AfterDawn logo

Näin sammutat akusta alkaneen tulipalon

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Pelastusopisto on julkaissut laajassa hankkeessaan ohjeita akuista johtuvien tulipalojen eli akkupalojen ehkäisyyn sekä siihen, miten tulee toimia, jos akku syttyy palamaan.

Ohjeistukselle on jo eittämättä tarvettakin. Useimmin mediassa nousevat esiin varsin harvinaiset sähköautojen akkupalot, mutta kodit ovat oikeasti täynnä litium-ioniakkuja.

Tyypillisesti kodista löytyy akkuja sisältävistä laitteista mm. sähköhammasharja, pino kännyköitä - niin käytössä olevia kuin laatikkoon unohtuneitakin, akkukäyttöisiä taskulamppuja, sähköpotkulautoja, akkukäyttöisiä porakoneita, tavallisten AA- ja AAA-paristojen tilalle hankittuja vastaavan kokoisia akkuja mm. kaukosäätimiin, varsi-imureita, kannettavia Bluetooth-kaiuttimia, langattomia kuulokkeita ja vaikkapa robotti-imureita.

Kotitalouksista voi siis löytyä aivan valtava määrä potentiaalisia akkupalojen alkulähteitä, joita harvemmin tulee edes ajateltua. Pienetkin laitteet, joissa on litiumioniakku, voivat aiheuttaa vaarallisen tulipalon, jonka hallintaan saaminen poikkeaa täysin muista tulipalojen tyypeistä.

Akuista johtuvien tulipalojen ehkäisy etukäteen

Pelastusopiston ohjeistus listaa yleisimmät syyt akkupalojen taustalla. Listaa ajatuksen kanssa lukemalla voi kenties hahmottaa sen, onko jokin kodin monista akkupohjaisista laitteista kenties muita suuremmassa riskissä jonkin listalta löytyvän kohdan vuoksi.

  • Ympäristö: Akkua on käytetty liian kylmässä tai liian kuumassa.

  • Mekaaninen vaurio: Akku on saanut kolhuja. Kolhut eivät välttämättä näy ulospäin mitenkään.

  • Ylilataaminen tai ylipurkaus: Laite itsessään - ei siis sen akku - on viallinen, eikä rajoita sitä, miten täyteen akku latautuu tai miten tyhjäksi se pystyy pääseemään.

  • Oikosulku: Akun navat ovat päässeet jostain syystä kosketuksiin toisiinsa.

  • Suunnitteluvirhe tai valmistusvirhe: Pelastusopiston mukaan tätä riskiä voi pyrkiä minimoimaan ostamalla vain luotettavien ja tunnettujen valmistajien akkuja ja laitteita.

  • Ikääntyminen: Litiumioniakut eivät pidä siitä, että niitä ei käytetä pitkiin aikoihin. Eli esimerkiksi piironginlaatikossa säilytetyt vanhat kännykät muodostavat vuosi vuodelta aiempaa suuremman riskin.

Akkupalo ja sen sammutus

Litiomioniakun tulipaloa ei voi tukahduttaa mitenkään, eli sammutuspeitteestä tai muusta ratkaisusta, joka estää tulipalolta hapen saannin, ei ole mitään hyötyä akkupalossa.

Litiumioniakkujen palon voi sammuttaa vain jäähdyttämällä.

Akkujen käyttäytyminen akkupalossa on myös täysin arvaamatonta: joskus akku voi "ennakoida" tulevaa tulipaloa päästämällä epämääräisiä ääniä, toisinaan taas se alkaa hitaalla savua tuottavalla kytemisellä - ja joskus akusta nousevat suoraan liekit.

Akkupalosta syntyy merkittävästi myrkyllisempiä palokaasuja kuin tavallisesta tulipalosta, joka tekee akkupaloista tavallisia tulipaloja vakavampia. Pienikin akkupalo voi aiheuttaa hengitys- ja iho-oireita jopa välittömästi.

Vaikeasti ennakoitavan käyttäytymisen vuoksi akkupaloissa voi tulla eteen tilanne, ettei tilanteessa voi oikeastaan tehdä mitään muuta kuin soittaa apua hätäkeskuksesta (112).

Opiston ohjeet ovat akkupalon sattuessa yksinkertaistettuna nämä:

  • Älä hengitä akusta purkautuvia kaasuja missään tilanteessa. Jos huoneessa on savua, poistu sieltä heti ja soita hätänumeroon (112).

  • Jos voit toimia ilman altistumista purkautuville kaasuille tai liekeille:

    1. Irrota laitteen latausjohto pistorasiasta.
    2. Upota akku tai laite, jossa akku on kiinteästi kiinni, vesiastiaan - esimerkiksi tiskialtaaseen. Turvallisuuden vuoksi voit koettaa nostaa tai työntää akun/laitteen tiskialtaaseen jotain apuvälinettä käyttäen.
    3. Odota vähintään 30 minuuttia, ettei akku syty uudestaan palamaan.
    4. Siirän akku vedellä täytettyyn sankoon ja vie se ulos sellaiseen paikkaan, jossa se voi aiheuttaa mitään riskiä.
    5. Odota vähintään 12 tuntia ja vie akku sen jälkeen kierrätykseen suljetussa metalliastiassa.


Jos taas akkua ei voi siirtää, pitää poistua huoneesta, sulkea ovi perässä ja soittaa hätänumeroon. Nimenomaan akkupaloihin tarkoitetulla suojapeitteellä voi koettaa peittää palavan akun, jotta tulipalo ei leviäisi muihin esineisiin. Akkupaloihin tarkoitettu peite ei pysty sammuttamaan akkupaloa, vaan ainoastaan estää tulipaloa leviämästä asunnossa. Tavallista sammutuspeitettä ei saa käyttää, sillä se ei kestä akkupalon kuumuutta vaan sekin syttyy palamaan.


Laajemmat Pelastusopiston ohjeet akkujen turvalliseen käsittelyyn ja akkupalojen ehkäisyyn mm. sähköautojen kanssa, löytyvät Pelastusopiston LION-hankkeen sivuilta.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki