Kanadan korkein oikeus: URL-osoitteella ei voi mustamaalata
Kanadan korkein oikeus on tuoreessa päätöksessään todennut, ettei URL-osoite ole tae linkin takana olevasta sisällöstä. Näin ollen pelkällä hyperlinkillä ei voi esimerkiksi loukata kenenkään kunniaa.
Päätös on otettu kanadalaisissa sananvapautta puolustavissa piireissä ilolla vastaan, sillä se mahdollistaa linkkien jakamisen Internetissä vailla huolta rangaistuksista. Rajoittamalla hyperlinkkien levitystä oikeus olisi sohaissut koko WWW:n perustaa, minkä korkein oikeus itsekin ymmärsi olevan aivan liian voimakas liike.
Oikeus totesi perusteluissaan myös, että linkin levittäjää ei voida pitää vastuullisena, sillä hänellä ei välttämättä ole minkäänlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa itse linkin takaa löytyvän sivun sisältöön (ja sen muuttamiseen jälkikäteen). Päätös vaikuttaa positiivisesti niin ihmisten arkielämään kuin vaikkapa akateemisten tutkimusten tekoonkin.
Korkein oikeus joutui ottamaan kantaa asiaan tapauksessa Crookes v. Newton, jossa Newton oli julkaissut p2pnet-nimisellä sivustolla linkkejä, jotka Wayne Crookes koki loukkaaviksi. Crookesin mukaan hyperlinkit ovat kuin mustekirjallisuuden alaviitteitä ja yritti tätä kautta perustella Newtonin syyllisyyttä. Oikeus kuitenkin katsoi, että linkit ovat pikemminkin viitteitä, jotka eivät varsinaisesti ole yhteydessä sisältöön.
Päätös näyttäisi olevan sen puolella, että tekijänoikeudenalaiseen materiaaliin on luvallista linkittää. Päätös ei kuitenkaan suoranaisesti ota kantaa tähän tulkintaan, vaan käsittelee asiaa kunnianloukkauksen näkökulmasta.
Suomalaisittain päätös on mielenkiintoinen, sillä vastaavankaltainen tapaus on käynnissä Piraattipuoleen tiedottaja Janne Paalijärven ja ohjaaja Kaisa Rastimon välillä.
3 KOMMENTTIA
Sove921/3
Kanadassahan sananvapaus otetaankin vakavammin, toisin kuin heidän naapurissa ja täälläpäin. Sinnehän tuli DMCA:n kaltainen laki vasta muutamia kuukausia sitten, joka on jenkkien omaa lievempikin, ja tuokin vaati kovaa painostusta jenkkilästä.
avthein2/3
Juuri näin! Itsestäänselvyys joka jokaisen juristin ja tuomarin pitäisi tajuta. Eihän kirpputorin osoitteenkaan kertominen ole rikos, edes siinä tapauksessa että siellä olisi myynnissä jotain laitonta tai varastettua...
ArttuH5N13/3
Hyvä päätös.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT