AfterDawn logo

ICQ lopetetaan kesäkuussa 2024

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Nykypäivänä pikaviestimet ovat käytössä aivan kaikessa arjessa ja voisi jopa väittää, että suomalainen ruohonjuuritason arkielämä romahtaisi ilman WhatsAppia, kun koulut, urheiluseurat ja perheet käyttävät pikaviestimiä arkisten asioiden pyörittämiseen.

Mutta pikaviestimiä on ollut jo kauan ennen älypuhelinten valtakautta, jonka voi katsoa alkaneen viimeistään 2010-luvulle tultaessa. Monet mieltävät suomalaiskeksinnön IRCin ensimmäiseksi laajalti levinneeksi pikaviestipalveluksi, mutta useimmiten sitä ei pikaviestinten kategoriaan lasketa, vaikka siinä samoja elementtejä onkin.

Sen sijaan ensimmäiset oikeat pikaviestipalvelut alkoivat yleistyä 1990-luvun puolivälin jälkeen, siinä suuressa murroksessa, kun internet saapui koteihin ympäri maailmaa.

Lyhyt pikaviestinten historia

Yksi aivan ensimmäisistä alan pioneereista oli israelilainen ICQ, joka julkaistiin marraskuussa 1996. Palvelu oli monella tapaa vallankumouksellinen: pieni ikkuna, joka kellui tietokoneen työpöydällä, useimmiten työpöydän oikeaan reunaan kiinnitettynä.


ICQ:ssa jokaiselle käyttäjälle annettiin oma, yksilöivä numero, jonka perusteella käyttäjän pystyi löytämään palvelusta ja lisäämään omaksi yhteystiedokseen (jos käyttäjä hyväksyi yhteyspyynnön). Ja sen jälkeen sovelluksella pystyttiin viestittelemään reaaliajassa kaverilta toiselle.

ICQ sai hyvin pian jäljittelijöitä ja koko pikaviestinten markkina pirstoutui hyvin samaan tapaan kuin pikaviestisovellusten markkina on pirstoutunut tänäkin päivänä. ICQ menetti etulyöntiasemansa monissa maissa ja Yhdysvalloissa suosituimmaksi pikaviestimeksi nousi nopeasti AOL Instant Messenger eli AIM.

Suomessa taas ylivoimainen ykkönen oli Microsoftin omistama MSN Messenger. Nykynuoriso - ja konkarit - saattavatkin hämmentyä keskenään keskustellessaan, kun viitataan "Messengeriin". Nykyisin "Messenger"-termillä viitataan yleisesti Metan omistamaan Messenger-pikaviestimeen - kun taas vielä 20 vuotta sitten Messengerillä tarkoitettiin nimenomaan Microsoftin pikaviestintä.

ICQ:n tarina päättyy

Mutta se pikaviestinten grand old man, ICQ ("I seek you") ei kuitenkaan koskaan täysin kuollut. Kilpailevaa AIMia ylläpitävä AOL osti sen itselleen jo vuonna 1998 ja AIMin ja ICQ:n välille rakennettiin silta, jonka kautta viestit kulkivat kahden eri palvelun välillä.

ICQ:lla olikin huippuvuotenaan, vuonna 2001, yli 100 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää.

Mutta ensimmäisen sukupolven pikaviestimet eivät koskaan ehtineet tekemään elintärkeää transitiota mobiilimaailmaan. Sen sijaan älypuhelinten yleistyttyä, alalle syntyi tyhjiö, jonka kaappasi itselleen vuonna 2009 avattu WhatsApp.

Tuolloin peli alkoi jo olemaan pitkälti menetetty. Ja ICQ:n omistaja AOL oli samalla läpikäynyt valtavan määrän yritysjärjestelyjä ja omistajuuden vaihtoja - ja tuntui, että ICQ:n ja AIMin kehityksestä puuttui kokonaan visio.


ICQ myytiin tuolloin maahan, jossa oli jäljellä ICQ:n isoin aktiivinen käyttäjäkunta: Venäjälle. Venäläinen Mail.ru osti ICQ:n itselleen vuonna 2010.

Venäläisomistuksessa ICQ pärjäsi kohtuullisen mukavasti, muttei koskaan enää palannut mitenkään isoksi tekijäksi globaalisti.

Ja nyt, vuonna 2024, tarinalle tulee vihdoin päätös.

ICQ:n toiminta loppuu kokonaan 26.6.2024

Yhtiö tiedotti asiasta palvelunsa etusivulla. ICQ on keskitettyihin palvelimiin pohjautuva, eli kun ICQ vetäisee töpselin irti keskuspalvelimesta, lakkaa viestiliikenne ICQ-verkossa kulkemasta lopullisesti.

Sivumainintana todettakoon, että ICQ näytteli vuosikausien ajan merkittävää roolia myös AfterDawnin toiminnassa. Olemme 25 vuoden ajan operoineet sivujemme ylläpitoa ja toimitusta etänä, ympäri maailmaa. Sivustomme perustettiin alunperin IRC-kanavalla ja siellä myös ylläpidon yleiskeskustelua hoidettiin vuosikausien ajan. Mutta vähintään yhtä tärkeäksi kanavaksi muodostui jo alusta lähtien juurikin ICQ, jonka kautta hoidettiin nopeat hoksautukset eri tiimin jäsenille - sekä tietysti pikaviestimiin kuuluva meemien ja vitsien yksityinen lähettely ihmisten välillä.

Vasta 2010-luvulla uudempien etätyökalujen, kuten Slackin, saapuminen aiheuttivat meille sen, että ICQ:n (ja IRCin) käytöstä sivustomme pyörityksessä luovuttiin. Mutta allekirjoittaneellakin on edelleen ICQ-viestihistoria varmuuskopioituna, näköjään viimeksi maaliskuussa 2019. Tuolloin tosin sovelluksena oli jo ICQ:n kanssa yhteensopiva avoimen lähdekoodin Miranda.

Lisähuomiona: ICQ oli yksi tärkeimmistä tekijöistä sille, että nykyisin täysin arkipäiväiseksi muuttuneet emojit yleistyivät länsimaissa. Palvelu oli ensimmäinen pikaviestin, jossa oli tarjolla suoraan valikoima emojeita.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki