AfterDawn logo

Voiko Morpheuksen haastaa oikeuteen?

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tottahan toki. Varsinkin USAssa kenet tai minkä tahansa voi haastaa oikeuteen ja hyvin usein jopa voittaa, jos on tarpeeksi rahaa ja ovela lakimies. Mutta nyt ei ole kysymys siitä, vaan Webnoizen tutkimuksesta, jossa yritettiin selvittää miten FastTrack-pohjaiset P2P-ohjelmat selviävät DMCA-lain kourissa.

Tutkimuksessa käsiteltiin ennenkaikkea suosituinta FastTrack-pohjaista ohjelmistoa, MusicCityn Morpheusta, joka on noussut suosiossa lähes Napsterin huippuaikojen kieppeille -- tarjoten Napsteriin verrattuna valtavan määrän lisämateriaalia, kuten elokuvia, pelejä, ohjelmia, kuvia, kirjoja, jne..

Ongelmalliseksi tekijänoikeuksien omistajien kannalta ohjelman tekee se seikka, että MusicCity ei operoi P2P-verkkoa, eikä ohjelmisto ole mitenkään MusicCityn palvelimista riippuvainen, kuten Webnoize tutkimuksessaan totesi -- joten voiko yritystä haastaa oikeuteen jostain, jota se ei mitenkään kontrolloi eikä pysty valvomaan. FastTrack pohjautuu Gnutellan perusideaan, eli se jakaa haut ympäri verkkoa, mutta lisää Gnutellan perusideaan oman höysteensä -- supernodet, jotka ovat nopeiden yhteyksien päässä olevien tavallisten käyttäjien koneita, jotka toimivat eräänlaisina "pikkupalvelimina" verkossa ja nopeuttavat osaltaan hakuja ja avaavat Gnutellasta tutut pullonkaulat. Mutta voiko MusicCityn voittaa oikeudessa tältä pohjalta? Asiantuntijat tuntuvat olevan hyvin epäröiviä, koska MusicCity väistää Napsterin tuominneet lainpykälät erittäin taitavasti tuotteellaan. Joten kukaan ei tunnu tietävän, mutta eiköhän aika senkin näytä..


Lue koko artikkeli Webnoizen sivuilta. (palvelu vaatii valitettavasti rekisteröitymisen)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki