AfterDawn logo

Commodoren konkurssista 30 vuotta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Tietotekniikan historiassa on kaksi tietokonetta, joilla on ollut kenties Applen Macintosh-koneitakin fanaattisempi fanikuntansa.

Se kenties suurinta kulttimainetta nauttiva tietokone on tietysti "tasavallan tietokoneeksikin" nimitetty Commodore 64, jonka tarinasta kirjoitimme pitkän historiikin jokunen vuosi sitten.

Ja sitten on tietysti Kuusnelosen perilliseksi muodostonut Commodore Amiga. Amiga oli monella tavalla vallankumouksellinen kotitietokone, joka toi laboratorioista, tutkimusyksiköistä ja suuryrityksistä tuttuja toimintoja kotitietokoneiden maailmaan. Samalla se johdatti kokonaisen sukupolven täysin uuteen, graafisten käyttöjärjestelmien aikakauteen - pedaten samalla tietä Windowsin myöhemmälle menestykselle.

Mutta vaikka kaksi ikonista tietokonetta löytyvätkin saman yhtiön mallistosta, ei Commodore ollut koskaan mitenkään erityisen hyvin johdettu yhtiö. Lopulta yhtiön sisäinen sekoilu ja päämäärättömyys alkoi näkyä myös kuluttajille päin.


Kilpailun koventuessa 1990-luvulle tultaessa, alkoi Commodore Amigankin markkinaosuus romahtaa, etenkin työpaikoilta koteihin valuneiden PC-koneiden muuttuessa pikkuhiljaa myös pelikoneiksi. 1990-luvun alku muistetaankin Amiga-fanien keskuudessa lupauksista, joita ei koskaan toteutettu.

Lopulta huhtikuun 29. päivä, vuonna 1994 Commodore kertoi hakeneensa yhtiön konkurssia oma-alotteisesti.

Tuon jälkeen Commodoren osat siirrettiin velkojien haltuun, myytiin paloina eteenpäin - ja 20 vuotta tietokonemaailman suuryhtiönä toimineen Commodoren taru oli lopullisesti ohi.

Viimeisen 30 vuoden aikana Commodoren ja sen tuotebrändien omistajuutta ja lisenssejä on pompoteltu yhtiöltä toiselle ja tarina on ollut lähinnä surullista katsottavaa.

Mutta kaikesta 30 vuotta kestäneestä tuskasta huolimatta, sekä Kuusnelosen että Amigan harrastajayhteisöt elävät ja voivat hyvin. Molemmille alustoille julkaistaan uusia pelejä, sovelluksia ja lisälaitteita jatkuvalla tahdilla - ja käytettyjen koneiden kauppa käy verkossa varsin vauhdikkaasti.

uutisen kuvituskuva: Wikimedia

1 KOMMENTTI

tempsi121/1

Kaikkia Amigoja myytiin yhteensä joku 4 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti, kun taas Kuusnelosen osalta luvut on moninkertaiset. Pelkästään C128 yksinään myi enemmän kuin kaikki Amigat yhteensä, vaikka oli lähinnä glorifoitu C64 eikä kovinkaan kummallinen laite itsessään.

Kannattaa siis varoa valkopesemästä historiaa sellaiseksi, että Amiga olisi ollut kovinkaan suosittu laite, vaikka harrastajat itsestään kovaa ääntä pitivätkin..

Lisäksi Amiga oli käytännössä sama asia kuin Amiga 500 vuodelta 1987, ja myöhempien mallien myynti oli erityisen huonoa. Jo varhain oli selvää, että tulevaisuus on avoimessa PC-standardissa, eikä esimerkiksi bisneskäytössä muut vaihtoehdot saaneet koskaan minkäänlaista jalansijaa Applen nicheä lukuunottamatta.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki