa millään muistaa että näin nettiaikana huumori pitää merkata hymiöllä, koska muutenhan sen ymmärtäminen ei tosiaan tältä nettisukupolvelta onnistu.

hymiö -----> :-D


Tuohon jää kyllä vielä sellainen kysymys, että eikö tuossa sivukirjoituksessakin ollut hymiö....... No siinä on kyllä D-kirjaimen sijaan P-kirjain ja koska te suuressa viisaudessanne otitte kyseisen lauseen tosissanne, täytyy ilmeisesti olettaa että :P on jonkin sorttinen tosissaan ottamisen symboli.

Hyvä tietää. Voi jatkossa rauhassa kirjoittaa facebookkiin että "äänestin vihreitä :P" ja olla varma siitä, etteivät superhumoristipersut tule aukomaan minulle päätään, kun tietävät minun olevan tosissani.

:->

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT