AfterDawn logo

Turkki haluaa Twitterin hallintaansa - nettisensuuri kiristyy

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
6 kommenttia

Turkki on perinteisesti ollut tiukka maassaan toimivien internet-palveluiden suhteen. Esimerkiksi Google on joutunut taipumaan maan tahtoon ja perustamaan Istanbuliin toimipisteen, josta käsin maan viranomaiset voivat valvoa ja sensuroida maan sisäistä osaa palvelusta.

Twitterin kohdalla tilanne kärjistyi viimeaikaisten mellakoiden vuoksi. Valtamediat vaiennettiin aiheesta lähes kokonaan, mutta esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa keskustelu kävi vilkkaana, eikä valtiolla ollut keinoja rajoittaa keskustelua. (Facebook on ollut yhteistyössä Turkin kanssa jonkin aikaa ja yhtiöllä on maassa edustajia. Turkilla ei ollut palvelun kanssa mellakoiden aikaan ongelmia.)

Reutersin mukaan Turkki on keskiviikkona ilmoittanut pyytäneensä Twitterin edustajilta toimia asian suhteen. Turkki haluaa, että Twitterillä olisi tulevaisuudessa toimipiste maassa, mikä antaisi hallinnolle paremmat asetelmat palvelun kontrolloimiseen, sekä tietojen pyytämiseen.


"Kun tietoja pyydetään, me haluamme, että Turkissa on joku, joka sitä voi tarjota. -- Täytyy olla olemassa välittäjä, jolle voimme jättää pyyntömme, ja joka voi korjata virheet, jos sellaisia on", kommentoi liikenne- ja viestintäministeri Binali Yildirim. "Olemme sanoneet saman kaikille sosiaalisille medioille. Jos haluatte toimia Turkissa, teidän tulee noudattaa turkkilaista lakia."

Turkki on onnistunut aiemmin painostamaan esimerkiksi Googlea, jolla on ollut toimipiste maassa viime lokakuusta lähtien. Turkki joutui kiristyskeinona sulkemaan Youtuben kahdeksi vuodeksi asukkailtaan. Virallinen syy oli, että palvelun videoista oli löydetty Turkin tasavallan perustajaa Mustafa Kemal Atatürkia loukkaavaa sisältöä.

Twitter ei ole antanut asiaan virallista vastausta, mutta tietotoimiston lähteiden mukaan yhtiöllä ei ole ainakaan valmiiksi suunnitelmia Turkin toimipisteen perustamiseksi. Yildirimin mukaan Twitter luultavasti suostuu yhteistyöhön, tai muussa tapauksessa tilanne on kestämättömällä pohjalla.

6 KOMMENTTIA

Lumikki1/6

Kun valtio/yritykset kusee asiat eli hoitaa työnsä huonosti ja kansa/asiakkaat alkaa kapinoida. Niin tukitaan kansan suut sensuurilla, ihan kuin se korjaisi asiat. Kohta kai viedään suuri äänisimmät kansalaiset ladon taakse teloitettavaksi.

Taitaa olla sananvapaus ja demokratia kaukana tästä.

FrostRose2/6

Se on sitä lähi-idän demokratiaa. Siellä ei ole tunnettu kuin yhden hallitsijan alla oleva hierarkia, ja meininki on sen mukaista, vaikka hallintomuotona olisikin demokratio. Terveisin ainakin Syyria, Egypti ja Libya.

olegbelov3/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Kohta kai viedään suuri äänisimmät kansalaiset ladon taakse teloitettavaksi.

Sapelilla kaula poikki niiltä jotka mutisevat sulttaanille vastaan; EU-jäsenyys on seilannut jo kauan aikaa sitten ulapalle.


ArttuH5N14/6

Turkki - Eurooppalainen oikeusvaltio.

Hyvin on kyllä Turkki onnistunut taivuttamaan suuret toimijat, Facebookin ja Googlen tahtoonsa. Viimeisenä "vapaana" onkin Twitter, jonka kimppuun käydään parhaillaan. Jos Twitter taipuu, niin kohta katoaa "Turkin mellakat" kokonaan keskustelusta.

shfifh (vahvistamaton)5/6

Erdogan:

"The mosques are our barracks, the domes are our helmets, the minarets are our swords, and the faithful are our army."

The New York Times - February 16, 1998

Syyriasta puheenollen, ne kapinalliset - joita EU:kin on niin hanakasti aseistamassa - ovat Assadiakin pahempia.

Zeitsei6/6

Sivistysvaltion tunnus on sananvapaus.
Suomessa saa sanoa Jyrki Kataista ja Sauli Niinistöä julkisesti idiootiksi (edellisen kohdalla jopa syystäkin), mutta annas kun menet Turkkiin ja kerrot Atatürkin olevan tolvana, niin lirissä olet.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki