AfterDawn logo

Jolla tekee paluun ja hyppää tekoälyyn

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Moni pidemmän linjan suomalainen nörtti muistaa varmasti Jollan, yhtiön joka syntyi kun Nokia myi kännykkäliiketoimintansa Microsoftille ja osa Nokian veteraaneista halusi luoda vaihtoehtoisen kännykkäbrändin ja käyttöjärjestelmän.

Mekin seurasimme aktiivisesti Jollan tarinaa vuosien varrella, olimme mukana yhtiön ensimmäisen kännykän julkistustilaisuudessa ja luonnollisesti myös arvostelimme Jollan puhelimen kymmenen vuotta sitten.

Sen jälkeen yhtiö on etsinyt suuntaa, koettaen löytää kehittämälleen Sailfish-käyttöjärjestelmälle käyttäjiä ja muuttaen liiketoimintamalliaan useaan kertaan. Pitkän oikeustaistelun jälkeen Jollan brändikin on nykyisin taas alkuperäisten suomalaisomistajien käsissä, käytyään hetken aikaa venäläisomistuksessa.

Nyt Jolla tuntuu löytäneen uuden suunnan teknologiamaailman ulapalla, sillä yhtiöltä on tulossa täysin uudenlainen tuote.


Kyseessä on pieni musta purkki, joka nököttää kotona, kenties TV-tason nurkalla tai toimiston pöydällä. Kyseinen kapistus on henkilökohtainen palvelin, joka kerää käyttäjänsä kaiken tiedon omistajastaan. Purkki kytketään kodin lähiverkkoon ja käytännössä sille voidaan antaa lupa kaikkeen mahdolliseen käyttäjänsä henkilökohtaiseen tietoon. Sähköpostit, pikaviestit, kaikki kuvat - ne nolot ja henkilökohtaisetkin.

Jollan purkki tekee keräämistään tiedoista käyttäjänsä ikioman tekoälymallin, joka pysyy kodin seinien sisäpuolella, käyttäjänsä omistamassa Jollan fyysisessä laitteessa.

Jollan mukaan näin vältytään yksityisyysongelmilta ja tietoturvariskeiltä, jotka ovat väistämättä edessä, jos tekoäly sijaitsee pilvessä - kuten kaikki suurimmat tekoälyt sijaitsevat. Logiikkana siis se, että jotta tekoäly olisi todella hyödyllinen, sen pitäisi tietää aivan kaikki käyttäjästään. Mutta harva meistä haluaa kertoa Microsoftin tai Googlen palvelimille aivan kaikkea itsestään (okei, Google todennäköisesti tietää jo kaiken, mutta ajatus on silti häiritsevä).

Techcrunchin pitkässä haastattelussa Jollan väki kertoo projektin suunnasta ja suunnitelmista tarkemmin. Valmista tuotetta ei ole vielä tarjota, mutta sen sijaan Jollalla on tarjota Mind2 -nimellä kulkeva prototyyppi tuotteestaan.

Yhtiö käyttää laitteensa tekoälymalleina avoimen lähdekoodin tekoälymalleja, kuten Metan avoimena lähdekoodina julkaisemaa llama2 -tekoälymallia.

Tekoälylle kommunikointi tapahtuisi todennäköisimmin kännykän kautta, suoralla yhteydellä käyttäjän omaan kotipalvelimeen.

2 KOMMENTTIA

Dafly1/2

Tämä on kyllä ihan suoraan sanottuna viimeisin laite mitä meikäläinen tarvitsee ja sama tilanne varmasti aika monella muullakin. Eli floppia flopin perään Jollalta.

keskonen2/2

Joo, nyt pitäisi enää tietää mitä hyötyä tämmöisestä purnukasta vastaavasti olisi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT