AfterDawn logo

Kommentti: Sinäkin lataat akkukäyttöisiä laitteita valvomatta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan teettämässä kyselyssä viidennes suomalaisista kertoi, että ei koskaan jätä akkukäyttöisiä laitteita latautumaan valvomatta.

Kyselystä on jo vedetty vahvasti mutkia suoriksi mediassa ja peloteltu suomalaisia kännyköiden aiheuttamilla tulipaloilla. Luonnollisesti myös sähköpyörät ja muut pelottavat uutuudet on nostettu isosti esiin.

Mutta LähiTapiolan omassa koosteessa puhutaan nimenomaan kaikista akkukäyttöisistä laitteista. Koska ladattavien laitteiden tulipalon riski ei ole sen pienempi tai suurempi, olipa kyseessä sitten mikä tahansa akkuteknologiaa käyttävä kapistus.

Akkujen tulipaloriski johtuu siitä, että akuissa on jatkuvasti käynnissä kemiallinen prosessi. Vikaantunut akku saattaa alkaa kuumenemaan tai jopa itsestään palamaan ja sytyttää mahdollisesti samalla muutakin irtaimistoa tuleen.

Mutta ajatus siitä, että viidesosa kansasta ei lataisi koskaan mitään akkukäyttöistä laitetta valvomatta vaikuttaa hieman radikaalilta väitteeltä.


On jokseenkin vaikea uskoa, että sähköhammasharjoja valvottaisiin tiukasti niiden latautuessa - tai että niitä ei koskaan ladattaisi yöllä tai kotoa poistuttaessa.

Robotti-imurit eivät oikein pidä siitä, että niiden telakasta otetaan virta pois - joka on käytännössä ainoa järkevä tapa lopettaa niiden lataaminen.

Täsmälleen sama koskee myös keittiöissä oleskelevia rikkaimureita, jotka yleensä nököttävät kiltisti laturissaan ympäri vuorokauden. Puhumattakaan tietysti langattomista varsi-imureista, jotka ovat nekin yleistyneet valtavalla tahdilla - ja jotka nekin ovat kiltisti laturiin kytkettynä käytännössä aina.

Myös tietokoneet ovat nykyisin useimmiten kannettavia tietokoneita - ja niitäkin varsin usein pidetään virtajohdossa kiinni ympäri vuorokauden, viikosta ja kuukaudesta toiseen.

Vaikka vakuutusyhtiön harras toive tietysti onkin se, että kaikki mahdolliset akkua lataavat laitteet - aina sähköautosta kännykkään ja langattomiin kuulokkeisiin - ladattaisiin valvovan silmän alla, on vaikea ajatella sitä realistiseksi toiveeksi.

Sen sijaan omaa turvallisuutta voi parantaa siten, että ei käytä koskaan rispaantuneita latausjohtoja ja jos laitteen akku vaikuttaa vähänkään erikoiselta, ulkoisesti tai toiminnaltaan, sen kippaa kierrätykseen mahdollisimman pikaisesti.

Akkujen turvalliseen käyttöön on tarjolla mainiot ohjeet mm. Tukesin sivuilla. Tukesin mukaan Suomessa tapahtui vuonna 2023 yhteensä 65 akkuihin liittyvää pelastuslaitoksen hälytystehtävää. Jos ajatellaan, että suomalaisista kodeista löytyy todennäköisesti kymmeniä miljoonia akkutoimisia laitteita, luku on jokseenkin pieni.

Toki, yksikin vakava tulipalo on liikaa ja jokainen meistä voi varmasti parantaa omia toimintatapojaan.

Lue myös: Näin tarkistat kannettavan Windows -tietokoneen akun kunnon

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki