EU-tuomioistuin: Sivustotkaan eivät ole vastuussa käyttäjien jakamista tiedostoista
EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan verkkosivustoa ei voida velvoittaa suodattamaan tai tarkkailemaan käyttäjien jakamia tiedostoja.
Päätös liittyy vuonna 2009 alkaneeseen kiistaan SABAMin (Teostoa vastaava järjestö Belgiassa) ja yhteisöpalvelu Netlogin välillä. SABAM halusi että palvelu asennuttaisi suodatusjärjestelmän, joka estäisi tekijänoikeudenalaisen materiaalin julkaisemisen sivustolla ilman oikeudenhaltijan lupaa.
Tuomioistuimen mukaan tällaista kaikkia käyttäjiä koskevaa ja yleistä suodatusjärjestelmää ei voida vaatia asennettavaksi, koska sellainen rikkoisi sananvapautta ja yksityisyydensuojaa. Päätös on linjassa viime vuoden marraskuussa annettuun päätökseen, jonka mukaan teleoperaattori ei ole velvollinen ottamaan käyttöön yleistä suodatusjärjestelmää sisällöntuottajien vaatimusten takia.
Molemmissa edellä mainituissa päätöksissä huomio on kohdistunut suodatinjärjestelmän yleisyyteen/kattavuuteen.
11 KOMMENTTIA
johtaja591/11
Ja mistä TO-mafia sitten saa ylimääräiset hillot, jos ei enää oikeusteitse palveluiden ylläpitäjiltä. Se on kuitenkin niin paljon helpompaa, kuin käyttäjien jahtaaminen.
MegaBox tyyppisen palvelun perustaminen pitää ainakin pystyä kieltämään, kun se veisi köyhältä mafialta viimeisetkin rahat.
ArttuH5N12/11
Hieno, EU-tuomioistuin! Tuolla tuomioistuimessa on nyt ainakin pariin kertaan tehty erittäin lupaavia päätöksiä. Harmi vain, että vaikka niin moni asia tehdään ripeästi ja EU:n vaatimalla tavalla, nämä tuomioistuimen päätökset eivät tunnu vaikuttavan millään tavalla.
Sove923/11
Juuri tämän vastuuvapauden puutteen takia Suomeen ei voi luoda mitään palvelua, minne käyttäjät voivat ladata tiedostoja. Ehkä tämä EU-päätös nyt muuttaisi asian.
horgh4/11
Itsestäänselviä asioita täytyy oikeudessa käydä vääntämässä. Tykkään verrata näitä kirjesalaisuuteen. Jos velvoitettaisi tutkimaan jokainen ladattu tiedosto olisi se täysin sama, kuin se, että posti olisi velvollinen avaamaan ja tutkimaan jokaisen kirjeen ja paketin. Kukaan ei vaadi tällaista, miksi kuitenkin nettiliikenteen salaisuutta ei pidetä minkään arvoisena. Aivan sama asia. Jopa lain edessä!
Minua vihastuttaa (ja olen väsynyt tähän aikaan yöstä) tällainen sonta, että joutuu perusoikeuksiensa puolesta taistelemaan Suomessa 2010-luvulla! Meiltä ollaan koko ajan viemässä ihan näitä perustavimpia oikeuksia, kuten sananvapaus ja yksityisyydensuoja. Täytyy taistella, taistella ja kovaa. Näitä oikeuksia meillä ei ole varaa menettää. Onneksi EU:ssa on ainakin jossain paikoin vielä järkeä olemassa. Tämä kuitenkin jo toinen hyvä päätös muutamaan kuukauteen.
syrtek665/11
Tämä päätös antaa hyvät eväät TPB oikeudenkäynnin tuomioiden purkuihin. Samoin esim. Sarah Secrect Chamber ja muut vastaavat oikeudenkäynnit pitäisi käydä uudestaan tämän päätöksen pohjalta.
Lauzi6/11
Voi olla ettei tälläistä lakia sovelleta taannehtivasti, varsinkaan juttuihin jotka on jo nuijittu läpi ja tuomiot jaettu. Enemmän kiinnostaa, miten tämä vaikuttaa Suomessa käytäviin sensuurilistoihin, eli voidaanko estää pääsy "rikolliselle" sivustolle, jos koko sivustoa ei voida pitää vastuullisena tehdyistä rikoksista?
kheetor7/11
Entä ne päätökset, joiden kanssa tämä EI ole linjassa? Eivät liene EU-tuomionistuimen päätöksiä (vielä) mutta miten kävi MegaUploadille ja PirateBaylle? Molemmat pelkkiä palveluntarjoajan osassa toimivia tahoja, jotka kriminalisoitiin, koska osa käyttäjistä käyttää sitä laittomiin tarkoituksiin.
trooper788/11
Laittoikohan mikään taho Finreactor-tapauksen yhteydessä kyselyä EU-tasolle tästä asiasta? Meinaan eikös tämä ole aika yksi yhteen tuon jutun sisällön kanssa =/
susy869/11
Hmmm tarkoitaako tämä laki nyt sitä että esim megauploadin porukka on syytön? ja että heidät pidätettiin laittomasti?
dRD10/11
MegaUploadia pyöritettiin Hong Kongista..
avthein11/11
...kuten ei postilaitoskaan ole vastuussa lähetysten sisällöistä ja postin palveluiden käyttäjien toiminnasta...
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT