EU:n paikannusjärjestelmän ensimmäiset osat avaruuteen tänään
EU:n suunnitteleman satelliittipaikannusjärjestelmän ensimmäiset osat on tarkoitus ampua avaruuteen tänään. Galileo-järjestelmästä toivotaan korvaajaa Yhdysvaltain asevoimien tiukasti hallitsemalle GPS-järjestelmälle, joka on muodostunut de-facto standardiksi nykyisissä paikannuslaitteissa.
Satelliittien laukaisu tapahtuu tänään Ranskan Guayanalla, josta satelliitit kantaa taivaalle venäläinen Soyuz-raketti. Nyt käyttöön otettavien kahden ensimmäisen satelliitin on tarkoitus toimia testikappaleina, jotka testaavat sekä avaruudessa toimivien järjestelmien että maanpäällisten vastakappaleiden toimintaa. Testien jälkeen satelliiteista tulee Galileo-järjestelmän ensimmäiset osat.
Järjestelmä on tarkoitus saada lopulliseen käyttökuntoonsa vuoteen 2019 mennessä, jolloin taivaalle pyritään saamaan yhteensä 30 paikannussatelliittia. Ensimmäiset ilmaiset kuluttajapalvelut voisivat kuitenkin avautua jo vuonna 2014, jos satelliitteja saadaan käyttöön suunnitelmien mukaisesti. Kaupallinen ja tarkempi palvelu voitaisiin avata vuonna 2020.
Koko Galileo-järjestemän hinnaksi on arvioitu noin seitsemän miljardia euroa. EU:n mukaan järjestelmä voisi kuitenkin tuoda jopa 90 miljardin euron vuosittaiset tuotot, kun palvelu saadaan kaupalliseen käyttöön.
Yhdysvaltain hallitseman GPS:n lisäksi Venäjällä on oma GLONASS-niminen maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmänsä. Myös Kiinassa harkitaan oman Compass-nimisen järjestelmän laajentamista maailmanlaajuiseksi.
4 KOMMENTTIA
ArttuH5N11/4
Hyvä hyvä, itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että EU tarvitsee oman paikannusjärjestelmänsä. Mielestäni riippuvuus Yhdysvaltoihin näinkin tärkeässä asiassa, kuin paikannus, ei ole "tervettä". Vaikka Yhdysvallat onkin toistaiseksi EU:n "ystävä", ei se sitä ole välttämättä tulevaisuudessa, eikä siihen pitäisikään sokeasti luottaa.
Toki myös mahdolliset tuotot on hyvä syy :D
johtaja592/4
Tuleeko Galileon järjestelmän käyttämisestä maksullista myös yksityisille?
Lumikki3/4
Ei sellaista asiaa olekkaan kuin ilmainen, kyllä me kaikki aina maksamme kaikesta tavalla tai toisella. Esimerkiksi mihin te luulette että ne verorahanne menee ja mitä niillä tehdään. Tai mihin ne yritykset käyttävät voittojaan, joita te olette antaneet heille ostaessa tuotteita. Kaikki mitä valtiot tai yritykset tekee, Te olette sen maksaneet. Ehkä sinä, et maksanut tätä asiaa, mutta olet maksanut jonkun muun asian, jollekin toiselle.
Joten pikkuinen kohtuullinen maksu asian käyttäjille on ihan okei, etenkin jos käytetään jonkun muun maan järjestelmiä, joista suurimman osan maksaa se toinen valtio, eli heidän kansalaiset.
Maksu voi olla erillinen palvelumaksu tai sitten pikku summa on esimerkiksi sisälletetty laitteen ostohintaan. Eli laitteen valmistaja on maksanut sen palveluun jota käytetään.
Fiili4/4
Mutta onko Galileo-järjestemä todella Euroopan hallinnassa? USA:han vaati jokunen vuosi sitten ylintä määräysvaltaa järjestelmään, jotta saisi sen toimimattomaksi tai huonommin toimivaksi mahdollisissa kriisitilanteissa. Euroopasta lähti silloisten uutisjuttujen mukaan ihan valtuuskunta neuvottelemaan jenkkien kanssa. Mitähän tuolla päätettiin, saivatko jenkit paniikkinapin järjestelmään, jotta se saadaan hyydytettyä vaikkapa sotatilanteessa? Europäättäjät ovat sen verran ruskeakielistä porukkaa vaikkapa terrorismisodan myönnytysten ja henkilötietojen jakelun kanssa, että luulenpa Galileonkin ylimpänä käskynhaltijana olevan Setä Samulin.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT