AfterDawn logo

Tuulahdus historiasta: Napster myytiin - jälleen kerran

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yksi modernin digitaalisen musiikkimaailman tunnetuimmista brändeistä on ehdottomasti Napster. Alunperin vuonna 1999 julkaistu palvelu mullisti koko maailman musiikkibisneksen täydellisesti, luomalla laittomaksi todetun, mutta valtavaa suosiota nauttineen musiikin jakopalvelun.

On täysin oikeutetteua pohtia sitä, miten ilman Napsteria meillä ei välttämättä olisi vieläkään laillisia musiikin suoratoistopalveluita, kuten Spotifyta - tai elokuvien suoratoistopalveluita kuten Netflixiä.

Napsterin suosion vuosina vuosituhannen taitteessa, levyteollisuus eli CD-levyjen myynnin kulta-aikaansa. Levyteollisuudella ei ollut itsellään mitään tarvetta muuttaa toimivaa ja rahakasta liiketoimintamalliaan, mutta sitten tuli Napster. Napster popularisoi MP3-tiedostot ja konseptin siitä, että yksittäisiä biisejä voi ladata verkosta.

Napsterin vaikutus oli sekä teknologinen että kulttuurinen: se oli yksi merkittävä tekijä siinä, että kokonaisten albumien konsepti alkoi rapautumaan. Samalla piraattipalvelun suosio myös loi valtavan markkinan teknologiayrityksille: MP3-soittimia alkoi putkahtelemaan myyntiin isoiltakin firmoilta, vaikka kaikki tiesivät, että niitä tuskin käytetään laillisesti ostetun musiikin kuunteluun.

MAINOS


Myös Applen nykyinen suosio pohjautuu osittain Napsterin luomaan murrokseen. Applesta tuli aikoinaan ensimmäinen yhtiö, joka onnistui paketoimaan lailliset musiikkiostokset yhteen oman digitaalisen soittimensa kanssa. Apple Music, josta ostettiin yksittäisiä biisejä, oli hetken aikaa musiikkiteollisuudelle yhtä tärkeä kuin Spotify nykyisin on.

Napsterin suosio jäi lopulta lyhyeksi, kun levy-yhtiöt onnistuivat tuhoamaan firman oikeudessa - yhtiö tuomittiin tekijänoikeusrikoksiin yllyttämisestä ja mahdollistamisesta.

Sen jälkeen yhtiön brändi on kulkenut eräänlaista kiertolaisen elämää. Tunnetun brändin osti itselleen ensimmäisenä Roxio, joka oli tuolloin tunnettu vielä lähinnä CD-levyjen polttoon tarkoitetuista ohjelmistaan. Roxio muokkasi Napsterista laillista musiikin kauppapaikkaa, joka ei kuitenkaan koskaan kasvanut kovinkaan suosituksi.

Seuraavaksi Napster myytiin amerikkalaisille kulutuselektroniikkaketjulle Best Buylle vuonna 2008. Siitä matka jatkui eteenpäin, sillä vuonna 2011 suoratoistopalvelu Rhapsody osti Napsterin itselleen.

Rhapsodyn omistuksessa yhtiö pysyikin pitkään - ja itse asiassa Rhapsody vaihtoi itse oman nimensä Napsteriksi vuosien saatossa. Mutta Rhapsody ei koskaan onnistunut haastamaan Spotifya ja muita suoratoistojättejä tosissaan.

Vuonna 2020 entinen Rhapsody, nykyinen Napster, sitten myytiin virtuaalikonsertteja järjestävälle MelodyVR:lle. Siinä kyydissä Napster ei pysynyt kauaa, vaan yhtiö myytiin jälleen eteenpäin jo vuonna 2022, tällä kertaa kahdelle lohkoketjuihin ja kryptovaluuttoihin erikoistuneelle firmalle (Algorand ja Hivemind).

Tuokaan omistussuhde ei kestänyt kauaa, sillä The Guardian uutisoi hiljattain, että Napster on myyty jälleen kerran. Tällä kertaa ostajana oli Infinite Reality -niminen startup, joka osti yhtiön itselleen 207 miljoonalla dollarilla.


Infinite Reality aikoo rakentaa Napsterin ympärille musiikkiin keskittyvän sosiaalisen alustan, jossa artistit voivat olla yhteydessä faneihinsa ja tehdä siinä sivussa paremmin rahaa omalla brändillään. Toki tämä kuulostaa vahvasti vuosituhannen alkupuolen MySpacen uudelleenlämmittelyltä, mutta usko Infinite Realitylla ideaan on ainakin kova.

Yhtiö suunnittelee myös 3D-keikkojen järjestämistä tulevalla Napsterin alustalla.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Netflixin kuvanlaatu parantui - jos tilaat kalleinta tilausta

AfterDawn

Garminin kännykkäsovelluksesta tuli osittain maksullinen - nykyiset toiminnot pysyvät ilmaisina, näin paljon se maksaa

AfterDawn

Nettiä jo vuosia villinnyt "kalojen ovikello" on taas aktiivinen - hypnotisoivaa ja kaloja auttavaa

AfterDawn

Valtameren yli matkalla ollut lento joutui palaamaan takaisin, kun matkustaja hukkasi puhelimensa lennon aikana

Puhelinvertailu

Netflix teki historiaa - ohitti tavanomaiset TV-kanavat suosiossa

AfterDawn

Suomalaiset kyllästyivät huijauksiin: Mobiilivarmenteesta tuli yhtäkkiä huikean suosittu

AfterDawn

Suomen Yhteisverkon mobiiliverkkojen päivitystyö valmistui - 3G-tekniikalta vapautuneet taajuudet 4G-verkon käytössä

Puhelinvertailu

Tekoäly saapui WhatsAppiin Suomessakin - ja sitä ei voi kytkeä pois päältä, mitenkään

Puhelinvertailu

Nyt se tapahtui: Jättimäinen DNA-analyysipalvelu meni nurin, 15 miljoonan ihmisen geenitiedot myydään

AfterDawn

Powered by HIGH.FI

Powered by HIGH.FI
Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki