AfterDawn logo

Google julkaisi maailman tarkimman läppärin

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
14 kommenttia

Google on julkaissut huhutun Pixel-läppärinsä. Kyseessä on huipputarkalla näytöllä varustettu Chromebook-kannettava, jossa pyörii siis Googlen oma käyttöjärjestelmä.

Chromebook Pixel on kulmikas kannettava tietokone, jossa yhdistyvät tehokkuus sekä yksi markkinoiden tarkimmista kosketusnäytöistä - tarkin läppärinäyttö ainakin Googlen mukaan. Näyttö on 12,85" ja se on suojattu Corningin Gorilla-lasilla. Resoluutio on 2560 x 1700 (239 ppi).

Alumiinikuoriin käärityn koneen alkoinen olemus on, kuten sanottu, hieman kulmikas. Filosofiana on ollut minimalismi. Kone ei ole markkinoiden ohuimmasta päästä, mutta se kätkee sisäänsä paljon tehoa. Koneen ytimenä hyrrää Intel i5 -prosessori.

Koneessa sanotaan olevan alan johtava Wi-Fi-kantama, minkä lisäksi laitteesta löytyy LTE-tuella höystetty versio. Tallennusta varten koneessa on sekä SSD-kovalevy, että huikea yhden teran ilmainen osio Googlen Drive-palvelussa kolmeksi vuodeksi. Tämä on tietysti ihan tarpeellista, onhan kyseessä kuitenkin Chrome OS:llä toimiva kone.


Huolimatta siitä, että idea konetta kehittäessä on ollut hieno, niin Chromebook Pixelissä on myös monia omituisuuksia, joista vähiten huolestuttava ei ole sen melko kallis hinta. Lisäksi näytön kuvasuhde on erikoinen 3:2, jonka Google kertoo olevan optimoitu nettiselailuun. Tästä huolimatta reilun tuhannen euron (1299 dollaria ilman mobiiliverkkoa ja 1449 dollaria LTE:llä) koneella pitisi kuitenkin pystyä tekemään muutakin.

Chrome OS:llä ei pysty käyttämään perinteisiä ohjelmia, joten ammattikäytössä kone on monesti kelvoton. Paikallista tallennustilaa koneessa on vain 32 tai 64 GB, mikä kuulostaa myös melko vähältä, vaikka ottaisikin huomioon Googlen jalon Drive-tarjouksen. Pixel on hinnoitellut tehokkaasti itsensä ulos, sillä samalla rahalla saa monipuolisempia läppäreitä, joiden kanssa ei tarvitse painia Chrome OS:n puutteiden kanssa.

Niin surullista kuin se ehkä jonkun mielestä onkin, niin maailma ei ole vielä valmis hylkäämään perinteisiä käyttöjärjestelmiä ja siirtymään pilveen. Pixelin hinnoittelun myötä sitä ei myöskään kovin moni lähde varmastikaan yrittämään.

Päivitys 22.2.13 klo 12.23: Tarkennettu koneen hintatietoja.

14 KOMMENTTIA

MrC00L1/14

Samaa resoluutiota kun MBP Retina

Ranvier2/14

Originally posted by MrC00L:

Samaa resoluutiota kun MBP Retina

Ei ole ja näytön kokokin on eri. Chromebook Pixel (239ppi) vs. Macbook Pro Retina (227ppi).

Diazzi3/14

Onhan se melkein. 13" 2560x1600 vastaan tuo. Kyllähän tuo pikkaisen voittaa.

sidrend4/14

Originally posted by Ranvier:

Originally posted by MrC00L:

Samaa resoluutiota kun MBP Retina

Ei ole ja näytön kokokin on eri. Chromebook Pixel (239ppi) vs. Macbook Pro Retina (227ppi).

Eli käytännössä vastaava. Kuvasuhde 3:2 on kyllä todella outo.

capuzino5/14

Voittaa MBPn 12PPIlla, mutta siitä ei ole mitään iloa kuin Googlen egolle (ja niiden, ketkä haluavat tarkimman näytön, vain, koska se on tarkin.)

Mutta kuten uutisessakin oli, maailma tarvii normaaleja käyttiksiä, ja kyllä opiskelu ja työkäytössä MBP Retina vie voiton, etenkin, kun hinta ero sen ja normaalin välillä enää on SSDn ja muistin aiheuttama. Mutta teranen Google Drive on houkutteleva tarjous. Ainakin media-alalla siitä olisi hyötyä, mutta kun softat ei pyöri vielä pilvessä, niin siinä menee Pixelin hyöty.

arcanix6/14

3:2 on sama kuvasuhde kuin digijärkkärin kuvissa. Kuvankäsittelyyn?

EDIT: Kappas, se olikin chromebook. Ei kuvankäsittelyyn siis.

capuzino7/14

Mutta on tässä jotain hienoa: Tulee halvemmaksi ostaa kolmen vuoden välein uusi Pixel, kuin jatkaa 3 vuoden päästä 1Tb tallennustilaa Drivessa. (Luulisi tähänkin olevan jokin rajoitus, että yksi 3 vuoden ajanjakso, per. Google -tili). Eli jos tarvii Terasen tallennustilan pilveen (tai Google Driveen, jos muuten on halvempia vaihtoehtoja), tarkan näytön, ja mahdollisuuden editoida ja tehdä muuta raudankannalta julmaa, vaihtoehdoksi pitää valita sekä MBP Retina, että Chromebook Pixel.

Toupal8/14

Quote:

Alumiinikuoriin käärityn koneen alkoinen olemus on, kuten sanottu, hieman kulmikas. Filosofiana on ollut minimalismi.

Tainnu perjantain riennot olla Valtterilla filosofiana.

Boss939/14

1299 dollaria??? On kyllä aikas kallis hinta koneesta, jolla et käytännössä pysty tekemään muuta kuin käyttämään Chromea

_kooma_10/14

Ehkäpä hölmöin/typerin läppäri mistä olen lukenut. Ei kelvollista käyttöjärjestelmää (iso osa oikeista sovelluksista voidaan unohtaa, vai miten toimii esim photari/gimp/vegas tällä?), näytön kuvasuhde.. hmm Kiva kattella esim filmejä (ainiin eihän niitä mahdukkaan kovolle, eikä katsomisesta tule mitään ellei ole verkkoa), kuunnella musiikkia jne. Tai no, pääsehän tolla Google Docs:iin sekä Youtubeen, ja varmasti ollaan Google+:kin ympätty jotenkin mukaan. Kivaa tottakai on se että tässä on sitten kosketusnäyttö (jota en läppärissä ymmärrä, kuten en pöytäkoneessa/telkussakaan) joka tahriintuu hetkessä sormenjäljistä kun sitä sitten tökitään.
Tuo Google Cloud onneksi tarjoaa tuon teratavun verran tilaa, mitään töitähän sinne ei siis saa (ellei niitä ole tehnyt valmiiksi PC:llä, Linuxilla tai Macilla) kun ei ole niitä sovelluksia jolla niitä tekisi. Sitten kun vihdoin alkaa softaa (ehkä jossain vaiheessa, kunhan nyt ensiksi muutama on ostanut tän Pikselin) tulemaan, loppuukin pilvestä vuokra-aika, ja joudut pulittamaan 50€/kk siitä että tiedostosi pysyvät tallessa. Tai mikä parempaa, voit ostaa uuden Pikselin ja saat jälleen uudet kolme vuotta "ilmaista" tallenustilaa :)

Vai kannattaisiko sittenkin suunnata katseet johonkin aivan muuhun koneeseen.....?

Curvy211/14

Hienoa, jokainen uusi innovaatio tuo lisää tehokkuutta.
Aiheuttaa tietysti kilpailua, mutta se on piristävää.
Kaverini heitti hyvän vitsin HD-telkkareista, " osta uudet silmälasit ja näet terävämmin".
Vaikka itse miellän itseni ns, pioneereksi, niin testailujen jälkeen maailma avautuu toisin.

MursuMafia7212/14

Mutta ipadi hän pistää paremmaksi 264ppi

Boss9313/14

Originally posted by MursuMafia72:

Mutta ipadi hän pistää paremmaksi 264ppi

1) iPad ei tietääkseni ole läppäri, vaan tabletti.
2) Uutisen näytön tarkkuus ei tässä tapauksessa tarkoita näytön erottelukykyä, jonka yksikkö on yleensä ppi, vaan näytön pikselien määrää, joka parantaa kuvan tarkkuutta verrattuna pienemmän pikseliluvun sisältävään saman kokoiseen näyttöön.

Curvy214/14

Missäkähän se raja oli milloin kännykkä muuttuu tabletiksi? Eli koko näytössä.
Minusta näihin laitteisiin liittyy aika paljon tunnearvojakin. Tyttäreni on näitä i-laiteihmisiä, joihin en ole oikein lämmennyt, tosin olen käyttänyt. Itsellä on sekä androidia, että win 8 laitteita.
Olisko jollain tietoa mitä tämä i tarkoittaa, autoissa ruiskutusjärjestelmää, mutta entäs elektroniikassa?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT