AfterDawn logo

Venäjä kielsi Telegramin, Teamsin, WhatsAppin ja Skypen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Ukrainassa hyökkäyssotaa käyvä Venäjä pelkää yhä enemmän sitä, että maan tiedustelupalveluiden ja hallinnon tietoja lipsuu verkon yli länsimaiden ja Ukrainan käyttöön.

Nyt maassa onkin kielletty laaja liuta ulkomaisia viestipalveluita, aina Microsoft Teamsista WhatsAppiin.

Kielto koskee kaikkia hallinnon organisaatioita ja niissä toimivien ihmisten viestiliikennettä.

Kiellettyjen sovellusten lista on tarkalleen ottaen tämä:

  • Viber
  • Discord
  • WeChat
  • Snapchat
  • Telegram
  • Threema
  • WhatsApp
  • Microsoft Teams
  • Skype for Business


Hämmentäväksi listan tekee parikin seikkaa. Ensinnäkin listalta löytyy kiinalainen WeChat, joka tuskin vuotaa tietoja länsimaihin - Kiinalle toki sitäkin enemmän. Toinen huomionarvoinen lisäys on Venäjällä ja myös Ukrainassa valtavan suosittu Telegram. Sovellus on alunperin venäläinen, mutta sen tietoturvan tasosta ei oikein kukaan tunnu tietävän mitään. Yhtiö itse kertoo tietoturvan olevan tasokasta, mutta tietoturvayhteisö ei ole lainkaan vakuuttunut Telegramin tietoturvasta.

Mielenkiintoiseksi listan tekee myös se, että listalta puuttuu pari suurta toimijaa: vahvasta salauksestaan tunnettu, journalistienkin suosima Signal sekä Teamsin pahin kilpailija, amerikkalainen Zoom.

Venäjän tietoliikennettä valvova Roskomnadzor kertoo tiedotteessan (venäjäksi, linkki johtaa venäläiselle palvelimelle), että kielto koskee venäläisiä organisaatioita ja niissä työskenteleviä ihmisiä.

Venäjä on jo aiemmin sensuroinut verkkoa rankasti, kieltänyt vapaan lehdistön toiminnan maassa ja on aktiivisesti pyrkinyt estämään VPN-yhteyksien käyttöä. Maan estotoimet tosin eivät ole läheskään samaa tasoa kuin Kiinan vastaavat, jossa on lähes mahdotonta päästä "ei-hyväksytyille" sivustoille, edes VPN-palvelinten kautta.

1 KOMMENTTI

Julmuri6661/1

Telegram ei ole alkuvuosiensa jälkeen ollut venäläinen ohjelma, vain alkuperäinen kehittäjä on taustaltaan venäläinen, kunnes joutui pakenemaan maasta ettei hänen tarvitse avaa Telegrammin salauksia paikallisille viranomaisille. Mies asui hetken Suomessakin.

Jos toimittajat olisi tehnyt edes hetken töitänsä, tämä olisi selvinnyt googlettamalla.

Nyt on vain käännetty tylsämielisesti muualta saatuja satuja ja tarinoita ja kaupanpäälle linkattu vielä niihin vanhoihin satuihin. Salaus on ihan tiedossa oleva ja tutkijat eivät ainakaan vielä ole saanut sitä murrettua.

Jopa wikipedia osaa kertoa:
"Telegram uses a custom build symmetric encryption scheme called MTProto. The protocol was developed by Nikolai Durov and other developers at Telegram and is based on 256-bit symmetric AES encryption, 2048-bit RSA encryption and Diffie–Hellman key exchange."

Eli lähtökohtaisestikin turvallisempi kuin WA. Signal taas ei ole mitään Telegrammin kaltaistakaan vaan käyttömukavuudeltaan jotain 2000 luvun alun hirvityksiä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki