AfterDawn logo

Suomalainen pelikehittäjä: Seuraavan sukupolven pelikonsolit ovat kuin aikahyppy eteenpäin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
16 kommenttia

Max Payne -peleistä ja Alan Wakesta tutun Remedy-pelitalon johtaja Oskari Häkkinen kertoi hiljattain GamesIndustrylle, että seuraavan sukupolven konsolit tulevat olemaan kuin aikahyppy (quantum leap) eteenpäin nykyisiin konsoleihin verrattuna.

Häkkisen mukaan Remedy työskentelee tällä hetkellä pienen ryhmän voimin seuraavan sukupolven projektin parissa. Hän ei paljasta mikä se on, mutta on melko turvallista olettaa sen olevan uusille konsoleille suunniteltu peli. Näin ollen hänellä on ensikäden tietoa millaisia laitteita markkinoille on tulossa. Häkkinen vakuuttaa, etteivät uudistukset jää niiden osalta marginaalisiin ehostuksiin.

Se mitä Microsoft tai Sony (tai muut) ovat muuttaneet konsoleissaan niin paljon, että Häkkinen päätti luonnehtia muutosta aikahypyksi, jää jokaisen mielikuvituksen varaan. Kyse voi olla esimerkiksi suorituskyvyn kasvusta moninkertaisesti tai sitten pelaamisen tapoja on muutettu radikaalisti.

16 KOMMENTTIA

Lumikki1/16

Aikahyppy parempaan vai huonompaan suuntaan?

Usein molempia eli jotkut asiat paranee ja toiset huononee. Paranemisen syyt ovat usein tekniikan kehitys. Huononemisen syyt ovat usein yritysten liiketaloudellisten tarpeiden tunkeminen pelaamiseen liityviin asioihin palaajien haitaksi.

ProfaneX2/16

Sais tullakkin jotain suurta ja mullistavaa. Ps2 ja ps3 välinen ero oli.. noh.. Grafiikat. Ainiin ja pelien taso laski liikaa kun keskityttiin grafiikkaan.

Noh, tulihan ps3:seen kuitenkin läjä ominaisuuksia jotka vähän korvasivat surkeaa pelitarjontaa

mcmopo3/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ProfaneX:


Noh, tulihan ps3:seen kuitenkin läjä ominaisuuksia jotka vähän korvasivat surkeaa pelitarjontaa

Juu ja puolet karsittiin matkan varrella.


superkick4/16

Vuoteen 2010?

aj845/16

Uskoisin että kommentti viittaa ikään siihen, että valmistajat ovat ensimmäistä kertaa avanneet korvansa pelejä kehittäville studioille. Eli varmaan yhä enemmän ja enemmän ollaan menossa perinteiseen pc alustaan mikä taas vastaavasti helpottaa kehittäjien työtä ja ennenkaikkea kustannuksia melkoisesti.

Nykyisen sukupolven konsolit ovat varmasti olleet elintärkeä silmien avaus itse valmistajillekin.

Esimerkiksi xbox360: muuten mainio varsinkin pelinkehittäjien kannalta perinteisen PC arkkitehtuurin myötä, mutta kiireisen julkaisun ansiosta DVD-formaatti vanha jo valmiiksi ja 512MB (hitaan puoleisesta) muistista otettu jo kaikki irti. Silti pidän X360 hyvänä esimerkkinä siitä mitä on "pelikonsoli".

Playstation 3: Ehkä hölmöin muistiratkaisu ikinä, jota ei voi millään järjellä perustella kannattavaksi ratkaisuksi (256MB+256MB jaettu XDR). Eivät ne hinnat komponenteilla siihen aikaan niin kovat olleet etteikö oltaisi ihan hyvin voitu laittaa vaikkapa 512MB+512MB XDR tai 1GB DDR3-4+512MB XDR jne jne. Pelkkä pihtaus (kylläkin todella nopean) muistin määrässä osoittautui valtavaksi pullonkaulaksi muuten tehoa pursuavalle laitteelle. Itse myös PS3 omistajana en menisi sanomaan sitä suoraan pelikonsoliksi koska sitä se ei tarkemmin ajateltuna ole. Sanoisin sitä koko kodin viihdekeskukseksi jolla voi myös pelata. Ristiriitainen laite.

512MB vain ei enään nykypäivänä riitä mihinkään kuten kaikki me Bethesdan pelien ystävät olemme huomanneet valitettavasti etenkin PS3 kohdalla. Ylimitoitettu muistin määrä antaisi anteeksi huonoa ohjelmointia tässä tapauksessa, vaikkakin se ei saisi olla tekosyy huonolle ohjelmoinnille. Eli oma veikkaukseni olisi perinteisemmät ratkaisut. CPU ja GPU hyvin pitkälti samalla linjalla PC alustan kanssa. Muistia reilusti koska se on se varmin keino varautua tulevaisuutta (ja Bethesdaa) varten. Molemmat käyttävät blu-ray optista formaattia kenties tuella kapasiteetiltaan suuremmille levyille 4K jne ajatellen. Komponentit ovat nykyään niin edullisia että valmistajilla on kohtuullisen vapaat kädet niitä valitessaan.

En sulkisi myöskään pois laajennettavuutta, mikä on kyllä sinänsä aika tulenarka aihe. 10+ vuoden suunniteltu aika konsolille on kuitenkin niin pitkä, että jonkinlainen päivitys mahdollisuus ei olisi pahitteeksi. Esimerkiksi SSD levyn ja muistin päivitys mahdollisuus riittäisi jo allekirjoittaneelle.

xxwavx1126/16

No syytä olisi.

Teku0077/16

Hyviä pointteja Aj84!

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aj84:


-- En sulkisi myöskään pois laajennettavuutta, mikä on kyllä sinänsä aika tulenarka aihe. 10+ vuoden suunniteltu aika konsolille on kuitenkin niin pitkä, että jonkinlainen päivitys mahdollisuus ei olisi pahitteeksi. Esimerkiksi SSD levyn ja muistin päivitys mahdollisuus riittäisi jo allekirjoittaneelle.

Itsellä odotukset tulee kohdistumaan pelien latausmyyntiin siirtymisessä, mutta siinä tulee sitten se tallennustila kysymys. SSD olisi tervetullut vakiona (aina saa toivoa), mutta riittääkö nykyajan järkälepeleille, että pysyy hinnat fiksuina? Ja tosiaan tuo tehojen päivitys sotii niin rankasti konsoli-ideologiaa vastaan, että voisi aikamoinen poru nousta. [loppukevennys] Esimerkkitapauksena moisesta ei tule mieleen kuin Sega 32X. [/loppukevennys]

dRD8/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aj84:

En sulkisi myöskään pois laajennettavuutta, mikä on kyllä sinänsä aika tulenarka aihe. 10+ vuoden suunniteltu aika konsolille on kuitenkin niin pitkä, että jonkinlainen päivitys mahdollisuus ei olisi pahitteeksi. Esimerkiksi SSD levyn ja muistin päivitys mahdollisuus riittäisi jo allekirjoittaneelle.

Laajennettavuudella -- etenkin jos se koskee suorituskykyä ja/tai pelien toimivuutta, tuhotaan konsoleiden yksi isoimmista kilpailuvalteista, eli ennustettavuus. Itselläni on ihan ensimmäisten euromyyntierien X360:stä käytössä - ja kaikki pelit, jne toimivat edelleenkin. Jos en pysty luottamaan siihen, että ensi vuonna ostamassani PS4:ssa ei toimikaan 10v päästä julkaistavat PS4-pelit, sanon että pitäkää tunkkinne :-)

Storage on vielä ok päivitysten suhteen, mutta eipä ole MS uskaltanut Blu-ray:ta tuoda alternative mediaksi päivitysten kautta, vaikka se sinänsä olisikin suht triviaali siirtymä. Olemassaolevan käyttäjäkunnan suututtaminen != hyvää bisnestä. (Toki tuntuu, että nykyisin ostetulla peli-DVD:llä ei tule kuin installeri mukana ja netistä ladataan sitten 15GB peliä :-).

Mutta joo, muisti oli ihan koominen pullonkaula nykyisessä konsoligeneraatiossa. Ja pelijakeluhan siirtyy nettiin, se on selvä.. Mutta siirtyykö kokonaan? Onko PS Vita flopannut osittain sen takia, että sen pelejä ei juuri hyllyissä näe, kun nettijakelu on "se juttu"? Tuo vie väistämättä "arkielämän" näkyvyyttä peleiltä.

mcmopo9/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teku007:

Hyviä pointteja Aj84!

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aj84:


-- En sulkisi myöskään pois laajennettavuutta, mikä on kyllä sinänsä aika tulenarka aihe. 10+ vuoden suunniteltu aika konsolille on kuitenkin niin pitkä, että jonkinlainen päivitys mahdollisuus ei olisi pahitteeksi. Esimerkiksi SSD levyn ja muistin päivitys mahdollisuus riittäisi jo allekirjoittaneelle.

Itsellä odotukset tulee kohdistumaan pelien latausmyyntiin siirtymisessä, mutta siinä tulee sitten se tallennustila kysymys. SSD olisi tervetullut vakiona (aina saa toivoa), mutta riittääkö nykyajan järkälepeleille, että pysyy hinnat fiksuina? Ja tosiaan tuo tehojen päivitys sotii niin rankasti konsoli-ideologiaa vastaan, että voisi aikamoinen poru nousta. [loppukevennys] Esimerkkitapauksena moisesta ei tule mieleen kuin Sega 32X. [/loppukevennys]

Toinen esimerkki on vaikka nindendon motion+ tai toinen tatti 3DS:lle. Tai miten olisi PS2:n verkkoadapteri. Lisäksi voidaan vaikka ottaa huomioon että joihinkin Xbox360:n malleihin joutui ostamaan kovalevyn (arcade versioihin) että pystyi päivittämään pelinsä ja pelaamaan uusia pelejä.

Esimerkkejä samankaltaisistä päivityksistä löytyy vielä vaikka kuinkapaljon vaan kunhan lähtee miettimään. Itse en näe sitä mitenkään pahana jos konsoliin kytketään jokin lisämuistipalikka mikä parantaa pelattavuutta kunhan siitä ei mitään riistohintoja lähdetä nythäämään.

mcmopo10/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teku007:

Hyviä pointteja Aj84!

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aj84:


-- En sulkisi myöskään pois laajennettavuutta, mikä on kyllä sinänsä aika tulenarka aihe. 10+ vuoden suunniteltu aika konsolille on kuitenkin niin pitkä, että jonkinlainen päivitys mahdollisuus ei olisi pahitteeksi. Esimerkiksi SSD levyn ja muistin päivitys mahdollisuus riittäisi jo allekirjoittaneelle.

Itsellä odotukset tulee kohdistumaan pelien latausmyyntiin siirtymisessä, mutta siinä tulee sitten se tallennustila kysymys. SSD olisi tervetullut vakiona (aina saa toivoa), mutta riittääkö nykyajan järkälepeleille, että pysyy hinnat fiksuina? Ja tosiaan tuo tehojen päivitys sotii niin rankasti konsoli-ideologiaa vastaan, että voisi aikamoinen poru nousta. [loppukevennys] Esimerkkitapauksena moisesta ei tule mieleen kuin Sega 32X. [/loppukevennys]

Toinen esimerkki on vaikka nindendon motion+ tai toinen tatti 3DS:lle. Tai miten olisi PS2:n verkkoadapteri. Lisäksi voidaan vaikka ottaa huomioon että joihinkin Xbox360:n malleihin joutui ostamaan kovalevyn (arcade versioihin) että pystyi päivittämään konsolin ja pelaamaan uusia pelejä.

Esimerkkejä samankaltaisistä päivityksistä löytyy vielä vaikka kuinkapaljon vaan kunhan lähtee miettimään. Itse en näe sitä mitenkään pahana jos konsoliin kytketään jokin lisämuistipalikka mikä parantaa pelattavuutta kunhan siitä ei mitään riistohintoja lähdetä nythäämään.

EDIT: TYPO

Frizgerald (vahvistamaton)11/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:Toinen esimerkki on vaikka nindendon motion+ tai toinen tatti 3DS:lle...
EDIT: TYPO

Vai oliko se dindendo? eiku tintendo.. Jotenki ymmärrän, että puhuessa sana Nintendo on vaikea lausua oikein.

Ken sanoo, että ps3lla on pelit huomattavasti huonontunut verraten ps2 on itse vain kasvanut henkisesti peleista ns. ulos. Nykyään ollaan myös kriittisempiä pelejä kohtaan, eikä pienintäkään vikaa peleissä suvaita. Noh onhan noita pelejä jotka ovat huonontuneet grafiikan parantuessa. Esim Final Fantasy sarja.

jartar12/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:


Toinen esimerkki on vaikka nindendon motion+ tai toinen tatti 3DS:lle. Tai miten olisi PS2:n verkkoadapteri. Lisäksi voidaan vaikka ottaa huomioon että joihinkin Xbox360:n malleihin joutui ostamaan kovalevyn (arcade versioihin) että pystyi päivittämään konsolin ja pelaamaan uusia pelejä.

Esimerkkejä samankaltaisistä päivityksistä löytyy vielä vaikka kuinkapaljon vaan kunhan lähtee miettimään. Itse en näe sitä mitenkään pahana jos konsoliin kytketään jokin lisämuistipalikka mikä parantaa pelattavuutta kunhan siitä ei mitään riistohintoja lähdetä nythäämään.


Niin ja alkuperäinen pleikka tuli myyntiin digitaalisella ohjaimella, joka ei sitten toiminutkaan monella myöhemmin julkaistulla pelillä. Lisätarvikkeina on tullut esim. tanssimattoa, valopyssyä, Kineticciä, kitaraa, tasapainolautaa, mikkejä jne. Ilman näitä ei todellakaan ole pelattu kaikkia pelejä. Ei noilla konsoleilla ole koskaan pystynyt pelaamaan "vakiokokoonpanolla" kaikkia pelejä.

Ja kyllä, minä olisin valmis siihen että muistia voisi halvalla lisätä konsoliin. PS3 elinikä oltaisiin saatu tällä mahdollisuudella paljon pidemmäksi ja pelit paljon näyttävimmiksi. Pelin kylkeen vaan iso maininta että vaatii toimiakseen lisämuistin.

Lumikki13/16

Yksi mahdollisuus on että ne ovat jättäneet kokonaan optisen aseman pois ja tehneet siitä muistikortti tai jopa vain internetin kautta toimivan digitaalisen jakeluverkko ratkaisun. Eikö EA tuossa jo uhoillut että se luopuu fyysisestä jakelusta ja siirtyy kokonaan digitaaliseen.

Sitten on vielä 3D tekniikat ja niiden tulemiset. Sekä jo edellä mainitut lisälaite jutut, sekä muut verkko palvelut. Mutta kuinka haluttuja ne ovat kuluttajien keskuudessa on toinen asia.

tonttila14/16

Lainaus:

jopa vain internetin kautta toimivan digitaalisen jakeluverkko ratkaisun

Lataillaanpa mokkulalla uutta GT6:sta sitten pleikkari neloselle.. Taas kun pitäis aloittaa peli, uusi parin gigan päivitys odottaa että voit pelata..

ja muutenkin jos tullaan tilanteeseen että kone oltava koko ajan kiinni netissä toimiakseen ja pelejä ei löydy hyllyistä ja kaikki on ihan pilvessä muutenkin..(heh)

Niin eiköhän silloin pitäis olla yhteydetkin kunnossa? Kyllä jossain koreassa tai japanissa natsaa mutta suomessa taitaa suurin osa kehä kolmosen ulkopuolella olla niitä megan mokkuloita...

Tomppa8915/16

Sais tulla uudet konsolit, niin ei tarviis PC:llä katella näitä aivan hirveitä konsoliportti pelejä, missä kenttien koot on rajoitettu aivan naurettaviksi, koska konsoleissa ei riitä muistia isompia kenttiä varten yms.

Tosin eipä ole noita konsoliportteja tullu ostettuakaan muutamaan vuoteen.

min5sevaan16/16

toivottavasti itse pelit eivät ole yhtä onnetonta satoa mitä tässä polvessa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT