AfterDawn logo

Google poistaa tuloksistaan miljoona piraattilinkkiä kuukaudessa

Teemu Laitila Teemu Laitila
4 kommenttia

Google poistaa kuukausittain hakutuloksistaan yli miljoona linkkiä, jotka osoittavat piraattisisältöihin. Poistettuihin sivustoihin kuuluu torrent-sivustoja sekä muita tiedostonjakopalveluita.

Eilen julkaistu data on ensimmäinen kerta, kun Google tai muu iso hakukoneyhtiö julkaisee tietoja poistetuista linkeistään.

Linkit poistetaan DMCA-lain nojalla, jos tekijänoikeuksien omistaja erikseen vaatii sisällön poistamista. DMCA-laki takaa nettipalvelun pitäjälle vastuuvapauden, kunhan oikeudenhaltijan pyyntöihin vastataan kohtuullisen ajan kuluessa. Googlen mukaan yhtiö noudattaa 97 prosenttia poistopyynnöistä ja loput hylätään esimerkiksi puutteellisten tietojen vuoksi, koska nettisivua ei ole olemassa tai koska Googlen mielestä poistettavaksi pyydetty sisältö ei loukkaa kenenkään tekijänoikeuksia.


Tilastoista käy ilmi, että suuri osa oikeudenhaltijoista keskittää valvontatyön erillisille yrityksille. Edellisen kuukauden aikana Marketly Ilc -niminen yhtiö oli vastuussa lähes puolesta tehdyistä poistopyynnöistä. Seuraavaksi aktiivisin oli englannin levyteollisuutta edustava BPI ja kolmantena NBC Universal -tuotantoyhtiö. Oikeudenhaltijoista aktiivisimmin piratismia valvoi Microsoft, jonka omistamista sisällöistä oli kyse yli puolessa tapauksista.

Suurin yksittäinen poistopyyntöjen kohde oli filestube.com, seuraavana torrentz.eu. Vaikka The Pirate Bay mainitaan usein netin isoimpana torrent-sivustona, se oli viime kuun listalla vasta 13. sijalla.

Googlen mukaan yhtiö pitää piratismin vastaista taistelua tärkeänä, mutta samalla yhtiö halua toimintansa olevan läpinäkyvää. Läpinäkyvyyden säilyttämiseksi Google on pitkään toimittanut tiedot kaikista poistopyynnöistä Chilling Effect -järjestölle, joka pyrkii edistämään sananvapautta internetissä. Lisäksi Googlen hakutuloksissa mainitaan poistetuista linkeistä.

4 KOMMENTTIA

avthein1/4

Linkittäminen ei ole piratismia, vaan sananvapauteen perustuva oikeus (kuten lähdeviitteetkin).

Googlella ei siten ainakaan Suomessa ole mitään velvollisuutta sensuroida hakutuloksiaan.

wipe20002/4

> Googlella ei siten ainakaan Suomessa ole mitään velvollisuutta
> sensuroida hakutuloksiaan.

Saattaa kyllä olla vähän tulkinnanvaraista. Laissa kielletään myös rikokseen avustaminen, ja ellei esim. poistopyyntöihin reagoida, voisi joku oikeusistuin myös Suomessa ehkä hyvinkin todeta Googlen avustavan piratismiin. Ruotsissahan PB jo todettiin tähän syylliseksi, tosin siellä asenne olikin avoimen haistatteleva. Sananvapauden nimissäkään ei yleensä saa syyllistyä rikoseen. Mutta lopullisesti tuon laillisuus meillä selviäisi kai vasta, jos sitä ylemmissä oikeusasteissa joskus käsiteltäisiin.

ep_3/4

Pirate Baysta tulikin mieleen:
http://www.tietokone.fi/uutiset/palvelu...erkkopiratismia

Labratoria4/4

Top Targeted Domains in the Past Month. Ahaa, tämän takia tuloksia on alkanut enemmän yllättäen ihmeellisesti katoamaan Googlelta...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki