AfterDawn logo

Nvidia tyytymätön TSMC:n piirituotantoon - etsii vaihtoehtoja muualta

Panu Roivas Panu Roivas
3 kommenttia

Nvidian ja sen näytönohjainpiirejä valmistava Taiwan Semiconductor (TSMC) ovat olleet napit vastakkain sitten 40 nm Fermin myöhästyttyä, ja viimeisimpien uutisten perusteella Nvidia uskoo tulevaisuudessa tarpeelliseksi etsiä vaihtoehtoisia puolijohdetehtaita joissa valmistaa Nvidian piirejä.

Taustalla Nvidian tyytymättömyydessä nykytilanteeseen on TSMC:n muuttunut käytäntö, jonka mukaan se ei enää myy Nvidialle tai AMD:lle piirejä pelkästään toimivien piirien määrän perusteella, vaan per piikiekko, riippumatta piirien toimivuudesta. Lisäksi TSMC on myös nostanut piikiekkojen hintoja, mikä selittänee myös osan kohonneista näytönohjainten hinnoista. Vaikka 40 nm Fermi olikin pettymys Nvidialle TSMC:n prosessin ongelmien takia, kustannukset ohjautuivat TSMC:lle. Jatkossa maksumiehenä toimivat TSMC:n asiakkaat.


Extremetech-verkkosivusto on saanut käsiinsä Nvidian diasarjan, jossa Nvidia selittää kuinka TSMC:n tulevaisuuden tuotantoprosessit eivät tule olemaan Nvidialle kannattavia, sillä vaikka uudet prosessit tuovat kaivattua lisätehoa, ne eivät tiputa hintoja juuri ollenkaan verrattuna aikaisempiin tuotantoprosesseihin. Esimerkiksi 20 nm prosessin odotetaan olevan tuotantokypsä vasta 2015, jolloin se saavuttaa saman hintatason kuin nykyinen 28 nm prosessi.

Nvidian esitys on selvä merkki sen tyytymättömyydestä TSMC:n ratkaisuun siirtää kustannuksia asiakkailleen, tehden Nvidian tilanteesta tukalan. Nvidia toivoo TSMC:n ottavan jatkossa enemmän vastuuta yritysten välisessä yhteistyössä, ja patistaa muun muassa siirtymään 450 mm piikiekkojen valmistukseen suunniteltua aikaisemmin tiputtaakseen nousevia piirikustannuksia.

Näillä näkymin TSMC ei ole kuitenkaan erityisen halukas taipumaan Nvidian vaatimuksiin, ja 450 mm piikiekot ovat toistaiseksi tulossa käyttöön vasta 2015. TSMC:n johtoasema 28 nm piirien toimittajana on tällä hetkellä selvä, ja ainoastaan Intel on tällä hetkellä sitä edellä. Tunnetusti Intel ei kuitenkaan tarjoa prosessietuaan kilpailijoille, kaikista vähiten sitä parjanneelle Nvidialle. Lisäksi TSMC:llä riittää asiakkaita 28 nm prosessille enemmän kuin mitä se pystyy niitä tällä hetkellä toimittamaan, sillä AMD:n ja Nvidian lisäksi mobiilipiirien valmistajat, kuten Qualcomm ja Apple, hyödyntävät TSMC:n 28 nm prosessia.


Viimeisimpien uutisten mukaan Qualcomm ja Nvidia ovat kuitenkin etsimässä ahkerasti vaihtoehtoja TSMC:lle, sillä sen ei odoteta täyttävän 28 nm kysyntää ennen vuotta 2013. Tällä hetkellä vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole kovin montaa, sillä lähimpänä TSMC:n 28 nm tuotantoa lienee vain AMD:stä irrotettu Globalfoundries ja sen kanssa yhteistyötä tekevä Samsung.

Kuluttajalle TSMC:n prosessien kallistuminen ja kilpailijoiden puute tulee heijastumaan tuotteiden entistä korkeampina hintoina jatkossa, ellei asiaan saada jonkinlaista ratkaisua. Prosessien pienentyessä kustannukset tulevat kuitenkin nousemaan ja sitä myöten jatkossa lisätehosta joutunee maksamaan entistä enemmän, ja nykyiset AMD:n ja Nvidian näytönohjainten korkeat hinnat ovat vasta alkusoittoa tulevalle.

3 KOMMENTTIA

johtaja591/3

Quote:

nykyiset AMD:n ja Nvidian näytönohjainten korkeat hinnat ovat vasta alkusoittoa tulevalle.


Sillä lailla, ihan kun huippumallien hinnat ei olisi tällä hetkellä tarpeeksi korkealla.
Hintojen nousu heijastuu tietenkin huonompana kysyntänä, joka johtaa kehityksen hidastumiseen.
Onneksi pelit on nykyään konsoliporttauksia.

hannibal_pjv2/3

Selittää osittain sitä porinaa, joita näiden uusien 28nm graffapiirien hinnat ovat aiheuttaneet nettikirjoitteluissa. Enää ei olekaan luvassa parempaa tehoa halvempaan hintaan. Ehkäpä jopa vain samaa tehoa samaan hintaan kuin aikaisemmin. Nyt vain pienemmässä koossa ja pienemmällä virrankulutuksella...
Tämä johtaa siihen, että vaikka uudet keskisarjan ohjaimet ovat tehoiltaan vanhojen mahtikorttien taso, niin myös hinnat ovat. Joten johtajan oletus siitä, että huippumallien hinnat vain nousevat pitänee täysin paikkansa...
Voihan ratvänä!

Lumikki3/3

Joo, tuo tulee nostamaan hintaa. Mutta toisaalta se myös tarkoittaa että Nvidialla on vaikeuksia pysyä kilpailukykyisenä. Mutta on se hyvä että edes yrittää pitää hinnat kohtuullisena. Että ne hinnat eivät nouse taivaisiin, joka entisestää edes auttaa PC-pelaamisen kuolemista.

Se että PC-pelit on konsoliporttauksia ei ole mikään hyvä asiaa. Se on osaltaan tuhoamassa PC-puolen pelaamista. Koska miksi ostaa PC:lle jotain 7-vuotta vanhaan tekniikkaan (konsolit) tehtyjä pelejä. Miksi ostaa kokoajan uutta rautaa kun aina vaan tulee hankalammaksi saada siihen kunnon pelejä.

Itse lopetin jo kaiken pelaamisen. Turha ostaa kalliita laitteita joita harvoin edes nykyään pystyy hyödyntämään. Puhumattakaan näistä uusista online kontrollointi tarpeista joita yhtiöllä tuntuu olevan. Koko pelaaminen on muodostunut niin epämielyttävksi että ei siinä ole enään järkeä. Eli miksi maksaa surkeista tekeleistä ja tekniikoista. En tarkoita että näytönohjaimet olisi huonoja, vaan niiden hyödyntäminen on aivan surkealla tasolla ja itse pelaaminen on tullut hankalaksi. Tarvitaan kaikenmaailman turhia lisäohjelmia ja internet vaatimuksia että edes pystyy pelaamaan PC-pelejä. Surkeaa asiakas palvelua.

Kun lopetin pelaamisen, niin se tarkoitti myös että en tarvitse enään tehokkaita näytönohjaimia, enkä myöskään tarvitse enään Windows käyttöjärjestelmää. Joten kun yksi asia viihdeteollisuudessa alkaa kusta, niin se vaikuuttaa myös muihin teollisuuden aloihin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT