AfterDawn logo

Rikolliset käyttävät Spotifya rahanpesuun

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Modernit ajat luovat moderneja ratkaisuja. Ruotsalaiset rikollisjärjestöt ovat keksineet näppärän tavan pestä huumausaineiden kaupalla, huijauksilla, ryöstöillä ja palkkamurhilla tienattua rahaa puhtaaksi.

Ongelmahan rikollisessa rahassa on se, että rikollisin keinoin tienattua rahaa on lähes mahdotonta käyttää laillisiin ostoksiin jäämättä kiinni. Tavallisen työkseen kiviä potkivan ihmisen osalta useampikin hälytyskello alkaa soimaan, jos omaisuuslistalle ilmestyy sattumalta uudenkarhea urheiluauto.

Joten raha pitää tavalla tai toisella muuttaa laillisista lähteistä tulevan näköiseksi.

Ja tässä apuun on rientänyt ruotsalaislähtöinen suoratoistojätti Spotify. Tietämättään asiasta, mutta silti.

Homma toimii yksinkertaisuudessaan näin:

Rikollisjärjestöjä lähellä olevat artistit luovat itselleen oikean artistitilin Spotifyn järjestelmään.

Sen jälkeen rikolliset ostavat kryptovaluutan muodossa olevalla rikollisesti tienatulla rahalla kyseiselle artistille valtavan määrän kappaleiden toistoja. Tähän tarkoitukseen verkosta löytyy ilmeisesti hurja määrä vapaaehtoisia, jotka mielihyvin korvausta vastaan toistavat "tilatun" artistin kappaleita tililtään - tai tileiltään.


Kun hommaa toistetaan tarpeeksi usein, artisti nousee nopeasti erilaisten suosituimpien artistien listoille ja tällöin myös ns. oikeat Spotifyn käyttäjät alkavat tuottamaan artistille kuuntelukertoja.

Spotify sitten aikanaan tulouttaa artistille hänelle kuuluvat rojaltit ja artisti jakaa tulot hommaa pyörittävien rikollisten kanssa, vaikkapa siten, että järjestön pomo on nimellisesti artistin manageri tai vastaavaa.

Svenska Dagbladetin mukaan miljoona suoratoistetokertaa tuottaa artistille noin 40 000 - 60 000 kruunua eli noin 3400-5100 euroa.

Spotifyn mukaan yhtiö ei ole tietoinen siitä, että sen palvelua käytetään rahanpesuun.

Lähde: The Guardian

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT