Miljardien liikevaihtoa pyörittänyt piraattien suoratoistopalvelu saatiin suljettua
Kaukana historiassa ovat ne ajat, kun piratismi oli eräänlaista viihdeteollisuuden vastaista kapinointia ja omaan käyttöön laittomasti sisällön hankkimista. Nykyisin myös piratismi on muuttunut organisoiduksi rikollisuudeksi.
Yksi kaikkien aikojen suurimmista piratismin vastaisista iskuista (maksumuuri) suoritettiin hiljattain Italian viranomaisten koordinoimana, ympäri maailmaa. Operaatio Taken Down iski valtavaan piraattiorganisaatioon, joka oli keskittynyt elokuvien, sarjojen ja TV-lähetysten piratismiin.
Piraattiorganisaatio ei suinkaan tarjonnut laitonta sisältöä ilmaiseksi, vaan sillä oli tarjolla omia, maksullisia levityskanavia ja piraattien itsensä hallussa olevia, laittomia suoratoistopalveluita joista katsojat maksoivat. Täkynä oli laillisia palveluita halvempi hinta ja ilmeisesti myös se, että samasta (laittomasta) palvelusta sai kaiken tarvittavan, yhden luukun periaatteella.
Piraatti-suoratoistopalvelut olivat myös ilmeisen suosittuja, sillä viranomaisten mukaan järjestö keräsi käyttäjiltä yhteensä 250 miljoonaa euroa tilausmaksuina joka kuukausi, eli hurjat 3 miljardia euroa vuodessa.
Piraatit saivat palveluunsa sisällöt laillisista suoratoistopalveluista "kaappaamalla" ja lisäksi järjestö kaappasi myös suoria TV-lähetyksiä, kuten suosittuja, maksutelevisiokanavilla näytettyjä urheilutapahtumia - ja myi nuo sisällöt omissa palveluissaan.
Piraattipalvelusta löytyi sisältöä ainakin Amazon Primesta, Netflixistä, Disney+:sta sekä mm. Sky-maksukanavilta. Piraattien palvelulla oli ainakin 22 miljoonaa maksavaa asiakasta.
Viranomaiset tekivät kotietsintöjä ja pidätyksiä Italian lisäksi mm. Britanniassa, Ruotsissa, Kroatiassa, Kiinassa, Hollannissa ja Sveitsissä. Viranomaisten yhteistyöhön osallistui myös Europol, joka kertoi rikollisjärjestöön kuuluneen 108 jäsentä.
Järjestöllä oli käytössä useita eri verkko-osoitteita ja palveluita myytiin lukuisten eri nimien alla, mutta viranomaiset eivät ole julkaisseet lainkaan käräytettyjen piraattipalveluiden nimiä. Verkkopalveluiden lisäksi järjestö ilmeisesti myi "palveluaan" myös IPTV-kanavina, eli maksutelevisiopalveluna.
KOMMENTOI
Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.