AfterDawn logo

WWDC 2011:n satoa: Mac OS X 10.7:n uudet ominaisuudet

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Applen toimitusjohtaja Steve Jobs avasi perinteiseen tapaan tämän vuoden WWDC-tapahtuman, jossa esiteltiin yhtiön tuoreimpia uutuuksia. Tapahtumassa esiteltiin Mac OS X 10.7:ää (Lion), iOS 5 -mobiilikäyttöjärjestelmää sekä iCloud-palvelua.

Mac OS X 10.7

Steve Jobsin pitämän lyhyen johdanto-osuuden jälkeen vetovastuu siirtyi Phil Schillerille. Schillerin alkuhehkutuksen siirryttiin suoraan asiaan, eli esittelemään Mac OS X Lionin uusia ominaisuuksia. Käyttöjärjestelmä pitää sisällään yli 250 uudistusta, mutta niiden kaikkien esittelemiseen ei tietysti ole aikaa. Schiller tyytyykin esittelemään Lionin kymmenen tärkeintä.

Ensimmäinen uudistus on monikosketustuki, joka löytyy vastaisuudessa Applen kaikkien läppäreiden trackpadista. Lionissa perinteiset toiminnot, kuten vaikkapa scrollaaminen ja ruudun zoomaaminen, hoituu kätevästi eleiden avulla. Uusi Mission Control yhdistää aiemmista OS X -versioista tutut Exposé- ja Spaces-toiminnot, minkä ansiosta usean ikkunan hallitseminen helpottuu olennaisesti. Myös App Store on integroitu Lioniin.


Uutta Mac OS X 10.7:ssä ovat myös Resume- ja Auto Save -toiminnot. Ensimmäisen avulla ohjelma aukeaa juuri siihen tilaa mihin se edellisellä käyntikerralla jäi, ennen ohjelman sulkemista. Auto Saven tarkoitus on vuorostaan auttaa heikkomuistisia tai huono-onnisia, sillä se tallentaa tiedostoihin tehdyt muutokset automaattisesti. Auto Save luo jokaiselle tiedostolle muutoshistorian, joten käyttäjä voi palata helposti dokumenttien edellisiin versioihin, jos tiedostoon on tullut vahingossa tehtyä huonoja muutoksia.

Apple on myös äkännyt, että tiedostoista ei enää haluta nauttia yksin, vaan ihmiset haluavat jakaa tuntemuksiaan ja tietojaan. Yhtiö onkin lisännyt uusimpaan käyttöjärjestelmäänsä P2P-ohjelman nimeltä AirDrop. Käyttäjän ei tarvitse tehdä muuta kuin pudottaa tiedosto AirDropin kuvakkeen päälle, jolloin ohjelma jakaa sen automaattisesti ohjelman asetuksissa määritellylle kaveripiirille. Viimeinen esitelty uudistus on Macin sähköpostiohjelma, johon on lisätty mm. keskustelunäkymä.

Mac OS X 10.7 tulee myyntiin heinäkuussa ja se maksaa vaivaiset 29,99 dollaria.

3 KOMMENTTIA

Asentaja123 (vahvistamaton)1/3

"...perinteiseen tapan tämän..." Typo
Onko tuo käyttöjärjestelmän hinta päivittäjälle, vai kaikille?

Eriol2/3

Originally posted by Asentaja123:

"...perinteiseen tapan tämän..." Typo
Onko tuo käyttöjärjestelmän hinta päivittäjälle, vai kaikille?

Lionin saa vain App Storesta joka toimii vain Snow Leopardilla. Muuten softa tulee uuden raudan mukana eli sillä ei ole muuta hintaa mahdollisia lisenssipaketteja lukuunottamatta.

EL53/3

Eurohinta on 23.99e ja serverin 39.99e.
32-bit koneiden tuen puuttuminen harmittaa, vaikka puhetta on ollut että rajoituksen pystyy kiertämään..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT