--->
AfterDawn logo

Kirjan kansia ei saa näyttää verkossa ilman tekijänoikeuskorvauksia

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Tekijänoikeuslainsäädännöt ovat verkossa olleet myllerryksessä jo neljännesvuosisadan ajan. Usein tuntuu, että tekijänoikeusjärjestöjen vaatimukset ovat ylittäneet terveen järjen rajat jo aikoja sitten, eikä mitään uutta ja yllättävää voi enää tapahtua.

Väärin.

Suomen kirjastoissa on nyt tilanne, jossa ne joutuvat pohtimaan kaikkien kirjoista otettujen kuvien poistamista omista sosiaalisen median tileistään, omilta sivuiltaan - ja myös verkkokirjastoista.

Taustalla on epäselvyys siitä, miten tekijänoikeuslainsäädäntö suhtautuu kirjojen kansikuvien käyttöön. Kirjojen kuvituksella on siis kirjasta itsestään täysin erilliset tekijänoikeudet ja niiden käyttöä valvoo Kopiosto.

Kansitaiteen käytöstä on olemassa tekijänoikeuslainsäädännössä kourallinen poikkeuksia, joissa kansia voidaan käyttää ilman korvausta: mm. kirjojen arvostelun yhteydessä kirjan kannen saa julkaista.

Mutta vaikkapa kirjastojen verkkopalvelua, josta voi hakea kirjastosta löytyviä kirjoja, kyseinen poikkeus ei suojaa mitenkään. Eli jokainen kirjan kansikuva, mikäli se näytetään kirjan tietojen yhteydessä, vaatii erillisen luvan tekijänoikeuden haltijalta. Kirjan tekijällä oikeutta kuvaan ei ole, vaan kuvan oikeuden omistaa kuvittaja.

MAINOS


Isoimmaksi ongelmaksi kirjastot kokevat Suomen kirjastoseuran mukaan kirjastojen some-tilit. Kirjastot - varsin loogisesti - julkaisevat sosiaalisessa mediassa valtavasti sisältöä, joiden keskiössä ovat kirjat - ja tietenkin niiden kansikuvat.

Kopiosto ja kirjailijoita edustava Sanasto ovat tarjonneet könttäsopimusta kunnille kirjan kansien käytön osalta. Mutta kuntien kirjastotoimien mukaan sopimus olisi valtavan kallis: se maksaisi 14,5 senttiä kunnan asukasta kohden eli vaikkapa Oulun tai Turun kokoisissa, noin 200 000 asukkaan kunnissa, maksettavaa kertyisi 29 000 euroa. Oulun kunta onkin kieltäytynyt sopimuksesta.

Kuvissa, joissa kirjan kansi esiintyy toissijaisena tekijänä, korvauksia ei tarvitse maksaa, sillä niissä tapauksissa kannen näkyminen kuvassa on katsottu olevan tekijänoikeuslainsäädännön sitaattioikeuden piirissä.

Aiemmin kirjastoilla ja Kopiostolla on ollut sanaton "herrasmiessopimus" kirjojen kansien käytöstä korvauksetta, mutta nyttemmin Kopiosto on tiukentanut linjaansa.

Vielä erikoisemmaksi tilanteen tulee jatkossa tekemään se, että jo nyt osa kirjojen kansista on kuvitettu tekoälyn avulla. Yhdysvalloissa tekoälyn tuottamat kuvat eivät voi olla tekijänoikeudella suojattuja, sillä tekijänoikeus voidaan myöntää vain luonnolliselle henkilölle. Eli kansikuvat, joiden tiedetään olevan tekoälyn tuottamia, eivät olisi oikeutettuja korvauksiin.

Suomessa kirjojen tekijät saavat jokaisesta kirjastolainauksesta korvauksen.

uutiskuva: Wikimedia, Oulun pääkirjasto sisältä

2 KOMMENTTIA

keskonen1/2

Eihän tämä ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta kun joku idiootti hinnoittelee itsensä ulos markkinoilta. Jättää vaan kuvat julkaisematta, problem solved. En nyt ihan muutenkaan tiedä miksi tämmöistä kunnallista palvelua pitäisi sen suuremmin markkinoida.

eemeli8452/2

No asiakkaita varten tietenkin. Kansalaiset ovat nykyään asiakkaita eivätkä kansalaisia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Tekoäly saapui WhatsAppiin Suomessakin - ja sitä ei voi kytkeä pois päältä, mitenkään

Puhelinvertailu

Netflixin pomo: Elokuvateatterit ovat kuolleet

AfterDawn

Telialla laaja ongelma - datayhteydet eivät toimi

AfterDawn

1,5 miljoonaa deittisovelluksissa käytettyä kuvaa, myös yksityisviesteillä lähetettyjä kuvia vuoti verkkoon

AfterDawn

Google toi juuri julkaistun Gemini 2.5 Pron ilmaiseksi käyttöön

AfterDawn

Suomalaiset kyllästyivät huijauksiin: Mobiilivarmenteesta tuli yhtäkkiä huikean suosittu

AfterDawn

Olet varmasti törmännyt tekoälyllä tehtyihin feikkeihin elokuvien trailereihin? Leffastudioille ne ovat kultakaivos

AfterDawn

Ouran sormukset nyt myynnissä Verkkokauppa.comilla

AfterDawn

Garminin kännykkäsovelluksesta tuli osittain maksullinen - nykyiset toiminnot pysyvät ilmaisina, näin paljon se maksaa

AfterDawn

Powered by HIGH.FI

Powered by HIGH.FI
Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki