AfterDawn logo

3D-tulostettu kivääri kesti 14 laukausta - ohjeet julkaistaan nettiin pian

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
8 kommenttia

Matthew-nimellä kulkeva kanadalaismies on julkaissut Youtubeen uusia videoita, joissa hän näyttää paranneltua versiota aiemmin julkaisemastaan 3D-tulostetusta kivääristä. Ensimmäinen versio onnistui laukaisemaan vain yhden luodin ennen osien halkeamista, mutta uusi versio näyttäisi kestävän useita.

3D-tulostettujen aseiden kehittyminen on ollut nopeaa ja hiukan pelottavaa. Niiden valmistamiseen tarvittavat materiaalit ovat halpoja ja suhteellisen helposti saatavilla, mikä tekee myös laittomien aseiden valmistuksesta verrattaen yksinkertaista. Samaan aikaan 3D-tulostinten hinnat putoavat jatkuvasti.

Toistaiseksi perinteisesti valmistetut aseet ovat kuitenkin vielä ylivoimaisia niin ominaisuuksiensa, kuin kestävyytensä ja luotettavuutensa puolesta, mutta välimatka kapenee jatkuvasti.

Matthew kertoi The Vergelle käyttäneensä aseen osien tulostukseen teollisuuskäyttöön tarkoitettua Stratasys Dimension 1200ES 3D-tulostinta. Ohjeet aseen tulostamiseen hän kertoo julkaisevansa piakkoin.


Ensimmäinen 3D-tulostettu ase oli 16 osasta koottu käsiase. Matthew on kertonut sen toimineen inspiraationa kiväärin suunnitteluun.

8 KOMMENTTIA

ArttuH5N11/8

Deaktivoidun aseen "aktivoiminen" vaikuttaisi aika paljon järkevämmältä toiminnalta, kuin aseen tulostaminen. Jos nyt haluaa todellista vahinkoa aiheuttaa, mutta ei raaski "pimeää" asetta ostaa tai lupia hommata.

WereCatf2/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Deaktivoidun aseen "aktivoiminen" vaikuttaisi aika paljon järkevämmältä toiminnalta, kuin aseen tulostaminen. Jos nyt haluaa todellista vahinkoa aiheuttaa, mutta ei raaski "pimeää" asetta ostaa tai lupia hommata.

Ei pointti ole vahingon aiheuttaminen, pointtina on yksinkertaisesti 3D-tulostamisen rajojen kokeileminen. Eihän näissä ole edes rihlausta, joten ampumatarkkuus muutamankin metrin etäisyydellä on samaa luokkaa, kuin Storm Troopereiden Tähtien Sota - elokuvissa.

R4ndom13/8

Kannattaisi tehdä patruunapesä, piippu ja iskuri metallista, loput muovista, niin vois toimiakkin. Äänestä päätellen ase ampuu perus pienoiskiväärin ammuksia, joten tehoa tuossa ei ole paljoa. Eikä noilla osu mihinkään muovisella piipulla, ammut ensimmäisen laukauksen, sen jälkeen piippu on halkaisijaltaa 2mm isompi.

ArttuH5N14/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Deaktivoidun aseen "aktivoiminen" vaikuttaisi aika paljon järkevämmältä toiminnalta, kuin aseen tulostaminen. Jos nyt haluaa todellista vahinkoa aiheuttaa, mutta ei raaski "pimeää" asetta ostaa tai lupia hommata.

Ei pointti ole vahingon aiheuttaminen, pointtina on yksinkertaisesti 3D-tulostamisen rajojen kokeileminen. Eihän näissä ole edes rihlausta, joten ampumatarkkuus muutamankin metrin etäisyydellä on samaa luokkaa, kuin Storm Troopereiden Tähtien Sota - elokuvissa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Uutinen:

3D-tulostettujen aseiden kehittyminen on ollut nopeaa ja hiukan pelottavaa. Niiden valmistamiseen tarvittavat materiaalit ovat halpoja ja suhteellisen helposti saatavilla, mikä tekee myös laittomien aseiden valmistuksesta verrattaen yksinkertaista.

Tähän reaktioon viittasin. Että itse en näe tätä kovin varteenotettavan vaihtoehtona, jos haluaa laittoman aseen (jolla aiheuttaa vahinkoa).

E: Ellei sitten ole Disney-tasoa hipova leffapahis, omaa henkilökohtaista kätyriarmeijaa varustamassa. Sitten tämä on ihan soveltuva ratkaisu.

Insomniu5/8

Jos nyt jatketaan keskustelua tarkoituksena vahingon aiheuttaminen.

Itse näkisin enemmänkin järkeä 3D-tulostetussa kerran laukeavassa aseessa kuin tälläisessä *erittäin* epätarkassa monesti laukeavassa ja hitaasti ladattavassa aseessa. Muistuttaa muskettisotureiden kiväärejä.

Kerran laukeavassa aseessa ei olisi huoli, että muoviaseen pitäisi kestää laukausta pidempää. Sen sijaan voitaisiin keskittyä siihen yhteeen laukaukseen, mitä ikinä sillä sitten ammutaanki.


---
Mutta ajatellen vain 3D-tulostuksen mahdollisuuksina, on tämäkin ihan hieno saavutus. Kova tutkimustyö varmasti takana ja vielä enempi edessä.

Engram_6/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Deaktivoidun aseen "aktivoiminen" vaikuttaisi aika paljon järkevämmältä toiminnalta, kuin aseen tulostaminen. Jos nyt haluaa todellista vahinkoa aiheuttaa, mutta ei raaski "pimeää" asetta ostaa tai lupia hommata.

Haluaisin nähdä kuinka "aktivoit" dekoaseen. Seuraavien korjaaminen ei ole kovinkaan yksinkertaista:
- lukon viistäminen
- nallipiikin puuttuminen
- reiät/aukot piipussa
- umpeen hitsattu patruunapesä

Lainaan Varustelekaa: "Deaktivoidusta aseesta saa tehtyä aseen osapuolilleen yhtä helposti kuin koivuhalosta."

ArttuH5N17/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Engram_:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Deaktivoidun aseen "aktivoiminen" vaikuttaisi aika paljon järkevämmältä toiminnalta, kuin aseen tulostaminen. Jos nyt haluaa todellista vahinkoa aiheuttaa, mutta ei raaski "pimeää" asetta ostaa tai lupia hommata.

Haluaisin nähdä kuinka "aktivoit" dekoaseen. Seuraavien korjaaminen ei ole kovinkaan yksinkertaista:
- lukon viistäminen
- nallipiikin puuttuminen
- reiät/aukot piipussa
- umpeen hitsattu patruunapesä

Lainaan Varustelekaa: "Deaktivoidusta aseesta saa tehtyä aseen osapuolilleen yhtä helposti kuin koivuhalosta."

Tuossa voisi painottaa, että ammattitaitoisesti deaktivoidusta. Nuo "deaktivoidut", joita netistä löytää, taas... Mökkipaikkakunnalla tuli tämäkin tutuksi.

Insomniu8/8

Juu, deaktivoituja on tosiaan aivan laidasta laitaan.
Jotain vanhoja suomikonepistooleja, osassa ainoastaan piippu tukittu. Ehkä jotain muutakin pientä.

Mutta tottakai, jos otetaan joku esim. PV:n deaktivoima ase, niin ei sitä nyt kukaan pysty enää järkevästi aktivoimaan. Yhtälailla voisi rakentaa uuden aseen, koska kaikki liikkuva on todellakin hitsattu kiinni ja tähtäimet paskottu.

Noista aseista tulee muuten yllättävän painavia tuon jälkee.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT