AfterDawn logo

Raivo puhkesi: Kovalevyvalmistaja "varoittaa" käyttäjiä, jos kovalevy on ollut käytössä yli 3 vuotta - vaikkei mitään vikaa olisi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Tallennuslaitevalmistaja Western Digitalia syytetään asiakkaiden pelottelusta ja motiiviksi veikataan halua saada kuluttajat ostamaan uusia kovalevyjä.

Yhtiön NAS-käyttöön tarkoitetut kovalevyt ovat alkaneet varoittamaan käyttäjiä siitä, että kovalevy on ollut käytössä yli 3 vuoden ajan. Mitään sen ihmeempää taustaa varoitukselle ei ole annettu, eikä käyttäjien kovalevyissä ole myöskään mitään diagnostiikan paljastamia vikoja - ainoa syy ilmoitukselle on ollut se, että levyä on käytetty jo kolmen vuoden ajan.

Levyt tietysti eroavat tavallisen tietokoneen sisällä olevista levyistä ja kyseinen käyttöaika lasketaan nimenomaan ajasta, kun levyä on aktiivisesti käytetty, eikä niinkään siitä, kauanko se on ollut asennettuna tietokoneeseen (tai tässä tapauksessa NAS-laitteeseen). Mutta mm. varmuuskopiointipalveluita tarjoava Backblaze julkaisee säännöllisesti tilastoja siitä, miten yhtiön käytössä olevat pärjänneet. Ja suurin osa kovalevyistä on selvinnyt helposti yli viiden vuoden jatkuvan käytön rajapyykin yli, monien levyjen kestäessä käyttöä vielä kahdeksan vuodenkin yhtäjaksoisen käytön jälkeen.


Vaikka tietysti varoitus siitä, että tietotekniikka oikeasti vanhenee aikanaan, on Western Digitalin raja-arvo varsin tarkoitushakuisen matala. Etenkin, kun viesti antaa ymmärtää, että levy on oikeasti juuri näillä näppäimillä hajoamassa. Tarkalleen ottaen viesti kuuluu, vapaasti käännettynä näin:

Levy on kerännyt suuren määrän käyttötunteja olemassaolonsa aikana. Ole hyvä ja harkitse levyn vaihtamista uuteen pian.

Tieto välittyy Western Digitalin käyttämän WDDA-diagnostiikkarajapinnan kautta mm. useille NAS-laitteille, jotka välittävät tiedon luettavassa muodossa käyttäjälle. Ars Technican mukaan ainakin Synologyn NAS-laitteiden käyttäjät ovat saaneet viime aikoina runsaasti kuvatunkaltaisia ilmoituksia WD:n levyistään.

uutiskuva: Wikimedia

3 KOMMENTTIA

OneMember1/3

Firman tuotekehitystiimin "suunnitellun vanhenemisen" linjan johtajat huomannut ettei ihmiset osta uusia ennen kun nykyinen kiintolevy hajoaa, joten parasta hieman pelotella asiakkaita paremman vuosineljänneksen toivossa...

OneMember2/3

--tuplapostaus, nettikatkos

tumppih3/3

Niin... kyseessähän on WD:n luoma Western Digital Device Analytics ominaisuus/rajapinta, joka tuon varoituksen antaa, eikä WD:n levyillä ole itsessään asian kanssa mitään tekemistä (kuin että tukevat ko. ominaisuutta luonnollisesti).

WDDA on tarkoitettu aika yksiselitteisesti kameravalvontajärjestelmiin, eikä sitä olisi esim. Synologyn pitänyt omiin NASseihin edes implementoida. Tämä selviää, kun hieman googlailee, että mistä tuossa ominaisuudessa on kyse (esim. WDDA:n tieto- SDK-sivuilta).

Voi jopa olla, että kameravalvontajärjestelmiä tuottavat tahot (Hikvision ja LTS, jotka tätä tukevat) ovat WD:ltä tällaista ominaisuutta pyytäneet, ja sieltä kautta tullut tuo 3 vuoden aikamäärä. Noissa kun levyjen toiminta on aika kriittistä.

Oma mielipiteeni tästä on, että Synology on ihan omaa tyhmyyttään tuon ottanut käyttöön ilman, että on edes kunnolla tutkinut/selvittänyt minkälaisesta ominaisuudesta on kyse. Nythän Synology on ilmoittanut poistavansa tuon käytöstä.

Mielenkiinnolla toki odotan, että antaako WD jotain lausuntoa asiasta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki