AfterDawn logo

Lakimuutos saattaa vähentää kaapeliverkkojen ilmaiskanavia

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
23 kommenttia

Suomessa kaapelioperaattoreiden tarjoamien ilmaiskanavien tarjonta saattaa pian heikentyä, sillä Turun Sanomien mukaan liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan lakimuutosta, joka muuttaisi kaapeliverkon näytettävien kanavien siirtovelvoitteita.

Nykyisen ehdotuksen mukaan kaapelioperaattoreiden pitäisi syyskuusta alkaen välittää pakollisesti ainoastaan Yleisradion kanavia, MTV3:a ja Nelosta. Nykyisen lainsäädännön mukaan kaapeliverkoissa pitää näyttää kaikkia kaupallisia, antenniverkossa vapaasti näkyviä kanavia.

Muutos pakottaisi myös kaapelioperaattorit maksamaan tekijänoikeusjärjestöille korvauksia niistä kanavista, jotka eivät olisi enää siirtovelvoitteen alla. Täten monet nykyiset ilmaiskanavat toisivat kaapelioperaattoreille ylimääräisiä kustannuksia, joiden takia kanavat voisivat esim. muuttua maksukanaviksi tai nostaisivat muiden kanavapakettien hintoja.


Welhon liiketoimintajohtaja Johan Flykt kommentoi asiaa seuraavasti HS:lle "Luonnollisesti neuvottelemme niiden kanavien kanssa, jotka eivät ole jakeluvelvoitteen piirissä. Welhon tavoitteena on huolehtia siitä, että meillä on mahdollisimman laaja ohjelmatarjonta".

Lakimuutos on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn tämän kevään aikana.

23 KOMMENTTIA

Pihlis121/23

Kukahan tämänkin sitten lobbasi?

pablo escobar (vahvistamaton)2/23

mitähän virkaa tällä nyt sitten pitäisi olla

Donut2003/23

Miksi tällainen muutos pitäisi tulla?Ketä tämä palvelee?Ylipäätään miksi ?

Abexi4/23

Ihan totta, kuka näitä muutoksia suunnittelee. Ja minäkin haluaisin tietää tämän hyödyn?

plop (vahvistamaton)5/23

tekijänoikeudet, tämä hieno taikasana taas on valmiina rikastuttamaan kulttuuria

syrtek666/23

Palvelee mediavallan keskittymistä. Kokoomuksen ja tiettyjen media talojen tarkoituksena on ajaa ihmiset käyttämään maksullisia kanavapaketteja koska tällöin media talojen kontrolli kasvaa ja media talot saavat lisää rahaa ja entistä enemmän vaikutusvaltaa. Aiheuttaa enemmän tekijäinoikeusrikkomuksia --> entistä enemmän kontrolli vaatimuksia ---> jne.

CodecDude7/23

Lainaus:

Muutos pakottaisi myös kaapelioperaattorit maksamaan tekijänoikeusjärjestöille korvauksia niistä kanavista, jotka eivät olisi enää siirtovelvoitteen alla

Mikä helvetin järki tässäkin muutoksessa taas on?! Pakkoko niiden to-mafioiden on saada kahteen kertaan maksut kun kanava on jo itse maksanut lähetettävistä ohjelmista. Mielestäni kaapeli-tv:n tarjoajat pitäisi vapauttaa to-maksuista. Nakertaa vaan päivä päivältä enemmän nämä to-mafiat.

ahet8/23

Lainaus:

Ihan totta, kuka näitä muutoksia suunnittelee. Ja minäkin haluaisin tietää tämän hyödyn?

Jotkut idiootithan niitä muutoksia suunnittelee.
Hyöty varmaan on siinä, että TO-mafia rikastuu ja kaapelioperaattorien maksamista maksuista otetaan varmaan vielä verot.

TO-ihanuus (vahvistamaton)9/23

Muutoksessahan ei ole mitään vikaa. Kaapelioperaattori ei ole monopoliasemassa, joten lakisääteiset velvollisuudetkin tulee pitää minimissä.

Se tässä tökkii, miksi operaattorin pitää maksa TO-maksuja? Eikö ne voitaisi hoitaa jo TV-ohjelman tuotanto tai viimeistään kanava? Kanava joka tapauksessa tietää tasan tarkkaan peittonsa, joten tilanne ei muutu mitenkään. Tai tietysti muuttuu, jos ohjelma ja TV-kanava jo nyt maksavat niitä korvauksia: "tekijöiltä" jäisi vain yhdet korvaukset saamatta, jos operaattorin ei tarvitsisi maksaa.

teme56510/23

Onkohan tätä asiaa kysyttyy niiltä TV-kanavilta, jota aiotaan pudottaa pois tästä siirtovelvoitteesta? KTV on suomessa aika laajalti käytössä, joten nuo kanavat tuskin ihan purematta nielee sitä, että heidän kanavansa yhtäkkiä muutettaisiinkin maksulliseksi kaapelissa, ts. heiltä viedään osa katsojista ja sen mukana lähtee väistämättä osa mainostajista.

Seppo1234 (vahvistamaton)11/23

Ei se mitään kun ei näy enää muutamaakaan hyvää ohjelmaa telkkarissa niin pakko se on ladata laittomasti

+1 uusi lataaja HYVÄ TYÖTÄ TO-MAFIA!!!
(tais kusta omaan lahkeeseen)

Anestic12/23

Nykymeiningillä taitaa olla kyse siitä kuka tarjoaa päätöksestä eniten. Eli operaattorit vaan kolehti pystyyn ja päättäjille pari lomamökkiä ja autoa niin tämäkin ehdotus unohtuu...

kane_k13/23

No jääpähän aikaa muulle puuhastelulle jos vapaat kanavat vähenee tekijänoikeusmaksujen ahnehtimisen vuoksi.

teme56514/23

Tässä taas elitistinen demokratia näyttää kehnoimmat puolensa. Toisaalta on päätetty ottaa käyttöön pakollinen TV-lupa (eli mediamaksu) ja toisaalta ollaan käytännössä vähentämässä ilman eri maksua näkyviä TV-kanavia. (Tiedän kyllä että mediamaksun rahat menee YLE:lle, mutta silti). Eli valtiolla on tämmöinen vähemmän enemmällä -periaate. Osta kolme, maksa viisi...

Tupa15/23

Jippii, tässä taitaa siis kohta olla valinnan paikka katsooko mainostäytteistä soopaa, mediamaksulla kustannettuja uusintoja tai isolla rahalla hankkittuja HD-kanavia. Noh, jokainen edellä oleva vaihtoehto on kyllä aivan yhtä Perästä.

_Jolli_16/23

Koskahan perkeleet säätävät lain siitä ettei ihmisellä saa olla liian mukavaa. 120€ sakkoja jos erehtyy hymyilemään julkisella paikalla, nauramisesta kahdesta kuukaudesta puoleen vuoteen ehdotonta.

tonttila17/23

Tarkoittaako yleisradion kanavia kaikkia ylen turhia ykkösen ja kakkosen lisäksi? Mites 3 ja 4, vain emokanavat vai myös subit sun muut? Jos kaikki ylen kanavat pitää sinne tukkia ja vain mtv3 ja nelonen niin siinä olisi kilpailuviranomaisille pohdittavaa. Mielestäni tuossa laitetaan palveluntarjoajat eriarvoiseen asemaan.

ramiselin18/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:

Tarkoittaako yleisradion kanavia kaikkia ylen turhia ykkösen ja kakkosen lisäksi? Mites 3 ja 4, vain emokanavat vai myös subit sun muut?

Ylen kanaviin kuuluvat TV1, TV2, FST ja Teema (myös Yle HD?). MTV3 ja Nelonen kuuluisivat myös pakollisiin lähetettäviin kanaviin, eivät Sub tai Jim.

lizzzer19/23

Hienoa. Mainoksia JA tekijänoikeusmaksuja, tässäkö se on se tulevaisuus..

VoiVoi (vahvistamaton)20/23

Jotenkin alkaa tuntumaan siltä, että ihmiset yritettäis saada lopettamaan television katselu tälläsillä typerillä lakimuutoksilla. Lisää vaan warettamista ja muita laittomuuksia.

lagmaster21/23

Siis minun pitäisi maksaa yle vero, maksullinen kanava paketti ja kaiken lisäksi katsoa mainoksia. Mihin suohon tämä Suomi on oikein vajoamassa?

syrtek6622/23

siihen sinun pitää maksaa kaikesta käyttämästäsi palvelusta vaikka se olis maksuettu monneen kertaan. Ja sihen vaikka viheltetet mitä tahansa musiikkia julkisella paikalla joudut maksamaan teosto maksun. Ko. organisaatiolla ja vastaavilla on niin paljon valtaa suomessa jo nyt että heikkohermoista hirvittää. Valitettavasti tämä organisaatio tykkää lymyillä vallan kabineteissa lakimiesten suojissa joten tätä ei ole helppo huomata.

Tämäkin lakimuutos vaikuttaa Teoston aikaansaannokselta, ainakin tämä lisää tuntuvasti Teoston tuloja.

necq23/23

Jos tämä tapahtuu niin television katsomiselle ei enää minun taloudessani ole mitään järkevää perustetta. Ainoastaan leffat ja pelaaminen hoituu. Yleltä ei tule mitään muuta järkevää kuin tietyt urheilutapahtumat, parhaimpana jääkiekon MM-kisat. MTV3-kanavaa en katso ikinä, mieluummin vedän itteni jojoon. Nelosta joskus harvoin. Parhaat kanavat Jim, Liv, Sub. Muita harvemmin tulee katsottua. Kyllä se on ihmiset Piraattipuolueen äänestämisen paikka seuraavissa vaaleissa!

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT