AfterDawn logo

Facebookiin ja Instagramiin saapuvat mainoskatkot

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Facebookin emoyhtiö Meta on vääntänyt kättä Euroopan Unionin kanssa alustojensa mainonnan kohdentamisesta jo pitkään.

Taustalla on se, että Facebookin ja Instagramin tapa käyttää käyttäjistään kerättyä tietoa mainonnan kohdentamiseksi on todettu EU:n tuomioistuimessa laittomaksi. Ongelmana on ollut se, että omien tietojen käytöstä mainosten kohdennukseen ei ole voinut kieltäytyä.

Joten Metan piti kehittää ratkaisu, joka mahdollistaisi Facebookin ja Instagramin käytön jatkossakin, mutta ilman kohdennettua mainontaa.

Vuosi sitten, marraskuussa 2023, yhtiö sitten julkaisikin oman ratkaisunsa asiaan: maksullinen, mainosvapaa Facebook. Hinta asettui Suomessa 10 euroon kuukaudessa ja jos halusi tilauksellaan mainokset pois myös toisesta Metan palvelusta (eli sekä Facebookista että Instagramista), hinta hyppäsikin jo 16 euroon kuukaudessa.

Idea nosti yksityisyysjärjestöt takajaloilleen ja yleinen linja olikin, että yksityisyys ei voi olla asia, joka pitää ostaa itselleen. Euroopan Unionin päätti keväällä, että se on samaa mieltä.

Euroopassa siis kaikkeen henkilökohtaisen tiedon käsittelyyn tarvitaan kuluttajan nimenomainen, erikseen antama suostumus. Ja EU:n mielestä se ei voi olla suostumus kohdennetulle mainonnalle, että käyttäjä ei ole valmis maksamaan palvelulle rahaa.

Nyt Meta on kehittänyt uuden, kolmiportaisen vaihtoehdon eurooppalaisia kuluttajia varten.

Mainosvapaan Facebookin hinta laskee aiemmasta kymmenestä eurosta ja uusi hinta mainosvapaalle palvelulle on 5,99 euroa/kk. Hinnalla saa jommankumman, joko Facebookin tai Instagramin mainosvapaaksi. Jos haluaa poistaa mainokset molemmista, hintaan lisätään 4 euroa/kk päälle, eli koko mainosvapaan paketin hinta asettuu kymmeneen euroon kuukaudessa.

Tämän lisäksi Meta tarjoaa nyt eurooppalaisille kuluttajille vaihtoehdon, jossa he voivat jatkaa palvelun käyttöä ilmaiseksi, mutta ilman kohdennettuja mainoksia. Tällöin mainonta pohjautuu puhtaasti siihen, mitä käyttäjän syötteessä sillä hetkellä näkyy - eli toimii samalla tavalla kuin vaikkapa Googlen hakukoneen mainonta vielä joskus 20 vuotta sitten, ennen kuin Googlekin ryhtyi käyttämään kuluttajien käyttäytymisdataa mainosten kohdennukseen.

Mutta samaan hengenvetoon Meta kertoo, että kohdentamattoman mainosmallin valitseville kuluttajille tullaan tuomaan käyttöön kokonaan uusi mainosmuoto: mainoskatkot.

Kyseiset mainoskatkot ovat monista kännykkäsovelluksista - ja varsinkin kännykkäpeleistä - tuttuja, eli ne pysäyttävät kaiken sen, mitä käyttäjä oli Facebookissa tai Instagramissa tekemässä ja peittävät koko ruudun. Mainokset kestävät tyypillisesti jotain viiden ja kolmenkymmenen sekunnin väliltä ja niitä ei yleensä voi ohittaa lainkaan.

Alla kuvakaappaus siitä, miltä valinnat näyttävät Facebookin kännykkäsovelluksessa.

MAINOS


Ensin Facebook antaa valita, haluatko maksaa mainosvapaasta Facebookista vai jatketaanko mainoksilla:

Facebook pyytää valitsemaan haluatko maksaa mainosvapaasta palvelusta vai et

Tämän jälkeen, kun on valittu mainosrahoitteinen malli, pitää valita halutaanko antaa Metalle kaikki henkilökohtaiset tiedot käyttöön mainonnan kohdentamiseksi vai ei:

Valittavissa on kohdennetut tai kohdentamattomat mainokset

Jos valitsee kohdentamattomat mainokset, kertoo Facebook vielä (hieman kryptisesti) sen, mitä valinta käytännössä tarkoittaa:

Ei-räätälöityjen mainosten tarkoitus

Eli "räätälöidyt" mainokset tarkoittavat siis sitä, että Meta saa käyttää kaikkia kuluttajasta keräämiään tietoja mainosten kohdentamiseen. "Ei-räätälöidyt" mainokset ovat puolestaan niitä, joissa on mahdollista nähdä "mainoskatkoja" kesken palvelun käytön, mutta omia tietoja ei välitetä mainostajille eikä mainoksia kohdenneta henkilökohtaisten tietojen perusteella.

Käytännössä Meta on tehnyt "mainoskatkoillaan" valinnan sellaiseksi, että suurin osa kuluttajista antaa mieluummin henkilötietonsa ja mummonsa henkilötunnuksenkin Metan käyttöön kuin valitsee yksityisyyden kannalta paremman vaihtoehdon - koska sen mukana tulevat mainoskatkot.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Garminin kännykkäsovelluksesta tuli osittain maksullinen - nykyiset toiminnot pysyvät ilmaisina, näin paljon se maksaa

AfterDawn

Netflixin kuvanlaatu parantui - jos tilaat kalleinta tilausta

AfterDawn

Nettiä jo vuosia villinnyt "kalojen ovikello" on taas aktiivinen - hypnotisoivaa ja kaloja auttavaa

AfterDawn

Suomen Yhteisverkon mobiiliverkkojen päivitystyö valmistui - 3G-tekniikalta vapautuneet taajuudet 4G-verkon käytössä

Puhelinvertailu

Tekoäly saapui WhatsAppiin Suomessakin - ja sitä ei voi kytkeä pois päältä, mitenkään

Puhelinvertailu

Oletko käyttänyt tätä DNA-analyysipalvelua? Vakava varoitus, tiedot saattavat päätyä kelle tahansa piakkoin

AfterDawn

Nyt se tapahtui: Jättimäinen DNA-analyysipalvelu meni nurin, 15 miljoonan ihmisen geenitiedot myydään

AfterDawn

Italia uhkaa koko maailman verkkoneutraliteettia: Vaatii Googlen DNS-palveluun estoja

AfterDawn

Suomalaiset kyllästyivät huijauksiin: Mobiilivarmenteesta tuli yhtäkkiä huikean suosittu

AfterDawn

Powered by HIGH.FI

Powered by HIGH.FI
Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki