AfterDawn logo

Piratismilaki käytännössä: Kymmenien miljoonien satsaukset johtivat 150 euron sakkoihin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
14 kommenttia

Ranskassa otettiin muutama vuosi takaperin käyttöön niin sanottu kolmen hudin laki, jonka mukaan verkossa tekijänoikeusloukkauksista kolmesti kiinni jääneiden verkkoyhteys voidaan katkaista. Perässä tulee luonnollisesti myös vahingonkorvausvaatimus syylliselle.

Järjestelmää ylläpitää Hadopi-niminen organisaatio, joka pitää huolen että verkossa "töhöileviä" huomautetaan kirjeitse lainvastaisesta toiminnasta. Hadopin omien tilastojen perusteella vain harvoin on tarpeen huomauttaa ranskalaisia kolmannen kerran. Kenenkään verkkoyhteyttä ei ole vielä jouduttu katkaisemaan to-rikkomusten vuoksi.

Nyt on sen sijaan annettu ensimmäinen sakko. Kymmeniä miljoonia euroja syönyt järjestelmä onnistui langettamaan 40-vuotiaalle miehelle 150 euron sakon. Tässäkin tapauksessa mies todettiin syyttömäksi -- rangaistus tuli välinpitämättömyydestä. Miehen pelasti hänen tuleva ex-vaimo, joka myönsi olevansa syyllinen Rihannan musiikin luvattomaan lataamiseen. Musiikki ladattiin miehen omistamalla verkkoyhteydellä.


Suomessakin on ehdotettu otettavaksi käyttöön ranskalaista kolmen hudin mallia. Ranskan esimerkki todistaa käytännössä kuinka kallis ja tehoton järjestelmä on. Ranskan nykyinen kulttuuriministerikin on ymmärtänyt tämän ja haluaa leikata rajusti Hadopin budjettia.

14 KOMMENTTIA

Pallero201/14

"Miehen pelasti hänen tuleva ex-vaimo"

Tuleva__2/14

Lainaus:

Miehen pelasti hänen tuleva ex-vaimo

Tuleva ex-vaimo? Kiitos päivän nauruista.

Player_3/14

Lainaus:

Hadopin omien tilastojen perusteella vain harvoin on tarpeen huomauttaa ranskalaisia kolmannen kerran.

Eikös se homma rokkaa varsin hyvin jos kerta ei tarvii huomautella kolmeen kertaan vaan päästään tekijänoikeusrikkomuksista eroon yhdellä tai kahdella huomautuksella? Tekijänoikeusrikkomusten estäminen käsittääkseni oli kuitenkin touhun pääidea?

WereCatf4/14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Player_:

Lainaus:

Hadopin omien tilastojen perusteella vain harvoin on tarpeen huomauttaa ranskalaisia kolmannen kerran.

Eikös se homma rokkaa varsin hyvin jos kerta ei tarvii huomautella kolmeen kertaan vaan päästään tekijänoikeusrikkomuksista eroon yhdellä tai kahdella huomautuksella? Tekijänoikeusrikkomusten estäminen käsittääkseni oli kuitenkin touhun pääidea?

Ei se välttämättä estä rikkomuksia, se voi ihan yhtä hyvin vain herättää nämä ihmiset olemaan varovaisempia ja lataamaan tiedostonsa niin, ettei heitä Hadopi & Co. voi jäljittää.

OneMember5/14

heh... piti heraista silmiä tuon "tuleva ex-vaimo" lauseen jälkeen o.0

Pekka656/14

Mistä alkaen se, ettei jokin asia käytännössä toimi, on ollut eduskunnalle/päättäjille este sen toteuttamiseksi myös Suomessa?

olliboi7/14

eihän tuon lain pidäkkää olla mikää rahasampo -.- vai luuliko ne et he vain sakottaisivat takasin sen 10miljoonaa tai jopa tuottoa -.-

himpo8/14

Suomen malli voisi olla hieman erillainen, eli kyttäisivät aina kuukauden kerrallaan kaikkea verkkoliikennettä ja napsisivat vain tiedostojen nimet ja IPt aikaleimoineen talteen, sitten aina kuukauden välein jokaiselle mitään ladanneelle vain lasku postitse tyyliin "latasit = olisit ostanut, nyt maksat käyvän hinnan kaikesta" ja kulujen jälkeen jäävät rahat tilitettäisiin teosto&co:lle. Yes?

Jep_9/14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Player_:

Lainaus:

Hadopin omien tilastojen perusteella vain harvoin on tarpeen huomauttaa ranskalaisia kolmannen kerran.

Eikös se homma rokkaa varsin hyvin jos kerta ei tarvii huomautella kolmeen kertaan vaan päästään tekijänoikeusrikkomuksista eroon yhdellä tai kahdella huomautuksella? Tekijänoikeusrikkomusten estäminen käsittääkseni oli kuitenkin touhun pääidea?

Uutisen viimeinen linkki (pudjetin leikkuu) vie vanhempaan uutiseen jossa sanotaan näin:
"Hadopi-virasto ole saavuttaneet niille asetettuja tavoitteita.
Ne eivät ole onnistuneet kitkemään verkkopiratismia, eikä kansalaisten uhkailu ole saanut heitä ostamaan viihdettä laillisista jakelukanavista."

cpenter8310/14

Muistutetaan nyt vielä toisestakin vanhemmasta uutisesta. Tällä hetkellä vaikuttaa että HBO ja Netflix leviäminen tänne takapajulaan tulee olemaan tehokkain teko pirastismin vähentämiseksi. Samoin kun Spotifyn tuleminen vähensi musiikin lataamista. Yksikään tekijänoikeuslakien kiristäminen ei ole siinä onnistunut. Tätä mieltähän Elisan edustajakin oli Pirate Bay estojen uutisoinnissa että ainoa oikea tapa olisi kehittää parempia, halvempia ja kiinostavampia laillisia kanavia.

Lumikki11/14

Joo vaikuttaa hölmöläisten touhulta.

Viihdeteolisuus lobbasi lakeja suojallekseen voittojaan perustuen teoreettisiin tappioihin. Sitten viihdeteollisuus siirsi kustannukset ja valvonnan yhteiskunnalle. Yhteiskunta toteaa että ihan turhaa ja kallista touhua.

Koko homma vain siksi että viihdeteollisuus ei itse suostu sopeutumaan nykyajan tietoliikenteen aiheuttamiin yhteiskunnallisiin rakennemuutoksiin.

Teoreettinen tappio on sellainen jossa lasketaan pahin mahdollinen tilanne, jolle ei ole käytännössä muita perusteita kuin että se voisi olla teoreettisesti mahdollista. Käytännössä näin ei kuitenkaan tapahtu.

Jos kuluttajalle tarjottu tuote tai palvelu on hyvää, helposti ja nopeasti saatavaa, kohtuu hintaista, niin kyllä sitä käytetään. Jos kuitenkin kuluttajan viihteen hankinta on "tahallisesti" vaikeutettu yritysten omien tarpeiden takia niin kyllä se kuluttaja hakee vaihtoehtoisia palvelu ja tuote kanavia. Oli ne vaihtoehdot laillisia tai laittomia ei vaikuta asiaan.

Kun yhteiskuntaan luodaan lakeja niin yleensä ne perustuu aina seuraavaa ideaan. Laki pyrkii suojelemaan yksilöitä tai kokonaista kansaa, mutta ei koskaan niin että yksilön etuja suojellaan niin että koko muu kansa kärsii asiasta, ilman että se kansa sen hyväksyy. Tämä on se asia jossa Tekijäoikeus lait menee pieleen. Kun Suomessa päätettiin uudesta Tekijäoikeuslaista "Lex Karpela laki" niin muistaakseni yli 90% kansasta oli sitä vastaan.

Kaikessa tässä on kyse siitä kuinka vähemmistö ajaa omia tarpeitaan ylitse kaikien muiden tarpeiden. Loppujen lopuksi yhteiskunta maksaa kaiken tämän törppöilyn ja kansa menettää luottamusta yhteiskuntaa ja sen lakeihin. Ihmiset haluaa päättää itse omista asioistaan eikä todellakaan pidä siitä että joku päättää niitä heidän puolesta.

Ainoa järkevät toiminta suunta on että viihdeteollisuus muuttaa toimintatapojaan nykyajan yhteiskunnan rakenteisiin sopivaksi.

Guarded12/14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:

Suomen malli voisi olla hieman erillainen, eli kyttäisivät aina kuukauden kerrallaan kaikkea verkkoliikennettä ja napsisivat vain tiedostojen nimet ja IPt aikaleimoineen talteen, sitten aina kuukauden välein jokaiselle mitään ladanneelle vain lasku postitse tyyliin "latasit = olisit ostanut, nyt maksat käyvän hinnan kaikesta" ja kulujen jälkeen jäävät rahat tilitettäisiin teosto&co:lle. Yes?

Älä anna niille ideoita.

Player_13/14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jep_:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Player_:

Lainaus:

Hadopin omien tilastojen perusteella vain harvoin on tarpeen huomauttaa ranskalaisia kolmannen kerran.

Eikös se homma rokkaa varsin hyvin jos kerta ei tarvii huomautella kolmeen kertaan vaan päästään tekijänoikeusrikkomuksista eroon yhdellä tai kahdella huomautuksella? Tekijänoikeusrikkomusten estäminen käsittääkseni oli kuitenkin touhun pääidea?

Uutisen viimeinen linkki (pudjetin leikkuu) vie vanhempaan uutiseen jossa sanotaan näin:
"Hadopi-virasto ole saavuttaneet niille asetettuja tavoitteita.
Ne eivät ole onnistuneet kitkemään verkkopiratismia, eikä kansalaisten uhkailu ole saanut heitä ostamaan viihdettä laillisista jakelukanavista."

Ja kun otetaan huomioon Manun hieman asennoitunut uutinen, en välttämättä lukisi juttua kirjaimellisesti. Esimerkiksi senkin uutisen lähteessä puhuttiin kuinka Hadopi on epäonnistunut kehittämään laillista sisällöntarjontaa. Tämä "developing" voisi hyvin viitata, että porukalle on annettu tehtäväksi myös hieman suunnitella miten laillisia keinoja tarjota palveluita tulisi kehittää mutta nyt se oli jäänyt tekemättä. Ongelma ei siis olisi välttämättä se etteikö sähköpostit olisi olleet tehokkaita vaan Hadopi oli jättänyt puolet, ellei jopa enemmänkin, työstään tekemättä.

avthein14/14

Vain fasistisessa valtiossa rankaistaan syyttömiäkin!

Toivottavasti Ranskan päivitetty presidentti hoitaa moiset veronmaksajienkin rahoilla loisivat oikeusmurhaajat hittoon...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki