TV-jätti alkaa tekstittämään TV-ohjelmat tekoälyn avulla
Suuret kielimallit kuten ChatGPT ovat suunniteltuja etenkin luonnollisen kielen tuottamiseen ja ovat siinä varsin hyviä.
Tähän pohjautuen, on varsin loogista että mediajätti Warner Bros. Discovery on solminut sopimuksen Googlen kanssa tekoälyn käytöstä ohjelmien tekstitykseen.
WBD aikoo käyttää ensialkuun tekoälyä tuottamaan tekstityksiä uutisiin, urheilulähetyksiin ja mm. tosi-tv -sarjoihin.
Yhdysvalloissa lainsäädäntö tekstityksistä on erittäin tiukka ja käytännössä kaikkien valtakunnallisesti näkyvien TV-kanavien on pakko tekstittää lähes kaikki ohjelmansa. Yhdysvalloissa myös mm. musiikkivideot ja mainokset ovat pääsääntöisesti aina tekstitettyjä.
Kyseessä ei siis ole käännöstekstitys, vaan ohjelmatekstitys (closed captions), jossa tekstitys vastaa yksi yhteen ääniraidalla kuultuja tapahtumia. Ne eroavat suomalaisille tutuista käännöstekstityksistä myös siinä, että erilaiset ääniraidalla kuuluvat äänetkin on tekstitetty ("pamahdus!").
Suurimman haasteen tekstitykselle asettavat yleensä suorat lähetykset, joissa niissäkin vaaditaan tekstitystä. Jokainen voi kuvitella miten haastavaa eläytyvän urheiluselostajan tuottaman puheen tekstittäminen lennosta voi olla. Aiheesta in erinomaisia artikkeleita verkossa, mm. täällä. Kirjoitusvauhdin (englanniksi) pitää olla vähintään 200 sanaa minuutissa, useimmiten reilusti enemmän.
Tähän kohtaan siis Googlen tekoäly nyt iskee ja korvaa ihmistyötä tekstitysten kirjoittajana. Ja vaikka yhtiö ei sitä suunnittelekaan, lienee varmaa, että ainakin osa käännöstekstityksistäkin tullaan lähivuosina tuottamaan tekoälyn avulla. Nimenomaan kielen tuottamisessa tekoäly onkin jo oikeasti varsin hyvä, vaikkei toki oikeaa kääntäjää korvaakaan. Vielä.
Suomessa Warner Bros. Discovery toimii mm. Max -suoratoistopalveluna ja omistaa myös TV5 ja Kutonen -TV-kanavat.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT