AfterDawn logo

IBM ja Micron aloittavat mullistavien muistikuutioiden valmistuksen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

IBM ja Micron kertoivat tällä viikolla aloittavansa uusien hybridimuistikuutioiden (Hybrid Memory Cube, HMC) valmistuksen.

Sopimuksen yhteydessä ei kerrottu koska tuotanto aloitetaan tai missä kohteissa HMC-muisteja nähdään ensimmäisenä. Pääkohteena ovat kuitenkin supertietokoneet ja suuret tietokoneklusterit.

HMC-muisteista povataan ratkaisua niin sanottuun muistiseinään (memory wall), jolla tarkoitetaan suorittimen ja muistien kehittymisen epäsuhtaa. Siinä missä nykyisillä muisteilla saadaan siirrettyä dataa noin 12,8 gigatavua sekunnissa, niin HMC-muistien pitäisi 10-kertaistaa nopeus 126 gigatavuun sekunnissa. Samalla energiankulutus laskee 70 prosenttia.

Käytännössä HMC muistit koostuvat useista päällekkäin pinotuista DRAM-tasoista, mikä mahdollistaa edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi muistin pakkaamisen selvästi pienempään tilaan.

Kerroimme aiemmin marraskuussa Samsungin aikeesta tuoda HMC-muistit markkinoille vuonna 2013.

2 KOMMENTTIA

mcmopo1/2

Muutama vuosi eteenpäin niin tämä ängetään prosessoriin vakioksi näytönohaimen rinnalle. Menee varmaan vuosia ennempää kuin tämä tulee kuluttajan kukkarolle sopivaksi tietokoneeseen.

Mauriland2/2

Eiköhän kohta ala tulemaan 3D muistit joihin ei tarvii niin paljoa data kirjoittaa kuin nykyisiin. eli bitin paikalla on merkitystä. Tää nykyinen tallennus tapa kun on aika pitkälle 1D muotoista, vaikka onkin 2D piirit.

Eli tarkoitin tällä sitä että koodaamalla ja yhden muistibitin sijainnilla saadaan tallennettua julmasti dataa. 32bit tallennukseen ei tarvita 32 bitti pankkia vaan ainoastaan muutama hassu, koska sijainti kertoo muutamalla bitillä data sisällön.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT