AfterDawn logo

TVKaistan toimitusjohtajalle vankeutta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vielä 2010-luvullakin Suomessa oli käytännössä mahdotonta katsoa maksuttomia televisiolähetyksiä ilman varsinaista televisiota (tai TV-viritintä). Tuolloin TV-kanavilla ei ollut tarjota verkon yli toimivaa suoratoistomahdollisuutta, saati sitten aiemmin näytettyjen ohjelmien arkistoa.

Tallentavat digiboksit olivat tuohon maailmanaikaan ainoa tapa katsoa jo aiemmin lähetettyä digitaalisia TV-ohjelmaa.

Vasta 2020-luvulle saavuttaessa ovat kaikki suurimmat kotimaiset TV-kanavat tuoneet tarjolle mahdollisuuden lähetystensä katseluun myös verkon yli, joskin osalla kanavista sekin on edelleen maksullista.

Vuonna 2007 syntyikin kotimainen, tukevasti laillisuuden harmailla laitamilla elänyt verkkopalvelu, TVKaista.

Palvelu oli käytännössä verkon yli toimiva tallentava digiboksi, joka tallensi aivan kaiken, mitä kotimaisilta TV-kanavilta näkyi. Käyttäjät pystyivät kirjautumaan palveluun ja katsomaan mitä tahansa, mitä TVKaista oli tallettanut palvelimilleen - eli käyttäjän ei täytynyt erikseen merkitä tiettyä ohjelmaa "nauhoitettavaksi".


Nyttemmin hieman vastaavalla tavalla toimivia "verkkodigibokseja" on tarjolla useimmilta operaattoreilta, kuten DNA:lta ja Telialta.

TVKaistan ongelma oli, että yhtiö ei ollut hankkinut toimintaansa mitään lupia keneltäkään. Samaan aikaan TV-kanavat elivät isoa murrosta, jossa niiden piti pohtia tulovirtojaan ja mm. sitä, kuka maksaa TV-kanavien jakelusta ja kenelle. Käyttäjän näkökulmasta katsottuna tilanne oli tavallaan laillisen oloinen: samat ohjelmathan olisi voinut tallettaa omalle digiboksillekin, joten palvelu vain ulkoisti digiboksin verkkopalveluksi.

Mutta TV-kanavat ja oikeuksien omistajat eivät nähneet asiaa niin yksinkertaisesti. Yle, MTV ja Nelonen harkitsivat oikeustoimia palvelua vastaan jo vuonna 2008.

Poliisin esitutkinta TVKaistaa vastaan valmistui vuonna 2011 ja palvelua epäiltiin esitutkinnan perusteella tekijänoikeusrikoksesta. Syytteet ylläpitoa vastaan nostettiin vuonna 2012.

Sen jälkeen tarina oli vuoristorataa sisältävä, sillä vuonna 2014 TVKaista meni konkurssiin, sitten palvelu katosi verkosta, mutta palasi hetkeä myöhemmin takaisin.

Sittemmin oikeus tuomitsi palvelun laittomaksi päätöksellään vuonna 2015 ja TVKaistan tarina tuntui päättyneen siihen.

Mutta nyt vanhaan tarinaan on tullut uusi käänne. Tivin mukaan TVKaistan entinen toimitusjohtaja on tuomittu vankeuteen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.


Syytteet koskivat yhtiön toimitusjohtajan Fredrik Husbergin talousrikoksia, joita hän teki TVKaistan vuosina. Oikeus langetti Husbergille kolmen vuoden vankeustuomion törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä sekä törkeästä velallisen petoksesta.

Käräjäoikeuden mukaan Husberg siirsi asiakkaiden TVKaistalle maksamia rahoja ohi kirjanpidon. Kirjanpidon ohi siirrettyjen varojen kokonaissumma nousi käräjäoikeuden mukaan 1,8 miljoonaan euroon. Rahoja ohjattiin Hong Kongissa sijaitsevan Charm Noble Ltd -yhtiön tilille.

Toimitusjohtajan puolustus väitti, että TVKaista olisi myyty ulkomaille jo vuonna 2011 ja rahasiirrot Hong Kongiin liittyivät tähän. Oikeuden mukaan kaikissa rahasiirroissa yhteyshenkilöksi oli merkitty Husberg, joten oikeus ei uskonut puolustuksen väitettä.

Aiemmissa, tekijänoikeusrikoksia käsitelleissä oikeudenkäynneissä Husberg ja muut silloiset vastaajat olivat väittäneet, että yhtiö myytiin ulkomaille jo vuonna 2009.

Kolmen vuoden vankeustuomion lisäksi käräjäoikeus määräsi Husbergia korvaamaan 409 600 euroa korkoineen tekijänoikeuksien haltijoille, jotka olivat oikeusjutussa asianomistajina. Muille tahoille korvauksia täytyy maksaa 59 554 euroa korkoineen.

TVKaistan konkurssi raukesi aikanaan varojen puutteeseen, eli oikeuksien omistajat eivät saaneet konkurssipesästä korvauksia, jotka oikeus vuonna 2015 niille määräsi maksettavaksi. Päätös ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki